Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικοί ελιγμοί

Αλλη μια εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Αλλη μια εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει την επόμενη βδομάδα ο Αριέλ Σαρόν, όπου πιθανότατα θα έχει νέες συνομιλίες με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου μετά την απόρριψη από τα μέλη του Λικούντ, του σχεδίου του περί «μονομερούς απεγκλωβισμού». Τόσο ο Πρόεδρος Μπους, όσο και η σύμβουλός του Κοντολίζα Ράις επέμεναν, χθες, ότι το σχέδιο Σαρόν «είναι καλή και ιστορική ιδέα», αν και ο Κόλιν Πάουελ συγκατένευσε στους συνομιλητές του στο κουαρτέτο, και αποδέχτηκε στην τελική ανακοίνωση να μη γίνεται θετική ειδική μνεία στο σχέδιο Σαρόν.

Με αφορμή ένα αμερικανο-εβραϊκό συνέδριο, θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο Αριέλ Σαρόν, την επόμενη βδομάδα, και το πιθανότερο είναι ότι θα έχει νέες συνομιλίες με Αμερικανούς επιτελείς. Ο Πρόεδρος Μπους, χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό δίκτυο «αλ Χούρα», στο πλαίσιο της εκστρατείας που άρχισε προκειμένου να κατευνάσει την αραβική οργή μετά τις εικόνες των βασανιστηρίων των Ιρακινών κρατουμένων, επανέλαβε ότι «το σχέδιο Σαρόν είναι βήμα προς την ειρήνη, που, εφόσον εφαρμοστεί, θα είναι μια ιστορική στιγμή». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις, στο «αλ Αραμπίγια», στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας, όπου, επίσης, χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά θετικό» το σχέδιο Σαρόν.

Το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο, πάντως (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ), στην τελική ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του, την Τρίτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, σημειώνει ότι «η οποιαδήποτε ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να είναι πλήρης και να τερματίζει την ισραηλινή κατοχή». Δε γίνεται καμία μνεία για το σχέδιο Σαρόν, ενώ υπογραμμίζεται, για άλλη μια φορά, ότι «μόνο με διαβουλεύσεις και συμφωνίες μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση». Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός απέστειλε, χθες, επιστολή στο κουαρτέτο, όπου δηλώνει «έτοιμος να διαβουλευτεί για το οριστικό τέλος της διένεξης» και εκφράζει την ικανοποίησή του για την «κατ' αρχήν» αρνητική στάση του κουαρτέτου απέναντι σε οποιαδήποτε μονομερή κίνηση.

Νέες συγκρούσεις και απειλές

Ενας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, επειδή εισήλθε «σε απαγορευμένη ζώνη» ανακοίνωσε, χθες, ο ισραηλινός στρατός χωρίς να διευκρινίζει την τοποθεσία. Λίγο αργότερα, μικρής έκτασης εισβολή πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, της κεντρικής Γάζας. Οι στρατιώτες απάντησαν με αληθινά πυρά στις πέτρες που εκτόξευσαν εναντίον τους μαθητές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Παλαιστίνιος φρουρός ασφαλείας και να τραυματιστούν 6 μικροί μαθητές και ένας Παλαιστίνιος φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης, καταστράφηκαν 10 σπίτια, ξεριζώθηκαν δεκάδες ελαιόδεντρα και καταστράφηκε και υποδομή.

Επίσης, χθες το πρωί, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν, όπως υποστηρίζουν, θέσεις της «Χεζμπολάχ», πέριξ της Τύρου, στο νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη του δέχτηκαν αντιαεροπορικούς πυραύλους, ενώ πραγματοποιούσαν περιπολία στο λιβανικό εναέριο χώρο.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, άφηνε, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανεγερθεί τείχος και στη Λωρίδα της Γάζας, σε περίπτωση που ορισμένοι εποικισμοί παραμείνουν μετά την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση. Ο Μοφάζ εκτίμησε ότι η ανέγερση ενός διαχωριστικού τείχους, που θα προστατεύει τους εναπομείναντες εποικισμούς και τους δρόμους που τους συνδέουν, πιθανώς θα λύσει πολλά προβλήματα ασφαλείας.

Χθες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός άφησε ελεύθερο τον 68χρονο Μουχάμαντ Τάχα, ιδρυτικό στέλεχος της «Χαμάς», τον οποίο κρατούσε επί 14 μήνες, χωρίς να του έχει απαγγείλει κατηγορία. Ταυτόχρονα, ισραηλινό στρατοδικείο απήγγειλε κατηγορίες σε 15χρονο Παλαιστίνιο για «στρατολογία ανήλικων βομβιστών αυτοκτονίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ