ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις τιμές!

Την ώρα που οι ανατιμήσεις υγρών καυσίμων διαδέχονται η μια την άλλη, η κυβέρνηση - σε ρόλο παρατηρητή και ξεχνώντας την αγοραστική δύναμη των μισθών - δηλώνει πως η Ελλάδα έχει τις φτηνότερες τιμές σε όλη της Ευρώπη

Τη «διαχειριστική» τακτική εξαπάτησης του ελληνικού λαού, που εγκαινιάστηκε επί ΠΑΣΟΚ, άρχισε να εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Δύο ακριβώς μήνες στο τιμόνι της διακυβέρνησης, και έχοντας να αντιμετωπίσει την ογκούμενη δυσαρέσκεια του λαού για τις συνεχείς ανατιμήσεις και στον τομέα των των υγρών καυσίμων, η ΝΔ κάνει συγκρίσεις ασύγκριτων μεγεθών. Ετσι, την ώρα που οι τιμές των υγρών καυσίμων τραβούν την ανηφόρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γ. Σαλαγκούδης, δηλώνει ικανοποιημένος, προβάλλοντας το επιχείρημα πως «...η Ελλάδα διατηρεί τις χαμηλότερες τιμές βενζίνης σε επίπεδο τελικού καταναλωτή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση». Προς απόδειξη τούτου παρέθεσε και σχετικά στοιχεία, ενώ ξέχασε - σκόπιμα - να πει πως η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, αντιπροσωπεύει μόλις το 70% της ΕΕ.

Βεβαίως τα στοιχεία για τις τιμές καυσίμων που παρατίθενται, αποδεικνύουν ότι η χαμηλότερη τιμή τους στην Ελλάδα δεν οφείλεται στις «φιλολαϊκές» πολιτικές του δικομματισμού, αλλά στη χαμηλότερη φορολογία που ισχύει στα καύσιμα στη χώρα μας, για πολλούς και διάφορους λόγους, εντελώς άσχετους με την προστασία του εισοδήματος του ελληνικού λαού... Και ενώ οι τιμές υγρών καυσίμων, έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - ενώ τίποτα δε συνηγορεί στην αποκλιμάκωσή τους - η κυβέρνηση, παρακολουθεί το θέμα, χωρίς πρόθεση να παρέμβει, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των τιμών θα προκύψει από την ενίσχυση του... ανταγωνισμού. Χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σημείωνε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη συγκράτηση των τιμών, διότι η φορολογία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα...

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αγγίξει τα 80,5 λεπτά το λίτρο, της σούπερ τα 85,3 και του πετρέλαιου κίνησης τα 70,7 λεπτά. Οι αριθμοί αυτοί όμως αντιστοιχούν στις λεγόμενες «μέσες τιμές», ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, ειδικά για το σύνολο της επαρχίας, όπου οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες και κυμαίνονται από 85-90 λεπτά του ευρώ για την αμόλυβδη. Μάλιστα, η δημοσιοποίηση των μέσων τιμών, αποσκοπεί κυρίως στη δημιουργία εντυπώσεων, παρά στην καταγραφή και αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει την παραπέρα ενίσχυση της ασυδοσίας του κυκλώματος εμπορίας πετρελαιοειδών. Πριν λίγες μέρες, ο Γ. Σαλαγκούδης δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να απεμπολήσει το δικαίωμα επιβολής πλαφόν, μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιόδους κρίσης... Η κυβέρνηση δεν αστυνομεύει την αγορά, ήταν το επιχείρημά του, δίνοντας σαφή δείγματα γραφής για το ποιον ωφελεί η διακυβέρνηση της ΝΔ.

ΜΕΓΑΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Θέλουν νέα προνόμια για βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας»

Νέα φορολογικά και άλλα προνόμια για τη βελτίωση των εξαγωγών και του εμπορικού ισοζυγίου, αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Τη διεύρυνση των φορολογικών και άλλων προνομίων, για τη βελτίωση των εξαγωγών αξίωσε η ηγεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Η Πρόεδρος του ΠΣΕ Χρ. Σακελλαρίδη, έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα... κινδύνου πως αν δε ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών εξαγωγών, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας θα επιδεινωθεί, λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ με τις 10 νέες χώρες - μέλη. Είναι αξιοσημείωτο, πως και οι εξαγωγείς - όπως οι βιομήχανοι - θέλουν το τίμημα για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι (με τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης) και το κράτος (με αύξηση των ενισχύσεων στους εξαγωγείς), αποφεύγοντας να διαθέσουν και οι ίδιοι κάποιο μέρος από τα παχυλά τους κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Χρ. Σακελλαρίδη, η αξία των ελληνικών εξαγωγών έφτασε το 2003 στο ποσό των 11,77 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2002 κατά 7,5%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι εξαγωγείς, για πρώτη φορά από το 1992 διακόπτεται η συνεχής μείωση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες εξαγωγές. Οι εξαγωγείς αποδίδουν την άνοδο των εξαγωγών αποκλειστικά στην αύξηση που υπήρξε «του ανεπτυγμένου κόσμου» και στα βιομηχανικά προϊόντα. Σημαντική, κατά τους ίδιους, υπήρξε η υποχώρηση των εξαγωγών στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, καθώς και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ πτώση σημείωσε η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και καυσίμων.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε η Χρ. Σακελλαρίδη, οι εισαγωγές αν και παρουσιάζουν ρυθμούς επιβράδυνσης, εξακολουθούν να διατηρούν ελλειμματικό το ισοζύγιο σε βάρος των εξαγωγών καθώς το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέσα στο 2003 αυξήθηκαν σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα από τις εξαγωγές. Μεταξύ άλλων οι εξαγωγείς αξιώνουν στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, μια σειρά από προνόμια στη φορολογία των επιχειρήσεών τους, καθώς και με τη μορφή κινήτρων για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του ΠΣΕ άνοιξε την ομιλία της κάνοντας αναφορά στη διεύρυνση της ΕΕ και κάνοντας φανερό ότι το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο βλέπει στις χώρες αυτές πεδίο δόξης λαμπρό. Οπως είπε χαρακτηριστικά η Χρ. Σακελλαρίδη «η πλήρης ενσωμάτωση των νέων χωρών - μελών στην ΕΕ θα πάρει χρόνο και δε θα είναι απαλλαγμένη προβλημάτων όπως έγινε άλλωστε με κάθε διεύρυνση στο παρελθόν. Η πρόοδος όμως που έχουν κάνει οι οκτώ χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης στα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, είναι αξιοθαύμαστη. Ετσι, υπάρχουν τώρα οι δυνατότητες για να επωφεληθούν όλοι από τη μεγέθυνση της ΕΕ. Και τα παλαιά και τα νέα μέλη».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Ζητούν πλαίσιο ασυδοσίας

«Σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλους τους φορείς της αγοράς», «περισσότερος ανταγωνισμός παντού», χωρίς «παρεμβάσεις, οριακά σύννομες με το δίκαιο της ΕΕ», «μείωση του κόστους των επιχειρήσεων» και, στο διά ταύτα, «πολιτική περισσότερο φιλική για τις επιχειρήσεις», είναι τα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν το περίγραμμα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Είναι φανερό ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο τα όσα ανέφερε ο ίδιος για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ασφάλεια, την υγιεινή και το κόστος για τους καταναλωτές, ακούγονται μόνο ως κορόνες, που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με την πολιτική που συνεπάγονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σαφής, εξάλλου, ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και όσον αφορά και στα μεγέθη των επιχειρήσεων, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών, όταν έκανε λόγο για «ενθάρρυνση των μικρών, αλλά δυναμικών επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία των κεφαλαιαγορών».

«Κανείς δε διαφωνεί με τις επιλογές, τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Π. Παντελιάδης, επικυρώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το ταυτόσημο των σκέψεων επιχειρηματιών και κυβέρνησης. Ο ίδιος ζήτησε τη δημιουργία «ενός απλού ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς». Το πλαίσιο αυτό αφορά θέματα ωραρίου και διακίνησης προϊόντων, όπως ψωμί, θερμές γωνιές, πωλήσεις κάτω του κόστους, ζητήματα για τα οποία ζήτησε οριστικές λύσεις...

Οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις

Σήμερα Πέμπτη 6 του Μάη λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 2. Η προθεσμία για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ στο ψηφίο 1 έληξε από τις 4 του Μάη. Το πρόγραμμα της Εφορίας για τις επόμενες μέρες είναι το παρακάτω:

  • Μέχρι τις 10 Μάη στο ψηφίο 3
  • Μέχρι τις 12 Μάη στο ψηφίο 4
  • Μέχρι τις 14 Μάη στο ψηφίο 5
  • Στο επόμενο διάστημα και μέχρι την 1η Ιούνη 2004 λήγουν σταδιακά οι προθεσμίες και για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει από το ψηφίο 6 μέχρι και 0.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ