ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
«Μας βάζουν ταφόπλακα»...

Συνέντευξη Τύπου, χτες, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ

«Ταφόπλακα» για τη μικρομεσαία αγροτιά χαρακτήρισαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) τα μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ), καλώντας τους αγρότες του νομού σε συντονισμό της αγωνιστικής τους δράσης για να διεκδικήσουν το δίκιο τους και το δικαίωμά τους να μην ξεκληριστούν από τα χωράφια τους, να παραμείνουν στα χωριά τους και να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ - οι Ρ. Μαρούδας, αντιπρόεδρος, και Κ. Δοξαριώτης, Τ. Σταμάτης, Γ. Παπαδημητρίου και Ν. Μπαντόγιας, μέλη της διοίκησης - αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα αντιαγροτικά μέτρα της αναθεώρησης της ΚΑΠ για το βαμβάκι και τα καπνά, που «καίνε» τους αγρότες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή τους θα πλήξουν καίρια το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση της ΝΔ, που με τον ίδιο ζήλο του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκαν και στις ανακοινώσεις ικανοποίησης για την ενδιάμεση αναθεώρηση των «γαλάζιων» συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, αν και η εφαρμογή της θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στο ακόμα πιο βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κατήγγειλαν, επίσης, τη συνέχιση της επιχείρησης τρομοκράτησης των αγροτών από την κυβέρνηση της ΝΔ με την ποινικοποίηση των αγώνων τους, τονίζοντας ότι στο Νομό Λάρισας ξεκινά ένας νέος κύκλος αγροτοδικείων καθώς καλούνται για ανάκριση σε αστυνομικά τμήματα αγρότες επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2002.

Οπως ανακοίνωσε ο Ρ. Μαρούδας, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που παίρνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με τις συνέπειες της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και το συντονισμό της αγωνιστικής του δράσης, η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνει αγροτική συγκέντρωση στα Φάρσαλα, την Τρίτη 11 του Μάη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Λαού.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Καθυστερεί πάλι η δακοκτονία

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας ΚΚΕ

Την καθυστέρηση της έγκαιρης έναρξης της δακοκτονίας με άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σοδειά και το εισόδημα των παραγωγών, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή επισημαίνει πως κάθε χρόνο καθυστερεί η δακοκτονία με το πρόσχημα της ακαταλληλότητας του φαρμάκου ή τη μέθοδο ψεκασμού. Για την κατάσταση αυτή, ευθύνη έχουν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και η τωρινή της Νέας Δημοκρατίας, που απαξιώνει την ελαιοκαλλιέργεια και οδηγεί στη δραστική συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως σημειώνεται, κάθε χρόνο, λίγο πριν αρχίσουν οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναζητεί τρόπους - μεθόδους και φάρμακα για την έναρξη της δακοκτονίας και σχεδόν κάθε χρόνο καθυστερεί η έναρξη της δακοκτονίας, με τεράστιες συνέπειες για τη σοδειά και το εισόδημα των παραγωγών. Αυτό τον καιρό έπρεπε ήδη να έχει καταληχθεί η μέθοδος, τα φάρμακα κλπ., ώστε έγκαιρα να ξεκινήσει η δακοκτονία.

Το ΚΚΕ θεωρεί - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να βρει τρόπους - μεθόδους και κατάλληλα φάρμακα. Αυτή είναι που διαθέτει τους απαραίτητους επιστημονικούς μηχανισμούς, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα. Η υπόθεση της δακοκτονίας πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από την πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Στις παρούσες συνθήκες και παίρνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες της Κέρκυρας (αγρ. οδοποιία - μορφολογία εδάφους - εγκαταλειμμένες εκτάσεις κλπ.) θεωρούμε ότι μόνο το μεικτό σύστημα δακοκτονίας είναι ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης. Το είδος των φαρμάκων είναι υπόθεση των ειδικών.

Επισημαίνεται ότι αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση και συλλογικός τρόπος δακοκτονίας θα έχουμε αλόγιστη χρήση φαρμάκων από παραγωγούς, με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και ταυτόχρονη καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της σοδειάς. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε καταστροφή σοδειάς από το δάκο είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία χρόνια και προεκλογικά έκανε έντονη κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης της δακοκτονίας από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ενα το κρατούμενο οι αρνητικές επιπτώσεις

Ο υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Τη συμπόρευση της κυβέρνησης με τις επιλογές της αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ πιστοποίησε και χτες ο υπουργός Γεωργίας Σάββας Τσιτουρίδης, ενημερώνοντας την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της διάσκεψης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός σημείωσε ότι κατεύθυνση της αναθεώρησης είναι «η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και η μεταφορά της στον παραγωγό» και χαρακτήρισε επιτυχημένες τις κινήσεις της κυβέρνησης. Οπως είπε - αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις - η κυβέρνηση πέτυχε «ευκαμψία» στα ποσοστά στης αποσύνδεσης, τη δυνατότητα προαιρετικής περιόδου για την εφαρμογή των νέων διαδικασιών των επιδοτήσεων και ευελιξία όσον αφορά τον ορίζοντα της εφαρμογής της αναθεώρησης.

«Δε συμμεριζόμαστε τις κουβέντες για μεγάλη επιτυχία», επισήμανε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, υπενθυμίζοντας πως «τέτοια ακούγονταν και από τους προηγούμενους υπουργούς», σημειώνοντας πως «αν ήταν επιτυχημένες οι αναθεωρήσεις, γιατί δεν επιδιώκαμε να εφαρμοστούν άμεσα». Οπως επισήμανε, η αναθεώρηση «θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στους μικρομεσαίους παραγωγούς και θα συρρικνώσει το εισόδημά τους», αφού «αποδεσμεύεται η ενίσχυση από την παραγωγή» και «η όποια ενίσχυση θα δίνεται θα παγώσει στις ονομαστικές τιμές του 2001. Αυτές θα είναι οι τιμές και το ...2013», αναρωτώμενος «τι θα αγοράζει με αυτές τις τιμές ο αγρότης;» Ειδικά για το βαμβάκι, ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε ότι «μεγάλωσε το ποσοστό της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης» και «άνοιξε μια πόρτα για την ταχύτερη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Χόρτασαν υπουργικές, υποσχέσεις

Ομως για τα χρήματα των επιδοτήσεων, θα πρέπει να περιμένουν ...μέχρι τον Οκτώβρη

Τα χρήματα, θα τα πάρετε ...«μέχρι τον Οκτώβρη»! Αυτή ήταν η απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Μπασιάκου, στους εκπροσώπους των αγροτών του Αιγίου οι οποίοι - στη χτεσινή συνάντηση μαζί του - ζήτησαν την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων για την παραγωγή ελαιολάδου 2002 - 2003. Οσο για όλα τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα των αγροτών της περιοχής, ο υφυπουργός μοίρασε απλόχερα υποσχέσεις, χωρίς φυσικά να δεσμευτεί συγκεκριμένα για το χρόνο επίλυσής τους.

Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, γνωστοποίησαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από την απαράδεκτη καθυστέρηση της καταβολής της επιδότησης για το ελαιόλαδο και της στρεμματικής ενίσχυσης για τη σταφίδα. Επίσης, ζήτησαν την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν τον περασμένο χειμώνα. Στην περιοχή του Αιγίου, οι πρόσφατοι παγετοί κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τα εσπεριδοειδή και μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής, με αποτέλεσμα τα αγροτικά νοικοκυριά να βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Οι απαντήσεις που εισέπραξαν οι αγρότες, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές ήταν. Διαπίστωσαν, πόσο γρήγορα ξέχασε ο Σ. Τσιτουρίδης τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, αφού η «άμεση λύση» που υποσχόταν η ΝΔ αμέσως μόλις αναλάμβανε την κυβέρνηση, τώρα μετατίθεται για το φθινόπωρο και ...βλέπουμε. Οσο, για τα υπόλοιπα προβλήματα που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών, οι απαντήσεις του υπουργού ξεκίνησαν όλες με το «θα».

Τις επόμενες μέρες, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας θα πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών για τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη σύσκεψη αυτή, αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής το επόμενο διάστημα.

«ΑΓΝΟ»
Θα δει κι ο Τσιτουρίδης...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε χτες πως θα δει τι μπορεί να γίνει με τις ρυθμίσεις χρεών της «ΑΓΝΟ» του 1993 - 1994 που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομες, καθώς και ότι θα επανεξεταστεί το θέμα της πώλησης της συγκεκριμένης γαλακτοβιομηχανίας από την ΑΤΕ στην εταιρία «ΚΟΛΙΟΣ».

Στις εύλογες απορίες των δημοσιογράφων, ο υπουργός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Για το θέμα της πώλησης της «ΑΓΝΟ» είπε πως «οφείλουμε να επανεξετάσουμε τους όρους της μεταβίβασης». Σε συγκεκριμένη ερώτηση αν η «ΑΓΝΟ» θα ξαναγίνει συνεταιριστική, δε δόθηκε καμία απάντηση, όπως δε δόθηκε απάντηση στο τι θα γίνει με τις υπόλοιπες συνεταιριστικές βιομηχανίες που είναι στον έλεγχο της ΑΤΕ κι ο νέος διοικητής της Τράπεζας δήλωσε ότι θα φύγουν από το χαρτοφυλάκιο της, δηλαδή θα πωληθούν κι αυτές. Στο θέμα της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ρυθμίσεις των συνεταιριστικών χρεών με πρώτη την «ΑΓΝΟ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού επιχείρησε να κατηγορήσει λίγο τους προηγούμενους ότι δεν έκαναν καλή δουλιά, ανέφερε πως θα εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης του θέματος που προέκυψε. Επίσης, πρόσθεσε με ύφος και το εξής: «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Κατόπιν ερώτησης ο Σ. Τσιτουρίδης επισήμανε πάντως ότι καλώς έγιναν οι ρυθμίσεις αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ