Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Καθυστερεί πάλι η δακοκτονία

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας ΚΚΕ

Την καθυστέρηση της έγκαιρης έναρξης της δακοκτονίας με άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σοδειά και το εισόδημα των παραγωγών, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή επισημαίνει πως κάθε χρόνο καθυστερεί η δακοκτονία με το πρόσχημα της ακαταλληλότητας του φαρμάκου ή τη μέθοδο ψεκασμού. Για την κατάσταση αυτή, ευθύνη έχουν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και η τωρινή της Νέας Δημοκρατίας, που απαξιώνει την ελαιοκαλλιέργεια και οδηγεί στη δραστική συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως σημειώνεται, κάθε χρόνο, λίγο πριν αρχίσουν οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναζητεί τρόπους - μεθόδους και φάρμακα για την έναρξη της δακοκτονίας και σχεδόν κάθε χρόνο καθυστερεί η έναρξη της δακοκτονίας, με τεράστιες συνέπειες για τη σοδειά και το εισόδημα των παραγωγών. Αυτό τον καιρό έπρεπε ήδη να έχει καταληχθεί η μέθοδος, τα φάρμακα κλπ., ώστε έγκαιρα να ξεκινήσει η δακοκτονία.

Το ΚΚΕ θεωρεί - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να βρει τρόπους - μεθόδους και κατάλληλα φάρμακα. Αυτή είναι που διαθέτει τους απαραίτητους επιστημονικούς μηχανισμούς, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα. Η υπόθεση της δακοκτονίας πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από την πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Στις παρούσες συνθήκες και παίρνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες της Κέρκυρας (αγρ. οδοποιία - μορφολογία εδάφους - εγκαταλειμμένες εκτάσεις κλπ.) θεωρούμε ότι μόνο το μεικτό σύστημα δακοκτονίας είναι ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης. Το είδος των φαρμάκων είναι υπόθεση των ειδικών.

Επισημαίνεται ότι αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση και συλλογικός τρόπος δακοκτονίας θα έχουμε αλόγιστη χρήση φαρμάκων από παραγωγούς, με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και ταυτόχρονη καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της σοδειάς. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε καταστροφή σοδειάς από το δάκο είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία χρόνια και προεκλογικά έκανε έντονη κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης της δακοκτονίας από το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός εργαζόμενος στη δακοκτονία (2021-06-16 00:00:00.0)
Μπαλάκι οι ευθύνες για τα προβλήματα στη δακοκτονία (2021-05-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τα σοβαρά προβλήματα από την ελλιπή δακοκτονία (2018-10-10 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης για πλήρες πρόγραμμα δακοκτονίας (2017-07-19 00:00:00.0)
Με «πετσοκομμένα» κονδύλια για μια ακόμη χρονιά (2017-03-23 00:00:00.0)
Μεγάλα κενά στο πρόγραμμα δακοκτονίας (2012-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ