ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στους δρόμους ξεχύνεται σήμερα η μαθητική οργή
Συλλαλητήρια αντίστασης στη «μεταρρύθμιση» και τον αυταρχισμό σήμερα σε όλη τη χώρα. Στο πλευρό των μαθητών, καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς. Στις 11 π.μ., στα Προπύλαια, το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή ,το ραντεβού των μαθητών στον Πειραιά

Η μαθητική οργή, ενάντια στην πολιτική που υπονομεύει το μέλλον της και που επιχειρείται να επιβληθεί «διά ροπάλου», βγαίνει πάλι σήμερα στους δρόμους. Οι μαθητές, αφού όλο αυτό το διάστημα απέδειξαν στην πράξη ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα τους, σήμερα διοργανώνουν συλλαλητήρια καταδίκης του αυταρχισμού και διεκδικώντας παιδεία για όλους και όχι την παιδεία των λίγων και των απασχολήσιμων, που διαγράφουν οι νόμοι της «μεταρρύθμισης».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πανελλαδικής συνάντησης Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων για «συντονισμό, αλληλεγγύη, κοινή δράση σε μέτωπο παιδείας με όλο το λαό», στα σημερινά συλλαλητήρια συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, σπουδαστές. Ολοι μαζί, καλούνται να δώσουν άλλη μία φορά μαθήματα αγώνα, να δώσουν απάντηση στον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, που επιστρατεύτηκε για να επιβάλει τις αντιδραστικές επιλογές στην παιδεία και εκφράζεται με καθημερινά κρούσματα εναντίον μαθητών στα σχολεία.

Συλλαλητήρια θα γίνουν σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Παιδείας, ενώ στον Πειραιά το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Στις υπόλοιπες πόλεις, οι πορείες θα καταλήξουν στις Νομαρχίες.

Στο πλευρό των μαθητών, θα βρίσκονται δάσκαλοι και καθηγητές, που πραγματοποιούν τρίωρες στάσεις εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού, με αποφάσεις των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Στο συλλαλητήριο στην Αθήνα συμμετέχουν, επίσης, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Παντείου, Νομικού, Οικονομικού, Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ), Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων και ο Σύλλογος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ. Επίσης, στα σημερινά συλλαλητήρια καλούν οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, ΣΓΤΚΣ Αθήνας, ΣΔΟ Αμφισσας, ΣΤΕΓ Μεσολογγίου, ΣΔΟ Πρέβεζας, ΑΣΗ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΓ Φλώρινας και τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων, Δομικών Εργων, Ηλεκτρονικών και Υπολογιστών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά. Στα αυριανά συλλαλητήρια, καλεί η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές, που ήδη έχουν ορίσει το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 14 Γενάρη του 2000, συνεχίζουν «αγωνιστικά, ενωτικά, συντονισμένα σε κάθε δήμο, σε κάθε πόλη, σ' όλη την Ελλάδα», απαιτώντας κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 και ολόπλευρη μόρφωση μέσα από ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Παράλληλα, απαιτούν τώρα να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Οι μαθητές απαιτούν να καταργηθούν οι προαγωγικές πανελλήνιες εξετάσεις σφαγής της Β` και Γ` Λυκείου, όχι στην κατάργηση των μετεξεταστέων, κατάργηση των τεστ δεξιοτήτων, άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομή, βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, όλα δωρεάν, όχι στη φροντιστηριοποίηση των λυκείων. Για τα ΤΕΕ, ζητούν κατάργηση των Νομαρχιακών Προαγωγικών Εξετάσεων στη Β` τάξη και των πανελλαδικών στη Γ` τάξη, βιβλία σύγχρονα - κατανοητά όλα δωρεάν, όχι φωτοτυπίες και cds, άμεση κάλυψη των αναγκών σε υποδομή, ολόπλευρη μόρφωση και όχι εφήμερη κατάρτιση και ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση, πραγματικό εφόδιο για ζωή με δικαιώματα.

ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμική απάντηση στον αυταρχισμό

Συνεχίστηκε, για άλλη μια μέρα, η κατρακύλα της κυβέρνησης στον αντιδημοκρατικό και φασιστικό κατήφορο που έχει επιλέξει. Χτες το πρωί, τα όργανα της «τάξης» συνέλαβαν άλλο ένα 16χρονο μαθητή. Συγκεκριμένα, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο 22ο ΕΛ Γκράβας, με σκοπό να σπάσουν την κατάληψη των μαθητών. Εσπασαν το λουκέτο του σχολείου και συνέλαβαν τον πρόεδρο του 15μελούς, γιατί, όπως του ...εξήγησαν, στο χώρο του σχολείου θεωρείται υποκινητής της κατάληψης και υπεύθυνος για φθορές. Οι μαθητές του 22ου ΕΛ, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σχολείο, αντέδρασαν έντονα, χωρίς, όμως, να καταφέρουν να αφεθεί ελεύθερος ο συμμαθητής τους. Ο μαθητής οδηγήθηκε με περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Λαύρας, όπου κρατήθηκε για μισή ώρα περίπου. Μέσα σε λίγα λεπτά, ξεκίνησε δυναμική πορεία με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών, η οποία κατέληξε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Από την άλλη, η αστυνομία υποστήριζε στον πρόεδρο του 15μελούς ότι ο λόγος προσαγωγής του στο Αστυνομικό Τμήμα έγινε για την αναγνώριση των στοιχείων του. Την ίδια στιγμή, τα συνθήματα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία» πυροδοτούσαν την ατμόσφαιρα έξω από το Τμήμα. Μετά από λίγη ώρα, ο μαθητής αφέθηκε ελεύθερος.

Στο Πολυκλαδικό Λύκειο του Αιγάλεω χθες, περίπου στις 10 το πρωί, τρεις άντρες της αστυνομίας και δύο ασφαλίτες επιχείρησαν να μπουν από την πίσω πόρτα του Πολυκλαδικού. Εκατοντάδες μαθητές, που τους αντιλήφθηκαν αμέσως, τους απάντησαν με συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία».

Παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, οι μαθητές του Πολυκλαδικού έδωσαν άλλη μια δυναμική και μαχητική απάντηση. Να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να συνεχίσουν την κατάληψη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε σύνολο 500 μαθητών ήταν 480 υπέρ της συνέχισης της κατάληψης. Να σημειωθεί ότι αστυνομικές δυνάμεις με ασφαλίτες είχαν πάει στο Πολυκλαδικό Λύκειο και την προηγούμενη μέρα και ζήτησαν από το 15μελές τα στοιχεία τους.

Αμέσως μετά, εκατοντάδες μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους, με μια δυναμική πορεία κατά μήκος της Θηβών. Στη συμβολή των οδών Θηβών και Ιεράς Οδού, οι μαθητές απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο, για μισή ώρα περίπου. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο του Αιγάλεω. Εκεί οι μαθητές κατέθεσαν στον δήμαρχο Γ. Μυστακόπουλο, τα αιτήματά τους και ζήτησαν την «έμπρακτη συμπαράστασή του και όχι μόνο στα λόγια».

Μετά από δύο βδομάδες καθημερινών προσπαθειών τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, ο Γ. Μυστακόπουλος αρκέστηκε σε υποσχέσεις του τύπου: «θα κάνω μια κουβέντα με τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής».

Τοπικές μαθητικές κινητοποιήσεις, μπλόκα και πορείες, κόντρα στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν, επίσης, οι μαθητές της Ηλιούπολης και του Ελληνικού.

Στο 1ο ΕΛ Μενιδίου, εκτός από τους αστυνομικούς, τους εισαγγελείς και τους διευθυντές των σχολείων, τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι της τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος και κάποιοι «ευαίσθητοι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αστυνομικοί, συνοδευόμενοι αυτή τη φορά από τον κ. Κρέπια, νομαρχιακό σύμβουλο Ανατολικής Αττικής από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, εισέβαλαν χτες στο σχολείο και απείλησαν τους μαθητές.

Αποκλεισμός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα που δημιουργεί η «μεταρρύθμιση» στους νυχτερινούς μαθητές και τους αποφοίτους των γενικών λυκείων

Στον αποκλεισμό μαθητών ειδικών κατηγοριών από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η «μεταρρύθμιση», που ουσιαστικά στερεί το δικαίωμα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στους μαθητές των νυχτερινών σχολείων και τους αποφοίτους γενικών λυκείων προηγούμενων χρόνων οι οποίοι δεν έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις.

Για τα προβλήματα που δημιουργεί στα νυχτερινά σχολεία η εφαρμογή των νόμων 2525 και 2640 κατέθεσαν Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, Στ. Παναγιώτου και Απ. Τασούλας, όπου αναφέρουν ότι «κάτω από την πίεση των περσινών μαθητικών αγώνων, το ΥΠΕΠΘ εξαίρεσε από τις πανελλαδικές εξετάσεις της β` τάξης Ενιαίου Λυκείου τους μαθητές της αντίστοιχης Γ` τάξης των Εσπερινών Γενικών και Τεχνικών Λυκείων». Φέτος, οι μαθητές της Γ` τάξης των Γενικών Λυκείων καλούνται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε 12 μαθήματα, προκειμένου να πάρουν απολυτήριο. «Οταν το ΚΚΕ επισήμανε από πέρσι στη Βουλή τον ορατό κίνδυνο μαζικής απόρριψης στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις των νυχτερινών μαθητών κι εγκατάλειψης των Εσπερινών Λυκείων, επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας τα Σαββατοκύριακα. Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί επίσημη πρόκληση για τους νυχτερινούς μαθητές που διεκδικούν γνώσεις κι εφόδια για τη ζωή μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (εργαζόμενοι, μητέρες, άτομα που επανήλθαν στο σχολείο μετά από χρόνια εγκατάλειψής του κλπ.). Και στην πρόκληση αυτοί οι μαθητές δε μένουν με σταυρωμένα χέρια, όπως φαίνεται κι από τις συνεχείς και κλιμακούμενες φέτος κινητοποιήσεις τους».

Οι δε μαθητές της 4ης τάξης Εσπερινών ΤΕΛ ανακάλυψαν μετά την εγγραφή τους στα σχολεία ότι δε θα αποφοιτήσουν από λύκεια αλλά από ΤΕΕ. Με υπουργικές εγκυκλίους και δηλώσεις θεωρούνται παράνομα όσα τμήματα δέσμης κι άρα απολυτηρίου ήδη λειτούργησαν φέτος στην Αθήνα κι απαγορεύεται η σύστασή τους σε άλλα Εσπερινά ΤΕΛ, κλείνοντας οριστικά το δρόμο για την απόκτηση απολυτηρίου λυκείου και τη συμμετοχή των φετινών αποφοίτων στις εξετάσεις για τα ΤΕΙ, σύμφωνα με τις ισχύουσες για τους αποφοίτους ΤΕΛ διατάξεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, γιατί τέτοιου είδους διευκρινίσεις δίνονται εκ των υστέρων κι όχι από πέρσι, ώστε να γνωρίζουν οι νυχτερινοί μαθητές έγκαιρα τις συνέπειες από την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98, πώς δικαιολογείται αυτή η μεθόδευση του περιορισμού των απολυτηριούχων του λυκείου καθώς και των υποψηφίων για τις θέσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, πέρα από την προσπάθεια να δοθεί η πλασματική εικόνα της «ανοιχτής πρόσβασης». Ρωτούν επίσης αν θα πάρει ο υπουργός κάποια μέτρα για τους νυχτερινούς μαθητές, που είναι κυρίως εργαζόμενοι και παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο λύκειο και να διεκδικήσουν και την εισαγωγή τους στην επόμενη βαθμίδα, τοποθετούμενος επιτέλους στα αιτήματα των νυχτερινών μαθητών, που τα τελευταία χρόνια αρνείται ακόμη και να συναντήσει. Τέλος, καλούν τον υπουργό να απαντήσει αν θα προχωρήσει σε πανελλαδικές εξετάσεις στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια και στην κατάργηση των τμημάτων απολυτηρίου στα Εσπερινά ΤΕΛ, υπηρετώντας «το γράμμα και το πνεύμα» των ταξικών φραγμών.

Περιορίζεται η πρόσβαση στα πανεπιστήμια

Με άλλη Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής, Μπ. Αγγουράκης και Απ. Τασούλας προς τον υπουργό Παιδείας φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή τα προβλήματα που δημιουργούνται για τη συμμετοχή στις γενικές εξετάσεις όσων μαθητών αποφοίτησαν από το λύκειο μέχρι το 1998.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 13 Οκτώβρη 1999, στις γενικές εξετάσεις των ετών 2000 και 2001 έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όσοι αποφοίτησαν από το Λύκειο μέχρι και το 1999, μόνο εφόσον εξετάστηκαν μέχρι και το έτος αυτό τουλάχιστον μία φορά στις γενικές εξετάσεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «κατ' αυτόν τον τρόπο και χωρίς καμία προειδοποίηση, εξαναγκάζονται όλοι όσοι για διάφορους λόγους δεν πήραν μέρος στις εξετάσεις, εάν θέλουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να εξεταστούν με το νέο σύστημα σε όλα τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστούν οι μαθητές της Γ` τάξης του Ενιαίου Λυκείου».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας γιατί τέτοιου είδους διευκρινίσεις δίνονται τώρα και όχι πριν την πραγματοποίηση των περσινών γενικών εξετάσεων, οπότε θα μπορούσαν οι απόφοιτοι να κάνουν τις επιλογές τους υπολογίζοντας τις συνέπειες. Ρωτούν επίσης πώς είναι δυνατόν να εξεταστούν οι απόφοιτοι σε μαθήματα που δε διδάχτηκαν ποτέ στο σχολείο τους, εξωθούμενοι αναγκαστικά στα φροντιστήρια ή στην εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας και πώς δικαιολογείται αυτή η μεθόδευση του περιορισμού των υποψηφίων για τις θέσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ «πέρα από την προσπάθεια να δοθεί η πλασματική εικόνα της "ανοιχτής πρόσβασης"».

ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιστράτευση διευθυντών και χυδαίες βρισιές σε μαθητές

Συνεχίστηκε και χτες ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης κατά των αγωνιζόμενων μαθητών του Πειραιά, που αποσκοπεί στο να καμφθεί η αντίσταση κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, με τη συνδρομή και διευθυντών σχολείων, που προέβησαν σε πράξεις απείρου ...κάλλους και ήθους, καθυβρίζοντας αγωνιζόμενους μαθητές.

Στο 1ο ΕΛ Καλλίπολης οι μαθητές ψήφισαν σε γενική συνέλευση υπέρ της κατάληψης, αλλά, όταν επιχείρησαν να κλείσουν το σχολείο, ο λυκειάρχης κ.Διακομανώλης προσπάθησε να τους εμποδίσει, ενώ έβρισε χυδαία τον Γιάννη Σκούμα, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Πειραιά, μπροστά σε όλους τους συμμαθητές του. Στη συνέχεια, ο λυκειάρχης, βλέποντας ότι δεν μπορεί με τις απειλές να εμποδίσει τους αγωνιστές μαθητές, απευθύνθηκε στον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ο οποίος, με τη σειρά του, έστειλε αστυνομία στο σχολείο. Ο λυκειάρχης, μάλιστα, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σχολείο, τους έδωσε το όνομα του μαθητή Γ. Σκούμα, με την προτροπή να συνταχθεί δικογραφία εναντίον του με την κατηγορία της προτροπής σε κατάληψη. Αυτά συνέβησαν την Πέμπτη, διότι την Παρασκευή ο λυκειάρχης προχώρησε και σε δραστικότερα μέσα. Επιασε τον μαθητή Γ. Σπούμα από το πρόσωπο και τον έσπρωξε, ενώ τη Δευτέρα τον απείλησε και με ξυλοδαρμό! Ο λυκειάρχης, μάλιστα, υποχρέωσε, απειλώντας με εισαγγελείς και αστυνομία, τα μέλη του 15μελούς του σχολείου να γράψουν σε ένα χαρτί ότι την κατάληψη την έκανε μόνος του ο Γ. Σκούμας και χωρίς την απόφαση του 15μελούς. Στο ίδιο σχολείο, ο μαθηματικός Μαρίνης απείλησε τους μαθητές, λέγοντάς τους ότι «όποιος κάνει κατάληψη, δε θα έχει την εύνοιά του».

Στο 12ο ΕΛ πειραιά, η λυκειάρχης κ. Φωτάκη αρνείται εδώ και μια βδομάδα στους μαθητές και το 15μελές του σχολείου να κάνουν γενική συνέλευση, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέλευση, αφού έχει σαν θέμα την κατάληψη του σχολείου, η οποία είναι παράνομη. Παρά τις απαγορεύσεις της, οι μαθητές προχώρησαν σε γενική συνέλευση και στη συνέχεια σε αποχή, ενώ ζήτησαν για μια ακόμα φορά από τη λυκειάρχη να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Εκείνη, όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των μαθητών, αλλά έβρισε με τον πιο χυδαίο τρόπο και ακατονόμαστες εκφράσεις... πεζοδρομίου, τα μέλη και τον πρόεδρο του 15μελούς και κάλεσε τους αστυνομικούς στο σχολείο για να επιβάλουν την «τάξη».

Στο 5ο ΕΛ Πειραιά, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, ένστολοι αστυνόμοι εισέβαλαν στο σχολείο, σπάζοντας τα λουκέτα. Οι μαθητές βγήκαν στο δρόμο για αποχή και στη συνέχεια πήγαν στο παρακείμενο 2ο ΕΛ, για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συμμαθητές τους, καθώς στο 2ο ΕΛ χτες αστυνομικοί, με τη συνοδεία εισαγγελέα, εισέβαλαν στο σχολείο, πηδώντας από τα κάγκελα και άνοιξαν με τη βία την πόρτα του σχολείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές και των δύο σχολείων, καταδιωκόμενοι διαρκώς από τους αστυνομικούς, έκαναν διαδοχικά μπλόκα στις οδούς Τζαβέλα, Μπελογιάννη, Γρεβενών, Πέτρου Ράλη, στην πλατεία Χαλκηδόνας και, τέλος, στην οδό Ναταλίας.

Στο 3ο ΕΛ Πειραιά οι καθηγητές «τιμώρησαν» με τρεις μέρες αποβολή τον μαθητή Παναγιώτη Ζήκα, επειδή προέτρεπε τους συμμαθητές του να κάνουν αποχή. Ωστόσο, μετά από την έντονη αντίδραση του 15μελούς και των μαθητών του σχολείου, ο λυκειάρχης Νίκος Μπρομπιλάς υπαναχώρησε, «αίροντας» τελικά την «ποινή».

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Υπεύθυνο για τη μη λειτουργία των σχολείων το υπουργείο Παιδείας

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου και του υπουργού κατέθεσε για την απαράδεκτη κατάσταση ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος

Στην κατάθεση μήνυσης κατά του υπουργείου Παιδείας Γερ. Αρσένη και παντός άλλου υπευθύνου του υπουργείου Παιδείας προχώρησε ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που υπάρχει στα σχολεία της περιοχής, αποτέλεσμα της οποίας είναι να μη λειτουργούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα δύο ΤΕΕ της πόλης υπάρχει έλλειψη 22 εκπαιδευτικών και μηδενική στήριξη των σχολικών μονάδων, εποπτεία υλικού και εργαστήρια. Λόγω αυτής της κατάστασης οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ προχώρησαν στην κατάληψη του σχολείου, αφού όλες οι προσπάθειές τους να λειτουργήσει ουσιαστικά έπεσαν στο κενό.

Η επικρατούσα κατάσταση στα σχολεία του Περάματος που δε λειτουργούν όχι λόγω των καταλήψεων, αλλά επειδή το υπουργείο δε φρόντισε τα στοιχειώδη, δηλαδή να έχουν καθηγητές και την απαραίτητη υποδομή, καταδείχνει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της αναστάτωσης στην Παιδεία. Είναι αυτοί ακριβώς που με περισσή υποκρισία λένε πως οι μαθητικοί αγώνες είναι η αιτία που τα παιδιά χάνουν τάχα τα μαθήματά τους.

«Είναι βέβαια γνωστή η έκρυθμη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, που ξεκινά από την ανυπαρξία σωστής λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του», τονίζει ο δήμαρχος Περάματος και προσθέτει: «Δεν έφτασαν ούτε οι κινητοποιήσεις του δήμου το Μάη, το Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη του '99, ούτε οι Ερωτήσεις βουλευτών της περιφέρειάς μας, ούτε οι παραστάσεις στους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου. Ούτε η επίσκεψή μας στην Εισαγγελία για τη λύση των προβλημάτων των σχολείων. Ετσι φτάσαμε στη δυσάρεστη θέση να καταθέσει ο δήμος μήνυση κατά παντός υπευθύνου του υπουργείου Παιδείας, μη εξαιρουμένου και του υπουργού, για την παράνομη παρεμπόδιση της λειτουργίας των σχολείων σύμφωνα και με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ο αγώνας τους φουντώνει

Σήμερα, στις 8  το βράδυ, στην Κάνιγγος, η παναθηναϊκή κινητοποίηση και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Παιδείας

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή μας». Είναι το σύνθημα του Συντονιστικού Απογευματινών - Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας - Πειραιά, που διοργανώνει σήμερα παναθηναϊκή κινητοποίηση, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 8 το βράδυ και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Οι νυχτερινοί μαθητές υπογραμμίζουν ότι «τα Ενιαία Νυχτερινά σχολεία και ΤΕΕ δε θα μας τα κλείσει η κυβέρνηση. Με τον αγώνα μας θα μείνουν ανοιχτά» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα άλλα, οι νυχτερινοί μαθητές διεκδικούν την κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, των πανελληνίων εξετάσεων στην 3η και 4η Λυκείου, των νομαρχιακών πανελληνίων στον α' και β' κύκλο στα ΤΕΕ. Ακόμα ζητούν να μην καταργηθούν οι μετεξεταστέοι και οι δέσμες στην 4η τάξη των ΤΕΛ, να διατηρηθεί το 1% εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης απαιτούν να δίνονται όλα τα βιβλία δωρεάν και όχι σε φωτοτυπίες και CDs, να γίνει άμεση κάλυψη σε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία, να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ