Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιστράτευση διευθυντών και χυδαίες βρισιές σε μαθητές

Συνεχίστηκε και χτες ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης κατά των αγωνιζόμενων μαθητών του Πειραιά, που αποσκοπεί στο να καμφθεί η αντίσταση κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, με τη συνδρομή και διευθυντών σχολείων, που προέβησαν σε πράξεις απείρου ...κάλλους και ήθους, καθυβρίζοντας αγωνιζόμενους μαθητές.

Στο 1ο ΕΛ Καλλίπολης οι μαθητές ψήφισαν σε γενική συνέλευση υπέρ της κατάληψης, αλλά, όταν επιχείρησαν να κλείσουν το σχολείο, ο λυκειάρχης κ.Διακομανώλης προσπάθησε να τους εμποδίσει, ενώ έβρισε χυδαία τον Γιάννη Σκούμα, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Πειραιά, μπροστά σε όλους τους συμμαθητές του. Στη συνέχεια, ο λυκειάρχης, βλέποντας ότι δεν μπορεί με τις απειλές να εμποδίσει τους αγωνιστές μαθητές, απευθύνθηκε στον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ο οποίος, με τη σειρά του, έστειλε αστυνομία στο σχολείο. Ο λυκειάρχης, μάλιστα, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σχολείο, τους έδωσε το όνομα του μαθητή Γ. Σκούμα, με την προτροπή να συνταχθεί δικογραφία εναντίον του με την κατηγορία της προτροπής σε κατάληψη. Αυτά συνέβησαν την Πέμπτη, διότι την Παρασκευή ο λυκειάρχης προχώρησε και σε δραστικότερα μέσα. Επιασε τον μαθητή Γ. Σπούμα από το πρόσωπο και τον έσπρωξε, ενώ τη Δευτέρα τον απείλησε και με ξυλοδαρμό! Ο λυκειάρχης, μάλιστα, υποχρέωσε, απειλώντας με εισαγγελείς και αστυνομία, τα μέλη του 15μελούς του σχολείου να γράψουν σε ένα χαρτί ότι την κατάληψη την έκανε μόνος του ο Γ. Σκούμας και χωρίς την απόφαση του 15μελούς. Στο ίδιο σχολείο, ο μαθηματικός Μαρίνης απείλησε τους μαθητές, λέγοντάς τους ότι «όποιος κάνει κατάληψη, δε θα έχει την εύνοιά του».

Στο 12ο ΕΛ πειραιά, η λυκειάρχης κ. Φωτάκη αρνείται εδώ και μια βδομάδα στους μαθητές και το 15μελές του σχολείου να κάνουν γενική συνέλευση, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέλευση, αφού έχει σαν θέμα την κατάληψη του σχολείου, η οποία είναι παράνομη. Παρά τις απαγορεύσεις της, οι μαθητές προχώρησαν σε γενική συνέλευση και στη συνέχεια σε αποχή, ενώ ζήτησαν για μια ακόμα φορά από τη λυκειάρχη να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Εκείνη, όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των μαθητών, αλλά έβρισε με τον πιο χυδαίο τρόπο και ακατονόμαστες εκφράσεις... πεζοδρομίου, τα μέλη και τον πρόεδρο του 15μελούς και κάλεσε τους αστυνομικούς στο σχολείο για να επιβάλουν την «τάξη».

Στο 5ο ΕΛ Πειραιά, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, ένστολοι αστυνόμοι εισέβαλαν στο σχολείο, σπάζοντας τα λουκέτα. Οι μαθητές βγήκαν στο δρόμο για αποχή και στη συνέχεια πήγαν στο παρακείμενο 2ο ΕΛ, για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συμμαθητές τους, καθώς στο 2ο ΕΛ χτες αστυνομικοί, με τη συνοδεία εισαγγελέα, εισέβαλαν στο σχολείο, πηδώντας από τα κάγκελα και άνοιξαν με τη βία την πόρτα του σχολείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές και των δύο σχολείων, καταδιωκόμενοι διαρκώς από τους αστυνομικούς, έκαναν διαδοχικά μπλόκα στις οδούς Τζαβέλα, Μπελογιάννη, Γρεβενών, Πέτρου Ράλη, στην πλατεία Χαλκηδόνας και, τέλος, στην οδό Ναταλίας.

Στο 3ο ΕΛ Πειραιά οι καθηγητές «τιμώρησαν» με τρεις μέρες αποβολή τον μαθητή Παναγιώτη Ζήκα, επειδή προέτρεπε τους συμμαθητές του να κάνουν αποχή. Ωστόσο, μετά από την έντονη αντίδραση του 15μελούς και των μαθητών του σχολείου, ο λυκειάρχης Νίκος Μπρομπιλάς υπαναχώρησε, «αίροντας» τελικά την «ποινή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικά και μαζικά στο δρόμο (2007-10-25 00:00:00.0)
Αρνούνται σε μαθητή το δικαίωμα στη διδασκαλία (2000-01-27 00:00:00.0)
"Παιδαγωγική" και "επανορθωτική" η τιμωρία των 6 μαθητών! (1999-02-09 00:00:00.0)
Αρνούνται να είναι συνένοχοι (1999-01-15 00:00:00.0)
Με αποχή απαντούν στον αυταρχισμό (1999-01-12 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση (1999-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ