Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με αποχή απαντούν στον αυταρχισμό

Ο τρομοκρατικός μηχανισμός με κάθε μέσο εμποδίζει τους μαθητές να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων για καταλήψεις

Αλυσίδες, λουκέτα, αυταρχισμός, τρομοκρατημένοι μαθητές που κάτω από την πίεση γονιών και καθηγητών μπαίνανε στις αίθουσες, αλλά και μαθητές που απείχαν από τα μαθήματά τους ζητώντας γενικές συνελεύσεις, συνέθεταν χτες τις εικόνες που κυριαρχούσαν στα προαύλια των περισσότερων σχολείων της Θεσσαλονίκης. Ενώ δεν έλειψαν σχολεία που μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα την κατάληψη των σχολικών κτιρίων.

Ορισμένοι λυκειάρχες, με κάθε μέσο προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις καταλήψεις. Αλλοι απειλούσαν ότι θα καλέσουν την αστυνομία για να συλλάβει τους "ταραξίες" και άλλοι κλείδωναν τους μαθητές μέσα στα σχολεία.

Στο Γενικό Νεάπολης ο λυκειάρχης κάλεσε τη Δημοτική Αστυνομία να περιφρουρήσει μαζί με "αγανακτισμένους" γονείς το σχολείο. Μια μαθήτρια που θέλησε να μοιράσει την ανακοίνωση του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων στους μαθητές προπηλακίστηκε τόσο από τον διευθυντή, όσο και από γονείς.

Το βράδυ της Κυριακής στο 2ο Λύκειο Χαριλάου τρεις μαθητές συνελήφθησαν από την αστυνομία, κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφέθηκαν ελεύθεροι, χτες το πρωί, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα. Την ευθύνη για την εισβολή της αστυνομίας πήρε ο ίδιος ο διευθυντής.

Προσπάθεια για κατάληψη σχολικού κτιρίου, όπως είχε αποφασιστεί από τους μαθητές την προηγούμενη Παρασκευή, έγινε και στο 2ο Γενικό Λύκειο Ανω Τούμπας, όπου όμως οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με άντρες εταιρίας σεκιούριτι! Οι μαθητές απάντησαν στην προκλητική στάση λίγων γονιών και του διευθυντή με ολοήμερη αποχή.

Η τελική απάντηση όμως θα δοθεί, όπως οι ίδιοι οι μαθητές δηλώνουν, στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 15 του Γενάρη, όπου η συμμετοχή των μαθητών αναμένεται μεγαλύτερη από ποτέ.

Μακεδονία - Θράκη

Με αποχές και καταλήψεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές των πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ μαζικές είναι και οι αποφάσεις καθολικής συμμετοχής στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 15 του Γενάρη. Υπό κατάληψη τελεί το Πολυκλαδικό Λύκειο Καβάλας, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η κατάληψη στο 2ο Ενιαίο, έπειτα από απόφαση που πήραν οι μαθητές στη Γενική τους Συνέλευση. Στην Ξάνθη οι μαθητές όλων των σχολείων απείχαν από τα μαθήματά τους. Στην Κομοτηνή υπό κατάληψη βρίσκεται το Πολυκλαδικό και το 1ο Ενιαίο Λύκειο, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται και δύο σχολεία της Κατερίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ