Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μνήμη και απόφαση για αγώνα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων και Θυμάτων(ΠΕΑΤΑΦ) του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργάνωσε στις 10.1.1999 εκδήλωση στο κέντρο "Αιγαίο". Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί αγωνιστές του ΔΣΕ, της Εθνικής Αντίστασης και φίλοι.

Στην αίθουσα ήταν αναρτημένα πανό στα οποία αναγράφονταν: "Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας, 52 χρόνια, 1946 - 1998", "Ειρήνη στα Βαλκάνια και σ' όλο τον κόσμο", "Ζήτω ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης!".

Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε στη συνάντηση αυτή και ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 1999 ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΤΑΦ, συγγραφέας Νίκος Κυτόπουλος,ο οποίος τόνισε ότι "άμεσο καθήκον και στόχος της ΠΕΑΤΑΦ δεν είναι μόνο η συσπείρωση και η οργάνωση των αγώνων για τη σύνταξη, την υγειονομική περίθαλψη και την επιβίωση των αγωνιστών του ΔΣΕ, αλλά και η προβολή του έπους του ΔΣΕ, καθώς και η διατήρηση της συνέχειας ανάμεσα στη γενιά εκείνη που πολέμησε για τα ιδανικά της λευτεριάς, της ειρήνης και του σοσιαλισμού, με τις νέες γενιές του σήμερα και του αύριο".

Επίσης, υπενθύμισε ότι το 1999 είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι φέτος κλείνουν 50 χρόνια από τις τελευταίες μάχες της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, που τελείωσαν τον Αύγουστο του 1949 στις κορυφές του Γράμμου. Ο πρόεδρος της ΠΕΑΤΑΦ, καθηγητής Δημήτρης Κασιούρας,έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της οργάνωσης. Το χρόνο που πέρασε, η ΠΕΑΤΑΦ, οι αγωνιστές του ΔΣΕ και του Εμφυλίου και οι ανάπηροι κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και ιδίως του κύριου και βασικού αιτήματος της εξομοίωσής τους με τους ανάπηρους των άλλων πολέμων και της Εθνικής Αντίστασης.

Σχετικά με αυτό υπογράμμισε την απάνθρωπη μεταχείρισή τους από μέρους της κυβέρνησης Σημίτη και των υπουργών του, την αναλγησία και τον εμπαιγμό απέναντί τους, χωρίζοντας τους Ελληνες σε κατηγορίες. Οι κυβερνώντες παραδέχονται το δίκιο των αιτημάτων αυτών, υπόσχονται ότι "θα" τα αντιμετωπίσουν θετικά, αλλά μένουν στο "θα". Γι' αυτό, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΑΤΑΦ, πρέπει να δυναμώσει η πάλη για μεγαλύτερη συσπείρωση των αγωνιστών του ΔΣΕ και του Εμφυλίου γενικότερα, των φίλων, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Σημίτη και του κόμματός του. Για να γίνει ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ισχυρού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για την αλλαγή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με επαναστατικά και αντάρτικα τραγούδια καθώς και τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη.Επίσης οι προσκαλεσμένοι ξεφάντωσαν με λαϊκούς και δημοτικούς χορούς. Στο ενδιάμεσο χορού και τραγουδιών, το χορευτικό συγκρότημα του Συνδέσμου Προώθησης του Δημοτικού Χορού της Βαγγελίτσας Λύτρα παρουσίασε χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.

Στη συνεστίαση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρης Φώτου,ο πρόεδρος της ΠΕΣΑΘΕΑ Μηνάς Ξεκομνηνός,ο αντιστασιακός συγγραφέας του δίτομου βιβλίου "Δημοκρατικός Στρατός Πελοποννήσου" Γιάννης Λέφας,οι συγγραφείς Στέφανος Ευαγγελίου,μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Χρήστος Πολυχρονίδης.

Β. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ