Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δε σκύβουν το κεφάλι

Πανικό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και τον (παρα)κρατικό μηχανισμό της η απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Αποτέλεσμα αυτού του πανικού είναι η έξαρση της βίας και του τραμπουκισμού τον οποίον βιώνουν καθημερινά οι μαθητές.

Στην Πάτρα βρίσκονται ήδη σε καταλήψεις 22 Λύκεια και 15 Γυμνάσια, δύο Λύκεια στην Αχαγιά κι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες των μηχανισμών καταστολής, οι οποίες ολοένα εντείνονται με τις ευλογίες του ίδιου του υπουργείου, με τη γνωστή απαράδεκτη εγκύκλιο.

Χτες το πρωί έξω από το συγκρότημα που στεγάζονται το 1ο και 6ο Λύκειο Πάτρας εμφανίστηκε ομάδα τραμπούκων, με επικεφαλής τον Μιχάλη Φούρα,αδελφό του υφυπουργού Ανδρέα Φούρα. Αρχικά, οι "αγανακτισμένοι" επιχείρησαν με σιδεροπρίονα να κόψουν τις αλυσίδες της πόρτας και να εισβάλλουν στο κτίριο. Οταν απέτυχαν, άρχισαν τις απειλές πως θα φωνάξουν εισαγγελέα, καλώντας τους μαθητές να συμμορφωθούν. Οταν και πάλι απέτυχαν, χρησιμοποίησαν το "επιχείρημα" της γροθιάς. Δίκην πυγμάχου, ο Μιχάλης Φούρας επιτέθηκε στους μαθητές και γρονθοκόπησε 2 από αυτούς, εκτοξεύοντας απειλές κατά των υπολοίπων, αλλά και εναντίον των μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το σχολείο. Τελικά ο θρασύδειλος τραμπούκος φυγαδεύτηκε από τους ομοίους του, όταν έσπευσε ο πατέρας ενός από τα χτυπημένα παιδιά τον οποίο μετά βίας συγκράτησαν οι ψυχραιμότεροι για να μην επιτεθεί εναντίον του αδελφού του υφυπουργού.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και έξω από το 17ο Γυμνάσιο Πάτρας, όταν έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους μερικοί "αγανακτισμένοι" γονείς, οι οποίοι, βλέποντας πως οι μαθητές είχαν ήδη καταλάβει το σχολείο, κρατούσαν με τη βία τα παιδιά τους στο δρόμο και καλούσαν τους δημοσιογράφους να καταμετρήσουν τα παιδιά που ήταν έξω, ισχυριζόμενοι πως μια "μικρή μειοψηφία" επιβάλλει την κατάληψη. Παρά τις εκκλήσεις άλλων γονέων και εκπαιδευτικών να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν στα παιδιά να πάρουν ανεπηρέαστα αποφάσεις, εκείνοι χρησιμοποιούσαν το αμίμητο "επιχείρημα" πως "τα παιδιά δεν έχουν κρίση και χρειάζονται καθοδήγηση από τους γονείς τους". Επειδή, υπήρχαν και πολλές νηφάλιες φωνές γονέων, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων στο πόδι "αποφάσισε" να επαναληφθεί και σήμερα το ίδιο σκηνικό: Η τρομοκρατία των παιδιών και η παραμονή κάποιων εκτός του κτιρίου, με στόχο να φανεί πως η κατάληψη "φυλλορροεί". Οι "δημοκράτες" αυτοί που δεν επέτρεπαν σε όποιον γονέα είχε αντίθετη μ' εκείνους άποψη να εκφραστεί, έφθασαν στο σημείο να σχεδιάζουν κατάληψη του κτιρίου από τους ίδιους το βράδυ, ώστε σήμερα να λειτουργήσει "κανονικά". Παρ' όλα αυτά, η κατάληψη συνεχίστηκε, καθώς η πλειοψηφία των μαθητών δεν πτοήθηκε από την τρομοκρατία.

Και στο 3ο Λύκειο Πάτρας η απόφαση των μαθητών για συνέχιση της κατάληψης δεν αλλάζει, παρά την παρουσία ασφαλιτών με πολιτικά, οι οποίοι κάθονταν στην πόρτα του σχολείου και τρομοκρατούσαν τους μαθητές.

Στις άλλες πόλεις

Παρά την έντονη τρομοκρατία στην Καλαμάτα,οι καταλήψεις δε σταματούν. Υπό κατάληψη τελούν 6 Λύκεια και 2 στην επαρχία Μεσσηνίας.

Να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι μαθητές τεσσάρων από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες της Αργολίδας.Πρόκειται για το 1ο και 2ο Λύκεια, καθώς και το ΤΕΛ Ναυπλίου, ενώ ανάλογη απόφαση για κατάληψη πήραν και οι μαθητές του 3ου Λυκείου Αργους, παρά τις πιέσεις που δέχονταν για το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ορισμένοι διευθυντές Λυκείων εμπόδισαν τους μαθητές να πραγματοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις τους ανάγκασαν να μπουν στις αίθουσες. Εξάλλου με νέα απόφασή της η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους μαθητές, ενώ καλεί και πάλι τον υπουργό Παιδείας ν' αναστείλει το νόμο και να επαναδιαπραγματευτεί με τους μαθητές.

Στην Τρίπολη τα υπό κατάληψη σχολεία είναι πέντε, στο Αστρος ένα, στην Κόρινθο επτά και στην Ηλεία δεκαέξι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ