Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΝΟ
Σε πορεία ιδιωτικοποίησης

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, αρωγός των κυβερνητικών επιδιώξεων. Οι εργαζόμενοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της Ενωσης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου, εξέφρασε το φόβο, ότι το δρόμο της ΑΓΝΟ θα ακολουθήσουν και άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Με μια πρόταση που διευκολύνει την επιλογή της κυβέρνησης για ξεπούλημα των συνεταιριστικών Οργανώσεων, εμφανίστηκε χτες το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη, που είχε ως θέμα τη "σωτηρία" της Ενωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ. Μια πρόταση που έμμεσα πάει να μεταφορτώσει τα χρέη στις πλάτες των κτηνοτρόφων.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος, παρουσίασε ως εξυγίανση της επιχείρησης τη διάλυση της Ενωσης και τη δημιουργία νέας πρωτοβάθμιας οργάνωσης που θα αναλάβει τη λειτουργία της ΑΓΝΟ, αφού όμως πρώτα βρει και καταβάλει ορισμένα δισ. στην ΑΤΕ. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να παραμείνει συνεταιριστική η επιχείρηση, είπε ο Ν. Λιόλιος, είναι "να είναι υγιής, που σημαίνει συμμετοχή των ιδίων των κτηνοτρόφων παραγωγών και δεύτερο, οικονομική συμμετοχή". Μόνο κάτω από αυτή τη βάση, είπε τελείως εκβιαστικά, η ΠΑΣΕΓΕΣ θα δεχτεί να εμπλακεί στο θέμα και μάλιστα να αναλάβει και πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της υπερχρεωμένης ΑΓΝΟ. Ανανέωσε το ραντεβού με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις 28.1.1999, οπότε εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι και Διοίκηση της ΑΓΝΟ θα πρέπει να πάνε με συγκεκριμένες θέσεις - προτάσεις δεσμευτικές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών αγροτοκτηνοτρόφων, η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, διευκολύνει την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της κατεύθυνσης για ξεπούλημα της ΑΓΝΟ. Μια κατεύθυνση που κινείται στην τροχιά του υπουργείου Γεωργίας και της ΑΤΕ που μιλούν για μετατροπή της επιχείρησης σε Συνεταιριστική ΑΕ.

Σήμερα τα χρέη της ΑΓΝΟ ξεπερνούν τα 25 δισ. δραχμές. Οπως κατήγγειλε ο Φ. Γεωργουδάκης,εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιχείρηση, η πραγματικά δύσκολη κατάσταση αξιοποιείται προκειμένου να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και έτσι προβάλλεται ως μονόδρομος αυτός της ιδιωτικοποίησης. Τέλος ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι τάσσονται ενάντια σε κάθε προσπάθεια, απ' όπου κι αν προέρχεται, που θα αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. "Είμαστε υπέρ της διατήρησης των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της Ενωσης που ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δραστηριότητές της και μπορούν να τη βάλουν ξανά μέσα στην αγορά από την οποία σιγά - σιγά τα τελευταία χρόνια εκτοπίζεται. Ομως για να σωθεί η ΑΓΝΟ και κάθε άλλη συνεταιριστική οργάνωση που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, χρειάζεται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής".

Στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων ώστε να δεσμευτούν μπροστά στους κτηνοτρόφους πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις. Κλήθηκαν βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Ωστόσο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, παραβρέθηκε και μίλησε, σημειώνοντας το φόβο πως η σύσκεψη γίνεται με στόχο να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης, όχι μόνο για την ΑΓΝΟ, αλλά και άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη συνέχεια.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την ΑΓΝΟ, τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει συνεταιριστική και να συνεχίσει τον παρεμβατικό της ρόλο. "Θα πρέπει να γίνει ρύθμιση των χρεών και ξεκίνημα από μηδενική βάση, να γίνει έλεγχος με τη συμμετοχή και των εργαζομένων και να αποδοθούν ευθύνες για την κακοδιαχείριση που την έφερε στα σημερινά αποτελέσματα", είπε ο Στ. Παναγιώτου ενώ δεν παρέλειψε να καταγγείλει την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ ως έναν σημαντικό παράγοντα στη χρεοκοπία της Οργάνωσης. Τέλος ανέφερε πως θα πρέπει "να επιστραφούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΑΓΝΟ που παραχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, να επαναλειτουργήσουν όλες οι γραμμές παραγωγής και να προστατευτούν οι θέσεις των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ