Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδεία με χειροπέδες

Με τις "προσθήκες" που επισύναψε τελευταία ο υπουργός Παιδείας (συλλήψεις, διώξεις, εδώλια κλπ.) στο νόμο της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" η εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στα σχολεία εκτονώνεται πλέον. Οι μαθητές και οι καθηγητές, δηλαδή, που αντιδρούσαν σφόδρα στο νόμο 2525 επείσθησαν ότι αυτό ακριβώς το "Παπαδοπουλικό" πνεύμα ήταν που έλειπε από το νέο σύστημα και έτσι αποφάσισαν σύσσωμοι να επανέλθουν στις τάξεις.

Από σήμερα, λοιπόν, το πρωί τα σχολεία επαναλειτουργούν και αρχίζει η εφαρμογή του νόμου Αρσένη με τις "προσθήκες" που προαναφέραμε. Κατ' αρχήν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εγκαταλείπονται όλα εκείνα τα αχούρια - υπόγεια, αποθήκες, καφενεία και διάφορα γκρεμίδια, που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα ως αίθουσες διδασκαλίας. Οι μαθητές όλων αυτών των σαράβαλων "μεταστεγάζονται" πλέον στα ωραιότατα νεοκλασικά κτίρια της... Ευελπίδων. Ναι, καλά καταλάβατε. Τους στέλνουν στα δικαστήρια προς... Γνώση (και συμμόρφωση!). Και εάν, λέει κάποιοι μαθητές είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και αρχίσουν να φωνάζουν πως δεν τους αρέσει ούτε εκεί, το υπουργείο δεν πρόκειται να κοντραριστεί μαζί τους. Θα τους βάλει σε ένα ωραίο σχολικό λεωφορείο που λέγεται... κλούβα και θα τους οδηγήσει στο εκπληκτικό... παιδαγωγικό συγκρότημα του Κορυδαλλού, όπου άριστοι... δάσκαλοι της κλοπής, της απάτης και παντός άλλου αδικήματος θα"ξεσκολίσουν" για καλά αυτά τα παιδιά!

Εκεί, λοιπόν, στην Ευελπίδων οι μαθητές ξαναρχίζουν τα μαθήματά τους. Και όχι, παρακαλώ, επάνω σε σπασμένα θρανία, όπως συνέβαινε μέχρι χτες, αλλά σε γερά, καλογυαλισμένα... εδώλια. Και απέναντί τους στην έδρα - άλλη μεταρρύθμιση και αυτή - να μην είναι ένας μόνον καθηγητής, αλλά τέσσερις: ο εισαγγελέας, ο πρόεδρος και οι δύο σύνεδροι του τριμελούς!

Να τώρα και πώς θα γίνεται το "μάθημα" εκεί. "Ντριν" θα χτυπάει το κουδούνι - όχι ο επιστάτης βέβαια, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου και θα αρχίζει αμέσως η "εξέταση".

- Αθανασόπουλε εγέρθητι, σήκω επάνω!

- Για να πω μάθημα, κύριε;

- Οχι βέβαια. Για να απολογηθείς σε καλώ!

-...

- Αντε, λοιπόν, θα μιλήσεις ή όχι; Με το τσιγκέλι θέλεις να σου τα βγάλουμε;

-...

- Α, για στάσου. Μήπως δεν έχεις διαβάσει, νεαρέ;

- Το μάθημά μου;

- Ποιο μάθημά σου! Τη δικογραφία εννοώ. Το φάκελο που σχημάτισε εναντίον σου η Αστυνομία και στον οποίο αναφέρεται σαφώς ότι αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έκανες κατάληψη στο σχολείο σου, βγήκες με ντουντούκες στους δρόμους, έκανες καθιστικές διαμαρτυρίες κλπ.

- Να σας πω, κύριε. Ολα αυτά τα έκανα, αλλά είναι γνωστό πως, όταν κάποιον τον κλέβουν αυτός φωνάζει.

- Εσένα τι σου έκλεβαν και άρχισες τις φωνές;

- Τα όνειρά μου κύριε - το νομοσχέδιο είναι αισχρό, ταξικό και αποσκοπεί να αποκλείσει πολλά παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση...

- Φτάνει, φτάνει, νεαρέ. Καλά, βλέπω, σ' έχουν δασκαλέψει.

- Δουλιά των δασκάλων, κύριε, είναι να δασκαλεύουν τους μαθητές τους...- Ασε τις εξυπνάδες. Αυτά που μας αραδιάζεις εδώ δε σου τα είπαν οι δάσκαλοί σου, αλλά οι υποκινητές σου!

- Ε, όχι κι έτσι!

- Σταμάτησε τα επιφωνήματα και να ξέρεις πως αν πας, τελικά, στη φυλακή, εσύ θα φταις που κλείδωσες το σχολείο σου. Αλλωστε το είπε και ο Β. Ουγκώ "όποιος κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή"! Τι έχεις να πεις λοιπόν;- Μόνον αυτό: Εχω καταλάβει καλά πλέον ότι και εμείς οι μαθητές και όλοι οι φουκαράδες, γενικά, έχουμε μπλέξει με τους Παν - Αθλιους!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ