Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι καταστρέφουν

Για όποιον δεν έχει πάει ποτέ στην περιοχή αξίζει να καταγράψουμε αυτό που τα ίδια τα επίσημα κείμενα αναφέρουν και παρουσιάζει η Επιτροπή για τη σωτηρία της παραλίας:

Πρόκειται για μία περιοχή που "είναι η απόληξη στη θάλασσα του αρχαίου δήμου της Αιξωνής και στη θέση αυτή υπάρχουν οικισμοί της νεολιθικής, πρωτοελλαδικής - Μυκηναϊκής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Εντός της περιοχής έχει ανακαλυφθεί πρωτοελλαδικός τάφος (σ.σ. στο λόφο, εκεί που θα γίνει το νέο ξενοδοχείο) και αρχαία λατομεία στην παραλία. Γύρω από τα "Αστέρια" έχουν ανακαλυφθεί: Παλαιοχριστιανική Βασιλική, Κυκλικό κτίριο "Ψαραγοράς" και Μυκηναϊκό Νεκροταφείο. Θεωρείται πολύ πιθανή η ύπαρξη πρωτοελλαδικού οικισμού παρόμοιου με τον Αγ. Κοσμά".

Για τους νεότερους και σύμφωνα με το Ρυθμιστικό της Αθήνας η περιοχή είναι: Υπερτοπικός πόλος αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών (αρθ. 15, παρ. 2 3δ, διαγ. 2 του Ρυθμιστικού) όπου σύμφωνα με την 2403/97 της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν επιτρέπονται τουριστικές και εμπορικές χρήσεις,ούτε υψηλοί συντελεστές δόμησης.

Μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας προβλέπει:

"Αποκατάσταση φυσικού τοπίου και αττικής χλωρίδας, πανίδας και τουρισμού αναψυχής για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, επιτρέποντας μόνο τη διατήρηση των νόμιμων υφιστάμενων τουριστικών κτισμάτων χωρίς δυνατότητα επέκτασης αλλά μόνο επισκευής".

Οσα συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή κι όσα νομοθετούν οι υπάλληλοι της "Εστρέλια" στην κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω.

Δε θα ζητήσουμε επέμβαση εισαγγελέα, καθώς δεν είμαστε οπαδοί της άποψης ότι η αστική Δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί ενάντια στα αφεντικά της. Σημειώνουμε μόνο πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο παρέχει ακόμα - μέχρι να πάψει να υφίσταται και αυτό - δυνατότητες ενστάσεων, τουλάχιστον κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ