Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Απ΄ άκρη σε άκρη συλλαλητήρια

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι το ραντεβού στο άγαλμα Βενιζέλου

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια οργανώνουν σήμερα οι μαθητές στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, απαιτώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν σε Σέρρες, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κομοτηνή, Βέροια, Νάουσα, Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Ν.Μουδανιά, Αγιο Νικόλαο, Πολύγυρο, Αρναία, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Στη Βέροια το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε στις 11π.μ. στην πλατεία Εληάς, ενώ συλλαλητήριο διοργανώνουν και οι μαθητές της Νάουσας. Το Συντονιστικό των μαθητών της Κατερίνης καλεί σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 9.30π.μ. μπροστά στα ΤΕΕ ενώ στις Σέρρες το αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών έχει δοθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Κομοτηνή οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 1Οπ.μ. στη Νομική Σχολή και στην Καβάλα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη. Στη Φλώρινα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11π.μ. στον Κύκλο.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η τρομοκρατία μέρα με την ημέρα κλιμακώνεται, οι μαθητές θα ανταμώσουν στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Οι Σύλλογοι Φοιτητών του Παιδαγωγικού και του Φυσικού του ΑΠΘ καλούν τους φοιτητές σε προσυγκέντρωση στις 11π.μ. στην πλατεία Χημείου.

Την ίδια ώρα η εισαγγελία Ποινική δίωξης, υλοποιώντας τις αποφάσεις της για την επιβολή ποινών ενάντια σε μαθητές που τυχόν προκάλεσαν «φθορές» στα σχολεία, που τελούσαν υπό κατάληψη κάλεσε, χτες, τους διευθυντές των σχολείων και τα 15μελή των μαθητών. Από την πλευρά του το μαθητικό κίνημα απαντά με νέες καταλήψεις σχολείων, ενώ δεκάδες σχολεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ στο 2ο Λύκειο Συκεών που τελούσε υπό κατάληψη ο διευθυντής του σχολείου, ξεπερνώντας σε υπερβάλλοντα ζήλο ακόμη και τους εισαγγελείς έσπασε μόνος του τα λουκέτα, που είχαν τοποθετήσει οι μαθητές. Παρόμοιο περιστατικό με πρωτεργάτες, όμως «αγανακτισμένους» γονείς και την Αστυνομία είχαμε και στο 1ο Ε.Λ. Συκεών. Οι μαθητές και των δύο σχολείων απάντησαν με αποχή, ενώ προειδοποιούν πως η τρομοκρατία δεν πρόκειται να βάλει φραγμούς στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουν.

Επέμβαση της Αστυνομίας είχαμε και στο 2ο Ε.Λ Εύοσμου και στα Λύκεια της Θέρμης που τις τελευταίες ημέρες τελούν υπό κατάληψη και εκεί οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα. Στο μεταξύ υπό κατάληψη βρίσκονται το 2 Ε.Λ., το Πειραματικό Τούμπας, τα 5 Λύκεια του Ευκλείδη, τα ΤΕΕ των Κουφαλίων, τα Λύκεια της Επανωμής και του Ασβεστοχωρίου ενώ αποχή πραγματοποίησαν οι μαθητές του 1ου Ε.Λ. Κ.Τούμπας και του 2ου Ε.Λ. Πυλαίας, οι οποίοι έστησαν και μπλόκο σε κεντρικό δρόμο της περιοχής.

Πέλλα

Στο αστυνομικό τμήμα Γιαννιτσών σύρθηκαν χτες τα μέλη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 1ου ΤΕΕ, μετά από εντολή της εισαγγελέα. Παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας επισκέφθηκε το σχολείο, αφού προηγουμένως είχε λήξει η κατάληψη απαίτησε από τους αστυνομικούς να προσάγουν τους μαθητές για ανάκριση. Επέμβαση της αστυνομίας, όμως, είχαμε και στο 2ο ΤΕΕ των Γιαννιτσών που τελούσε υπό κατάληψη. Ασφαλίτες με πολιτικά μπαινοβγαίνουν στο σχολείο και καταγράφουν «ύποπτες» κινήσεις, παίρνουν στοιχεία και απειλούν. Και εκεί, όμως, οι μαθητές έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την τρομοκρατία και απάντησαν με αποχή από τα μαθήματα, ενώ προειδοποίησαν πως θα επανέλθουν σήμερα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Το Ν.Σ. Πέλλας της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την πρωτοφανή τρομοκρατία, που έχουν εξαπολύσει αστυνομία και εισαγγελείς ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές και καλεί τον λαό της περιοχής να συμπαρασταθεί στη μαθητική κοινότητα, που αγωνίζεται για ενιαία δημόσια, δωρεάν παιδεία.

Για ανάκριση στο μεταξύ οδηγήθηκαν και τα μέλη του προεδρείου του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 2ου Ενιαίου Λυκείου Δράμας, προκειμένου να απολογηθούν γιατί συνεχίζεται η κατάληψη στο σχολείο τους. Μια κατάληψη που πραγματοποιείται με απόφαση που πήραν οι μαθητές μέσα από Γενική Συνέλευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύμα δυναμικών κινητοποιήσεων (2006-10-11 00:00:00.0)
Μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια (1999-12-17 00:00:00.0)
Λυκειάρχης καλεί ειρηνοδίκη και Αστυνομία (1999-12-16 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της τρομοκρατίας αλλά και της αντίστασης (1999-12-10 00:00:00.0)
Εισαγγελείς και Ασφάλεια στα σχολεία (1999-12-07 00:00:00.0)
Οι μαθητές αντιστέκονται στην τρομοκρατία (1999-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ