Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια

Χιλιάδες μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης ανταποκρίθηκαν χτες στο αγωνιστικό κάλεσμα των τοπικών Συντονιστικών, διεκδικώντας την κατάργηση των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως η τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα σχολεία δε θα περάσει. Στην Θεσσαλονίκη μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και γονείς συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

Από νωρίς οι μαθητές της Θεσσαλονίκης σχημάτισαν μπλοκ στις αυλές των σχολείων και με πορείες κινήθηκαν προς το Αγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές και εργάτες που στάθηκαν για άλλη μια φορά στο πλευρό των μαθητών και στο διαρκή αγώνα που διεξάγουν, διεκδικώντας δημόσια δωρεάν παιδεία και δικαίωμα στη μόρφωση για όλους.

Με τη χτεσινή πορεία οι μαθητές απαίτησαν από τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης Αρσένη και Γιαννόπουλο, να «κάτσουν καλά», κατήγγειλαν πως δε θα δεχτούν τα σχολεία τους να γίνουν τεκές και προειδοποίησαν αποφασιστικά: «Δε θα περάσει η τρομοκρατία, κάτω τα χέρια απ' τα σχολεία». Η μαχητική πορεία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι μαθητές χτες επέλεξαν να μην μπουν στον κόπο να επιδώσουν εκ νέου το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό, αφού θεωρούν ότι είναι πλέον γνωστά. Σχετικά, ο Χρήστος Σπυριδάκης, μέλος του Συντονιστικού, δήλωσε: «Τα αιτήματά μας είναι εδώ και δύο χρόνια γνωστά και ακόμη δε μας έχουν δώσει απάντηση. Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με ΜΑΤ και εισαγγελείς, απαντάμε με μαζικές καταλήψεις, μπλόκα και διαδηλώσεις».

Στα Γιαννιτσά

Στα Γιαννιτσά περισσότεροι από 2.000 μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές από όλα τα Λύκεια της πόλης, πραγματοποίησαν μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και κατήγγειλαν δυναμικά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και την πρωτοφανή τρομοκρατία που ασκείται ενάντια στους μαθητές της πόλης. Οι μαθητές όμως δεν πτοούνται από τον αυταρχισμό που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η Αστυνομία της περιοχής. Χτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι μαθητές του 2ου ΕΛ Γιαννιτσών για την προσαγωγή των μαθητών του 15μελούς του σχολείου τους κρέμασαν τις τσάντες τους, αντί χριστουγεννιάτικων στολιδιών, στα δέντρα του προαυλίου, δηλώνοντας έμμεσα πως οι αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τα Χριστούγεννα.

Σε άλλες πόλεις

Στο Νομό Ημαθίας διπλή ήταν οι απάντηση που έδωσαν οι μαθητές, αφού πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών διοργανώθηκαν σε Βέροια και Νάουσα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κλειστά παρέμειναν το 1ο ΤΕΕ και το 3ο, 4ο Ε.Λ. Βέροιας, τα τέσσερα Λύκεια της Νάουσας και όλα τα Λύκεια της Αλεξάνδρειας.

Στην Κατερίνη

Δυναμική ήταν και η απάντηση των μαθητών της Κατερίνης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 9 το πρωί έξω από το 1ο ΤΕΕ και από εκεί με πορεία διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους, αφού προηγουμένως με πορεία πέρασαν από όλα τα λύκεια της πόλης. Στην Κατερίνη κλειστά παρέμειναν 3 Λύκεια.

Στο Νομό Κοζάνης κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Κλειστά παραμένουν 7 Λύκεια της Κοζάνης, ενώ οι μαθητές πραγματοποίησαν και πορεία, καταγγέλλοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στην Αλεξανδρούπολη χίλιοι και πλέον μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και καθηγητές βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων στη μόρφωση. Στην Αλεξανδρούπολη κλειστά ήταν χτες 4 Λύκεια.

Και στην Κομοτηνή όμως εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από τη σχολή της Νομικής, προκειμένου να καταγγείλουν την κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία που πέρασε μπροστά από όλα τα σχολεία και κατέληξε στη Νομαρχία.

Στην Ξάνθη οι μαθητές έκλεισαν 2 Λύκεια και διαδήλωσαν μαχητικά στους δρόμους της πόλης, προειδοποιώντας τους καθ' ύλην αρμόδιους πως ο αγώνας τους για την κατάργηση των δύο νόμων δε σταματά. Αντίθετα συνεχίζει και κλιμακώνεται.

Μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες και στη Δράμα, όπου κλειστά παρέμειναν 5 από τα Λύκεια της πόλης. Οι μαθητές από νωρίς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και από εκεί με πορεία κινήθηκαν προς τη Νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ