Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Και στα νησιά η μαθητική αντίσταση

Στους δρόμους βρέθηκαν χθες οι μαθητές στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, διεκδικώντας, όπως και οι συμμαθητές τους σ' ολόκληρη τη χώρα, κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία και στο Ηράκλειο Κρήτης, που ξεκίνησε από το 3ο Λύκειο στην οδό Δημοκρατίας, στις 11 το πρωί και πέρασε έπειτα στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης. Η μεγάλη προσέλευση των μαθητών, καθώς και ο παλμός της πορείας ήρθαν να απαντήσουν στο καθεστώς της αστυνομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων, που έχει επιβληθεί και στα σχολεία της περιοχής.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι πριν απ' τη διεξαγωγή της πορείας, αστυνομικές δυνάμεις που συνόδευαν τον εισαγγελέα παρενέβησαν στο 3ο Γυμνάσιο, που τελούσε υπό κατάληψη, συλλαμβάνοντας δυο μαθητές και χτυπώντας άλλους. Κάτω από την έντονη διαμαρτυρία των υπόλοιπων μαθητών και ενός καθηγητή του σχολείου, οι δυο μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν, προχτές Τετάρτη και χτες Πέμπτη, στο Ρέθυμνο. Και τις δύο μέρες, οι μαθητές έκαναν μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, από το Δημαρχείο της πόλης μέχρι τη Νομαρχία. Να σημειωθεί ότι όλα τα λύκεια του Ρεθύμνου τελούν υπό κατάληψη ή βρίσκονται σε αποχή, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν από εισαγγελέα και αστυνομία, οι οποίοι προχώρησαν πριν δύο μέρες στο σπάσιμο λουκέτων.

Στα νησιά του Αιγαίου

Μαζικά συμμετείχαν οι μαθητές στα συλλαλητήρια που έγιναν χτες στα νησιά του Αιγαίου, όπου έκλεισαν τα σχολεία τους και βγήκαν στους δρόμους. Συλλαλητήρια έγιναν χτες στη Ρόδο, όπου έμειναν κλειστά τέσσερα σχολεία και στην Πάρο, όπου τα κλειστά σχολεία χτες ήταν δύο. Μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια στη Μυτιλήνη, όπου οχτώ σχολεία έμειναν κλειστά, στη Λήμνο, όπου έμειναν κλειστά τρία σχολεία, στη Χίο και τη Σάμο, όπου τρία και πέντε σχολεία έμειναν κλειστά, αντίστοιχα. Στην Ικαρία, πορεία έγινε στον Αγιο Κήρυκο με τη συμμετοχή μαθητών από τις Ράχες και τον Εύδηλο, ενώ πέντε σχολεία έμειναν κλειστά.

Στην Κέρκυρα

Μεγαλειώδη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές της Κέρκυρας για να καταδικάσουν το όργιο τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το συγκρότημα των Γενικών Λυκείων και με πορεία στους δρόμους κατέληξαν στη Νομαρχία. Η απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας, η οποία υιοθετήθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων, με συντριπτική πλειοψηφία, είναι η συνέχιση του αγώνα με τη μορφή των μαζικών αποχών, όσο ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές δυνάμεις κρατούν τα σχολεία «ανοιχτά» επί 24ώρου βάσεως.

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους οι μαθητές έχουν και τους γονείς τους. Η Ενωση Γονέων και τα Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων όλων των Λυκείων και Γυμνασίων με ψήφισμά τους καταδικάζουν ομόφωνα την παρέμβαση εισαγγελέων στα σχολεία, που είναι επικίνδυνη και πυροδοτεί απρόβλεπτες συνέπειες στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ