Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ενωμένοι στον αγώνα για μόρφωση ενάντια στον αυταρχισμό

«θα  ανατρέψουμε τους νόμους  της παραπαιδείας», βροντοφώναξαν τα οργισμένα ποτάμια της νιότης χθες στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί  τους, εργαζόμενοι, φοιτητές, γονείς και καθηγητές

Τίποτε δεν τους σταματά. Ούτε η τρομοκρατία, ούτε ο αυταρχισμός, αλλά ούτε και τα στημένα, προβοκατόρικα «επεισόδια». Και δεν τους σταματά τίποτε, γιατί η οργή, η αγανάκτησή τους γι' αυτήν την αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική που τους στερεί ό,τι τους ανήκει, είναι πολύ μεγάλη. Εχουν διδαχτεί και συγχρόνως διδάσκουν ότι τα όνειρα και τα ιδανικά τους δεν μπορούν να τα διαχειρίζονται άλλοι και πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Οχι όμως μόνοι τους, αλλά έχοντας μαζί τους γονείς τους, τους καθηγητές τους, τους φοιτητές και σπουδαστές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό.

Και χτες όλοι αυτοί ήταν εκεί. Πιστοί στο πρωινό «ραντεβού» στα Προπύλαια, έδωσαν δυναμικό «παρών» για να βροντοφωνάξουν, να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν την κατάργηση των νόμων - λαιμητόμων 2525/97 και 2640/98, «σπάζοντας» συγχρόνως το «κύμα» τρομοκρατίας, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση μέσω των «υπαλλήλων» της στα σχολεία, εισαγγελέων και των ΜΑΤ.

Στις 11.30 το πρωί το σύνθημα για την έναρξη της μαχητικής και δυναμικής πορείας δόθηκε. Το νεανικό ποτάμι της αμφισβήτησης και διεκδίκησης «χύθηκε» στην οδό Πανεπιστημίου, με σημαία το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που έγραφε «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Αγώνας για μόρφωση - δημοκρατία. Ενωμένοι - νικητές». Την κεφαλή «συνοδεύει» και το ομοίωμα του υπουργού Παιδείας.

«Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Το δίκιο είναι με το μέρος μας», το πανό του τοπικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ηλιούπολης, που ακολουθούσε. Και τα συνθήματα βροχή: «Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, μιλένιουμ θα κάνουμε μέσα στα σχολειά», η υπόσχεση.

Γύρω στις 11.40 ομάδα γνωστών - αγνώστων προβοκατόρων παρεισφρύει στο κέντρο της πορείας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων, με σκοπό να διαλύσει τη διαδήλωση. Ομως, οι διαδηλωτές δεν επέτρεψαν στους προβοκάτορες να συνεχίσουν το γνωστό πια έργο τους και η πορεία συνεχίστηκε κανονικά, διασχίζοντας τις οδούς Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Σύνταγμα, Φιλελλήνων, Αμαλίας και καταλήγοντας στην Πανεπιστημίου.

Μαζί με τους αγωνιζόμενους μαθητές και οι απεργοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί , ενώ δυναμικό και μαχητικό ήταν και το «μπλοκ» των φοιτητών και σπουδαστών, που βροντοφώναζαν«Φοιτητές, μαθητές, ενωμένοι - νικητές». Σε «παλλαϊκό μέτωπο για δημόσια δωρεάν παιδεία. Κόντρα στους βρικόλακες της χούντας», καλούσαν οι οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι που βάδιζαν κάτω από το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

«Μ' αγώνα μαζικό, μ' αγώνα διαρκείας, το νόμο θ' ανατρέψουμε της παραπαιδείας», «Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι χασίσι και παραπαιδεία». Οπως πάντα, ευρηματικοί οι μαθητές. Τα συνθήματά τους συνοδεύονταν από τύμπανα.

Και χτες, το κέντρο της Αθήνας θύμιζε «στρατοκρατούμενη» πόλη, αφού οι δυνάμεις καταστολής είχαν ασφυκτικά περικυκλώσει τους γύρω δρόμους, αλλά και τη μεγαλειώδη πορεία. «Τη χούντα των εκσυγχρονιστών η πάλη θα τη σπάσει των μαθητών», δήλωναν με τα συνθήματα οι διαδηλωτές, προειδοποιώντας ότι «φυλακές δεν είναι Αρσένη τα σχολεία, οι μαθητές παλεύουν για δωρεάν παιδεία», αλλά και «ό,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας».

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, στην κορυφή της Μητροπόλεως, η πορεία, έφτασε και το «τέλος» του ομοιώματος του Αρσένη, το οποίο και το έκαψαν, όπως άλλωστε έχουν «κάψει» και το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης, το «ιδιώνυμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώνει αντίθετη στα σχέδια της κυβέρνησης για το Λύκειο (2017-09-05 00:00:00.0)
«Δεν πληρώνουμε την κρίση τους» (2010-12-02 00:00:00.0)
Προς νέο κύκλο κινητοποιήσεων (1998-12-16 00:00:00.0)
Συγκλονίστηκε η Αθήνα! (1998-12-10 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτικός συναγερμός (1998-11-27 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις (1998-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ