Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία έκαναν μαθητές του 7ου Λυκείου, του ΕΠΛ και του Λυκείου Παραλίας της Πάτρας που συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυκλαδικό Λύκειο και καλούσαν τους συμμαθητές τους, που εκείνη την ώρα έκαναν μάθημα, να κατέβουν στην πορεία. Σύμφωνα όμως με όσα καταγγέλλουν, συνάντησαν την αντίδραση του διευθυντή κ. Σπέντζα ο οποίος απειλούσε τους μαθητές για να μη συμμετάσχουν, ενώ έφτασε σε σημείο να κλειδώσει τις πόρτες! Οι μαθητές απάντησαν στην προκλητική του στάση (εκείνη την ώρα ήταν και απεργοσπάστης) φωνάζοντας "η τρομοκρατία δε θα περάσει", ενώκαλούσαν τους συμμαθητές τους σε αποχή από τα μαθήματα και συμμετοχή στην πορεία. Κάλεσμα, που παρά τις απειλές, βρήκε ανταπόκριση σε σημαντικό τμήμα των μαθητών, οι οποίοι τελικά "απέδρασαν" και συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Η πορεία έγινε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ στη Νομαρχία έγινε καθιστική διαμαρτυρία. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "θέλουμε σχολεία καθηγητές βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", "δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για πολέμους στη Γιουγκοσλαβία". Οι μαθητές αποφάσισαν να απαιτήσουν στα σχολεία τους να γίνουν ενιαία οι μαθητικές εκλογές για τις 12 και 19 Νοέμβρη και να συντονίσουν τη δράση τους με όλα τα σχολεία της Πάτρας.

Χαλκίδα

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Χαλκίδας, με κατάληξη στη Νομαρχία Ευβοίας, πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές του 1ου, 2ου και 3ου Λυκείου, του 1ου Γυμνασίου και συμμαθητές τους από άλλα σχολεία μαζί με σπουδαστές της ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας,ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Παρά το όργιο τρομοκρατίας που ασκήθηκε από ορισμένους καθηγητές και διευθυντές σχολείων, οι μαθητές με τη συμμετοχή τους διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις καταστολής και στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "δώστε λεφτά για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" και "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται - δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται", που δόνησαν τους δρόμους της Χαλκίδας, επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να παλέψουν για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία, με γενναία αύξηση των δαπανών από τον προϋπολογισμό.

Οταν η πορεία έφτασε στη Νομαρχία, αντιπροσωπεία μαθητών - σπουδαστών προσπάθησε να συναντηθεί με τον φιλοκυβερνητικό νομάρχη και να επιδώσει ψήφισμα, όμως εκείνος δήλωσε αναρμοδιότητα και αρνήθηκε να τους συναντήσει.Αποτέλεσμα της πρώτης φετινής κινητοποίησης (από την έναρξη της σχολικής χρονιάς) ήταν η δημιουργία Συντονιστικού, που συγκροτήθηκε από το 1ο, 2ο, 3ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο, το Σύλλογο Σπουδαστών ΣΔΟ του ΤΕΙ, καθώς και από μαθητές άλλων γυμνασίων και λυκείων.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των μαθητών - σπουδαστών χαιρετίζει την κινητοποίηση, καλεί τους μαθητές να προχωρήσουν σε εκλογές 15μελών, και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει φορείς της νεολαίας και εργατικούς για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

Κέρκυρα

Οι μαθητές στο νησί ξεκίνησαν πορεία από το συγκρότημα των γενικών λυκείων με κατάληξη τη Νομαρχία. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ συναντήθηκε με το νομάρχη, ο οποίος είπε ότι τα πρακτικά ζητήματα θα λυθούν, όμως ο νόμος δεν είναι αντιεκπαιδευτικός... Ενώ οι μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως "Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο", "Τίποτα δε μας σταματά, ο νόμος της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά".

Λάρισα

Καθηγητές που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ και μαθητές του 1ου ΤΕΛ Λάρισας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι μπροστά στη Νομαρχία. Στο μεταξύ, σε κατάληψη του σχολείου τους έχουν προχωρήσει μαθητές και γονείς του δημοτικού σχολείου Αμπελώνα διαμαρτυρόμενοι για τις αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις των τμημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ