Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των μαθητών και καθηγητών στη Θεσσαλονίκη. Πολύ πριν την καθορισμένη ώρα της συνάντησης των καθηγητών και των φορέων της πόλης, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, οι μαθητές από Λύκεια και Γυμνάσια άρχισαν να κατακλύζουν την περιοχή.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος των Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Νίκος Γκότζιας,ο Γιώργος Βουρεκάς μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και ο πρόεδρος των αναπληρωτών καθηγητών Βασίλης Γανδούκης,ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: "Μαθητές, γονείς, μόνιμοι, αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να βάλουμε το δικό μας όνειρο στην εκπαίδευση. Από μέρους μας έχετε όλη τη συμπαράστασή μας για να σφίξουμε το χέρι σας, για να γίνουμε όλοι μια γροθιά, γιατί αυτός ο νόμος έρχεται να καταργήσει το δικαίωμά μας στη μόρφωση, το δικαίωμά μας στη δουλιά".

Στην πορεία που ακολούθησε, τα συνθήματα, τα τραγούδια και ο παλμός που δημιούργησαν κυρίως οι μαθητές δονούσαν την ατμόσφαιρα και πολλοί ήταν οι Θεσσαλονικείς που βγήκαν στα μπαλκόνια για να τους χειροκροτήσουν. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν "Σημίτη, Αρσένη ακούστε το καλά έρχεται εξέγερση σε όλα τα σχολειά", "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κοροϊδία", "Αρσένη δε κάνεις ούτε για τσομπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα, που ό,τι θέλεις κάνεις".

Αναφερόμενος στη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών ο Θανάσης Κρουστάλης,πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι γονείς και μαθητές αφυπνίζονται, κατανοούν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. "Τα σχολεία - είπε - λειτουργούν τυπικά χωρίς ουσιαστικά να κάνουν τα παιδιά μάθημα. Ηδη νιώθουν πάνω τους ιδιαίτερα η Α και η Β Λυκείου το πόσο βάρβαρο είναι το σύστημα της αξιολόγησης και της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Γι' αυτό το λόγο ενώνουν τους αγώνες τους με τους δικούς μας και πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα: ότι θα ρίξουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική".

Η χτεσινή κινητοποίηση συνοδεύτηκε πάντως και από προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των μαθητών. Οπως αυτή του διευθυντή του 2ου Λυκείου Ανω Τούμπας Ανδρέα Τσεκούρα, που απειλούσε τους μαθητές ότι σε περίπτωση που αποφασίσουν κινητοποιήσεις, αποχές ή καταλήψεις, θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των μελών των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων. Αποτέλεσμα αυτής της "προειδοποίησης" ήταν οι μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους τις τρεις τελευταίες ώρες, αλλά να μην κατέβουν στο συλλαλητήριο.

Κοζάνη

Τριήμερη αποβολή από το σχολείο έδωσε ο διευθυντής του 4ου Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης, Γιώργος Φυλαχτός, στον μαθητή Θανάση Μαλτσίρα, γιατί όπως εξήγησε ξεσήκωνε τους μαθητές να κατέβουν σε κινητοποίηση.

Το μέτρο πρόληψης όμως του λυκειάρχη δεν πέρασε. Τέσσερα Λύκεια της Κοζάνης το 2ο, 3ο, 3ο Ενιαίο Λύκειο και το 1ο Πολυκλαδικό πραγματοποίησαν χτες μαχητική διαμαρτυρία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Δώστε λεφτά για την παιδεία. Πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, με αγώνες και θυσία κατακτιέται". Κλείνοντας την πορεία τους οι μαθητές απέδωσαν το ψήφισμά τους στον αντινομάρχη Παιδείας, Νομού Κοζάνης, ο οποίος και δεσμεύτηκε να κινήσει τις διαδικασίες για να έρθουν "γρηγορότερα" τα βιβλία κατεύθυνσης και τα ξενόγλωσσα.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ Κοζάνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την ΕΛΜΕ της πόλης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταδικάσει τα κρούσματα τρομοκρατίας και αυταρχισμού, που εκδηλώθηκαν στα σχολεία και ειδικά στο 4ο Ενιαίο Λύκειο. Επισημαίνει, δε, ότι είναι τιμή για ένα μαθητή να αγωνίζεται και να διεκδικεί, γι' αυτό η τρομοκρατία δε θα περάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ