Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαζική και δυναμική πρώτη απάντηση

Μεγαλειώδης η πορεία των μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας στο κέντρο της Αθήνας. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 11 Νοέμβρη. Συγκεντρώσεις και πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Λάρισα και άλλες μεγάλες πόλεις

Την πρώτη μαζική απάντηση στην πολιτική που υπονομεύει το δικαίωμά τους στη μόρφωση έδωσαν χτες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, που διαδήλωσαν μαζί με τους καθηγητές τους ότι θα σταθούν φραγμός στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Οι μαθητές, οι οποίοι κάνουν προσπάθειες να συντονίσουν τη δράση τους, παλεύουν για την ανατροπή του νόμου 2525 για το ενιαίο λύκειο και του νόμου 2640 για τα ΤΕΕ και διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό και των ελλείψεων σε υποδομή στα σχολεία τους, επαγγελματική εκπαίδευση μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, να μην ιδιωτικοποιηθούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι μαθητές, που έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία τους, αρνήθηκαν το ρόλο "πειραματόζωου" που τους έχει αναθέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της και δήλωσαν ότι ο αγώνας μόλις ξεκίνησε.

Στην Αθήνα,οι μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια στις 11 το πρωί και μέχρι τις 11.30 που ξεκίνησε η πορεία, συνέχιζαν να φτάνουν μαθητές από διάφορα σχολεία του Λεκανοπεδίου. Μπροστά βρισκόταν το πανό του 4ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, με το αίτημα για κατάργηση του νόμου 2525/97, ενώ μια από τις πικέτες ανέφερε: "Τα πειραματόζωα της Β Λυκείου αντιδρούν. Ζητούν μόρφωση και όχι απόγνωση".

"Σημίτη, Αρσένη, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά", "Τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά", "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι μαθητές, οι οποίοι έκαναν μια εντυπωσιακή σε όγκο πορεία, ενώ τραγουδούσαν και στιχάκια... της στιγμής, όπως "Είμαστε νέοι και δε μασάμε, αυτό το δρόμο δεν τον ακολουθάμε, όλη η Ελλάδα στο δρόμο, θα καταργήσουμε εμείς αυτό το νόμο".

"Ενωμένοι - νικητές"

Καθώς η πορεία έφτανε στο, περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις, υπουργείο Παιδείας, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι καθηγητές οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας τις τελευταίες ώρες του πρωινού ωραρίου και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού, στην οδό Μητροπόλεως αντήχησε το σύνθημα "Μαθητές καθηγητές, ενωμένοι νικητές". "Είμαστε σίγουροι ότι οι αγώνες θα ενταθούν και το σύνθημα αυτό θα γίνει πραγματικότητα", είπε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Σ. Σάββας, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης τόνισε ότι μπορεί η κυβέρνηση να πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όμως η εκπαιδευτική της πολιτική αποδοκιμάζεται και θα ανατραπεί με τους αγώνες.

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υπουργείο, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Β. Τζιατζή, που είπε ότι οι γονείς "κατηγορηματικά τάσσονται στο πλευρό των μαθητών" και προέβλεψε ένα "θερμό αγωνιστικό χειμώνα". "Θα δίνουμε τη μάχη για να γίνει το σχολείο καλύτερο και η κοινωνία, όπως την ονειρεύεστε", είπε, απευθυνόμενη στους μαθητές. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Αναπληρωτών Αθήνας - Πειραιά.

Ξανά στο δρόμο στις 11 Νοέμβρη

Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωτ. Τριαντογιάννη, η οποία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση οι μαθητές, δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει στα θέματα που έθεσαν οι μαθητές. Οι μαθητές καταδίκασαν την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας απέναντι στα προβλήματά τους. Πριν λήξει η κινητοποίηση, οι μαθητές αποφάσισαν να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους για τη χτεσινή κινητοποίηση και τη στάση του υπουργείου και να βγουν ξανά στους δρόμους στις 11 Νοέμβρη, μαζί με φοιτητές, οι οποίοι συζητούν στους συλλόγους τους για την κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Αγανακτισμένοι...

"Είμαστε εδώ, γιατί αντιδρούμε στο νόμο του Αρσένη", είπε στο "Ρ" η Χριστίνα, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, που συμμετείχε στη χτεσινή κινητοποίηση. "Ολοι μαζί, μαθητές, καθηγητές και γονείς, μπορούμε να πετύχουμε την ακύρωση του νόμου στην πράξη. Αλλωστε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε λεφτά για να μορφωθούμε, αφού τα περισσότερα παιδιά, όπως και εγώ, προερχόμαστε από εργατικές οικογένειες". "Αντί να πάμε προς το καλύτερο, δυστυχώς πάμε προς το χειρότερο", συμπληρώνει η Αλεξία,μαθήτρια πρώτης Λυκείου στο ίδιο σχολείο.

Ο Γιώργος είναι μαθητής της Β τάξης στο 1ο Λύκειο Περιστερίου. "Ο νέος νόμος πρέπει να μείνει έξω από το σχολείο", λέει αποφασισμένος. "Δίνουμε δύο φορές εξετάσεις, με φυσικό αποτέλεσμα τα περισσότερα φροντιστήρια. Κουραζόμαστε υπερβολικά - και ψυχικά και σωματικά - με το διάβασμα για τα φροντιστήρια και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να διαβάζουμε για το σχολείο τόσο, ώστε απλά να περάσουμε την τάξη". Τα απλά αυτά λόγια του Γιώργου καταρρέουν το μύθο του υπουργείου Παιδείας για... "λιγότερα φροντιστήρια". Η Μαρία,μαθήτρια της Β τάξης στο Λύκειο Αγ. Αναργύρων, τόνισε: "Θέλουμε όλα τα βιβλία να μοιράζονται δωρεάν. Ηδη, πληρώσαμε τα βιβλία των γαλλικών. Είναι πάνω απ' όλα ανάγκη οι δαπάνες για την Παιδεία να φτάσουν το 15%".

Στον Πειραιά

Δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά με κατάληξη τη Νομαρχία, πραγματοποίησαν χτες το πρωί και μαθητές από γυμνάσια και λύκεια του Πειραιά. Μαθητές από τη ΣΚΥΠ, την Ιωνίδειο Σχολή, το 13ο Γυμνάσιο Πειραιά, το 3ο και 10 Λύκειο Πειραιά, καθώς και από γυμνάσια και λύκεια της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Με δυναμικά αγωνιστικά συνθήματα "Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Μαθητές καθηγητές, ενωμένοι νικητές", "Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", η πορεία των μαθητών ξεκίνησε στις 12 μ.μ. από την πλατεία Κοραή, για να καταλήξει στη Νομαρχία. Εκεί αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο νομάρχη Πειραιά.

"Αγωνιζόμαστε για μια πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία, που δε θα διώχνει τους μαθητές από το λύκειο και δε θα ευνοεί τα φροντιστήρια", τόνισε στο "Ρ", η Ειρήνη Μαργαρώνη, μαθήτρια της Β Λυκείου από το 10ο Λύκειο Πειραιά. Είμαστε αντίθετοι με το νέο σύστημα αξιολόγησης και των πολλαπλών εξετάσεων, και το παραμύθι "ελεύθερης" πρόσβασης που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας. Γιατί, όπως είπε, "ο μαθητής που σήμερα είναι στην Α ή τη Β Λυκείου του Ενιαίου Λυκείου, θα πρέπει πάνω από όλα να εξασφαλίσει την "ελεύθερη" πρόσβαση μέσα στο λύκειο (!)".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταργηθούν οι νόμοι - λαιμητόμοι (2000-02-05 00:00:00.0)
«Στάχτη στα μάτια»... η «ενισχυτική διδασκαλία» (2000-01-11 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται (2000-01-09 00:00:00.0)
"Ολοι μαζί για τη νίκη" (1999-01-19 00:00:00.0)
"Ολοι μαζί και η νίκη θα είναι δική μας!" (1998-12-22 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο (1998-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ