Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασύδοτοι οι εκκοκκιστές βάμβακος
  • Παρακρατούν παράνομα τα χρήματα που δικαιούνται να πάρουν ως προκαταβολή οι βαμβακοπαραγωγοί
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ασύδοτοι αφήνονται και φέτος οι εκκοκκιστές να παρακρατούν παράνομα - πέρα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες - τα χρήματα που δικαιούνται να πάρουν ως προκαταβολή οι βαμβακοπαραγωγοί. Το ζήτημα αυτό έφεραν, με Ερώτηση που κατέθεσαν, στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, έχουν περάσει πάνω από 30 μέρες από την παράδοση του προϊόντος των βαμβακοπαραγωγών στους εκκοκκιστές. Ομως, παρά τη σαφή δέσμευση των εκκοκκιστών, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 5 του συμφωνητικού, ότι σε 30 μέρες από την παράδοση του προϊόντος θα εξοφλούνται οι βαμβακοπαραγωγοί, χιλιάδες παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι.

Να σημειωθεί σχετικά ότι ενώ η εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε στα μέσα περίπου του Σεπτέμβρη, πολλοί εκκοκκιστές, όπως έγινε, για παράδειγμα, στην Καρδίτσα, δεν πλήρωσαν τους βαμβακοπαραγωγούς στα μέσα του Οκτώβρη όπως ήταν υποχρεωμένοι να πράξουν. Και παρά το γεγονός ότι καταστρατήγησαν τη σχετική Υπουργική Απόφαση, κανένα εκκοκκιστήριο δεν έκλεισε γι' αυτό το λόγο. Τα "τερτίπια" αυτά σημαίνουν πρόσθετα κέρδη των εκκοκκιστών σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, αφού ακόμα και μία μέρα να κρατήσουν την προκαταβολή της επιδότησης θα έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος, μια και τα ποσά αυτά αφορούν πολλούς παραγωγούς και είναι μεγάλα.

Από την άλλη, οι βαμβακοπαραγωγοί βγαίνουν πολλαπλά ζημιωμένοι, αφού, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ, "είναι γνωστό ότι τα επιτόκια στην ΑΤΕ και οι ανάγκες των αγροτών για την επιβίωσή τους είναι μεγάλες, καθώς και για την τακτοποίηση των λογαριασμών τους προς τρίτους. Παράλληλα, οι οικονομίες των αγροτικών νομών είναι παγωμένες εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των αγροτών". Επιπλέον, όλα τα παραπάνω έρχονται να "δέσουν" με το γεγονός ότι οι βαμβακοπαραγωγοί εισπράττουν φέτος την ίδια προκαταβολή με πέρσι, ενώ το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατά πολύ, πράγμα που σημαίνει από πρώτο χέρι περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους. Η μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού εξαιτίας του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ θα εισπράξουν τελική τιμή από 10 έως και 40 δραχμές μικρότερη σε σύγκριση με πέρσι.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, τι μέτρα θα πάρει για την εφαρμογή των όσων συμφωνούν και υπογράφουν εκκοκκιστές και βαμβακοπαραγωγοί, έτσι ώστε να πληρώνονται οι παραγωγοί εντός 30 ημερών από την παράδοση του προϊόντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι με το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών(2019-10-10 00:00:00.0)
Αρχή με πεσμένες τιμές...(2004-10-07 00:00:00.0)
Το ψήφισμα(2001-08-28 00:00:00.0)
Χαμένοι και πάλι οι αγρότες(2001-01-27 00:00:00.0)
Απλήρωτοι οι βαμβακοπαραγωγοί(1998-11-07 00:00:00.0)
Επιστροφή ΦΠΑ σ' όλους τους βαμβακοπαραγωγούς(1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ