Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Αρχή με πεσμένες τιμές...

Αν και η εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα, ελάχιστο βαμβάκι έφτασε στα εκκοκιστήρια της Θεσσαλίας. Οχι μόνο γιατί η συλλογή του προϊόντος δε γενικεύτηκε ακόμα, αλλά κι επειδή οι παραγωγοί καθυστερούν να παραδώσουν, περιμένοντας καλύτερη τιμή.

Οι αγρότες δεν ξέρουν ακόμα πόσο θα πουλήσουν το βαμβάκι τους - ο καθορισμός της τελικής τιμής αργεί, καθώς εξαρτάται και από το ύψος της συνολικής παραγωγής της χώρας μας και από τη διαμόρφωση της εμπορικής τιμής στη διεθνή αγορά - αλλά όλα δείχνουν ότι φέτος η τιμή του θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι. Κι αυτό διότι:

  • Η συνολική παραγωγή στη χώρα μας θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι - αν δεν υπάρξουν αντίξοες καιρικές μεταβολές, αρρώστιες, ή άλλα έκτακτα προβλήματα, η παραγωγή θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 1.055.000 τόνους που προϋπολόγισε, αυθαιρέτως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - κι επομένως το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που θα πληρώσουν οι αγρότες θα είναι αυξημένο. Αναμένεται δε, να υπάρξουν και φέτος ποσότητες που θα μείνουν εκτός επιδότησης.
  • Η εμπορική τιμή του προϊόντος στη διεθνή αγορά αναμένεται να είναι χαμηλή, μια και τις τιμές τις διαμορφώνουν οι πολυεθνικές και όχι οι βαμβακοπαραγωγοί από τις υπανάπτυκτες χώρες που αναγκάζονται να πουλούν πολύ φτηνά.
  • Μέχρι στιγμής η ζήτηση εκκοκισμένου βαμβακιού, η οποία επηρεάζει την εμπορική τιμή, είναι σχεδόν μηδαμινή, καθώς η κρίση στην κλωστοϋφαντουργία εξακολουθεί και εντείνεται.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η τιμή στην οποία παραδίνουν το βαμβάκι οι παραγωγοί είναι χαμηλή. Ιδιώτες εκκοκκιστές δίνουν προκαταβολή 66 λεπτά (225 δρχ.), (δηλαδή την ελάχιστη τιμή), ενώ κάποιες Ενώσεις Συνεταιρισμών, προσπαθώντας να... τονώσουν κάπως την αγορά, αγοράζουν με 70 λεπτά (240 δρχ.) το κιλό.

Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας αντιδρούν στη νέα μείωση του εισοδήματός τους, ζητώντας να πουλήσουν το σύνολο της παραγωγής τους στην τιμή στόχου, που ξεπερνάει τις 360 δρχ. το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ