Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Κεκτημένο» δικαίωμα η κερδοσκοπική ασυδοσία

Αντίθετοι σε μέτρα που θίγουν - έστω και στο ελάχιστο - τους τραπεζίτες δηλώνουν οι αρμόδιοι

Την ώρα που οι τράπεζες κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων (εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, ΕΒΕ κλπ.), η κυβέρνηση επιμένει να κινείται απαρέγκλιτα στη γραμμή της εκχώρησης απόλυτης ελευθερίας να συνεχίζουν και να κλιμακώνουν το όργιο πολύμορφης και προκλητικής τοκογλυφίας και κερδοσκοπίας. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν χτες στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Η συνάντηση αυτή επιχειρήθηκε να λανσαριστεί σαν δήθεν κυβερνητική παρέμβαση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη μεριά της κυβέρνησης σ' αυτή την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση, δηλαδή, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα που να βάζουν φρένο στην τραπεζική ασυδοσία και κερδοσκοπία προς όφελος των εκατοντάδων χιλιάδων μικροκαταθετών ή χαμηλόμισθων που καθημερινά πέφτουν θύματα της κερδοσκοπικής δράσης του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Εθεσε το θέμα της επιβάρυνσης των καταναλωτών σε περιπτώσεις προεξόφλησης δανείων, ζητώντας την εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης του '91. Οι τραπεζίτες, όμως, αντέδρασαν, επιμένουν στην εφαρμογή του σημερινού τρόπου υπολογισμού επιβαρύνσεων με βάση σχετικό μνημόνιο μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών του '98. Το μνημόνιο αυτό υποχρεώνει τους δανειολήπτες που επιθυμούν να προεξοφλήσουν δάνεια, να πληρώσουν πρόστιμο (πέναλτι) ίσο με το 2,5% επί του υπολοίπου κεφαλαίου.
  • Πρότεινε να εξαιρούνται από τις χρεώσεις στο γκισέ - με προμήθειες και άλλα «καπέλα» - οι συνταξιούχοι πάνω από 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών φέρονται να συζητούν μόνο το ενδεχόμενο εξαίρεσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Ζήτησε να αναγράφεται το συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο στις συμβάσεις όλων των δανείων, κάτι που οι τράπεζες φέρονται πρόθυμες να... εξετάσουν.
  • Πρότεινε να περιληφθούν στις αρμοδιότητες του «Συνηγόρου του καταναλωτή» και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις τραπεζών - καταναλωτών, συναντώντας την κατηγορηματική αντίθεση των τραπεζιτών.

Τέλος, το υπουργείο πρότεινε να ισχύουν κάποιας μορφής ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης στις περιπτώσεις πληρωμής ινστιτούτων αδυνατίσματος μέσω πιστωτικών καρτών, ώστε - εάν διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης - οι τράπεζες να διεκδικούν το ποσό της χρέωσης από την επιχείρηση και όχι από τους πελάτες κατόχους των καρτών.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, με στόχο στο εξής δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν τραπεζικές πρακτικές και έχουν τελεσιδικήσει, να έχουν ισχύ νόμου για κάθε ανάλογη περίπτωση. Αυτό τελεί υπό την αίρεση «ισχύει μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου» και θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα υπέρ των τραπεζών στο όνομα των καταναλωτών (2009-07-22 00:00:00.0)
Παράνομα τα «έξοδα δανείων» (2004-05-04 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την τοκογλυφία (2004-03-23 00:00:00.0)
Εισήγηση υπέρ των καταναλωτών (2001-01-27 00:00:00.0)
Δυο εκατομμύρια θύματα από τα «πανωτόκια» (2000-01-20 00:00:00.0)
Δημοπρασία με πολλά ερωτηματικά... (1999-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ