Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Μέτωπο αγωνιστικό, πλαίσιο διεκδικητικό!

Πανελλαδικές συσκέψεις για το βαμβάκι, το λάδι, τη ζάχαρη

Αποψη από την κινητοποίηση των αγροτών στη ΔΕΘ τον προηγούμενο μήνα
Αποψη από την κινητοποίηση των αγροτών στη ΔΕΘ τον προηγούμενο μήνα
ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες ν' αντιπαραθέσουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο στο αντιαγροτικό μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ελληνικών κυβερνήσεων, των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, απηύθυναν τα μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που συνεδρίασαν, χτες, στη Λάρισα. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν - παραβρέθηκαν οι Β. Μπούτας, Γ. Πατάκης, Στ. Σκοπελίτης, Κ. Μπασδέκης, Χ. Αρχοντής, Μπ. Μπακούλας και Σ. Γραβαλάς - παρουσίασαν το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ και, ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν τη διοργάνωση τριών αγροτικών συσκέψεων πανελλαδικού χαρακτήρα, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη σύσκεψη για το βαμβάκι, θα γίνει στις 23 Οκτώβρη, στη Λάρισα, η δεύτερη για το λάδι και θα γίνει στα μέσα Νοέμβρη στην Αθήνα και η τρίτη για τη ζάχαρη, ή αργότερα στις Σέρρες.

Οπως υπογράμμισαν τα μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, επτά μήνες μετά τις εκλογές στις οποίες δόθηκαν πολλές, αλλά ψεύτικες υποσχέσεις, η κατάσταση για τη μικρομεσαία αγροτιά πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι αγρότες, πρόσθεσαν, με δυσκολία πουλούν τα προϊόντα τους και όταν τα πουλούν οι τιμές είναι εξευτελιστικές.

Η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων - επισημάνθηκε - έχει πάρει προκλητικές διαστάσεις. Με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ κάνουν αθρόες εισαγωγές, για να εκβιάσουν τους παραγωγούς να πουλήσουν κοψοχρονιάς την παραγωγή, ειδάλλως να σαπίσει στα χωράφια και στις αποθήκες. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, χρεοκοπημένες και ανυπόληπτες, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των διοικήσεών τους, έχουν περιθωριοποιηθεί, δεν μπορούν να βοηθήσουν τον μικρομεσαίο αγρότη και πολλές φορές λειτουργούν σαν παρακεντέδες των εμποροβιομηχάνων, ενώ οι ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ κάνουν ό,τι μπορούν, για να αποπροσανατολίσουν και να παροπλίσουν τους αγρότες.

Ιδια πολιτική

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οξύνοντας τα αδιέξοδα στους μικρομεσαίους αγρότες και τη γεωργία, σημειώνοντας ότι:

  • Ολοκληρώνει την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας νέους αντιαγροτικούς κανονισμούς για βασικά προϊόντα της χώρας, με ολέθριες συνέπειες, ειδικά στους νέους αγρότες, αλλά και στη γενικότερη κοινωνική και οικονομική ζωή της υπαίθρου.
  • Δεν έφερε καμία αντίρρηση στην προσυμφωνία του ΠΟΕ, που θα οξύνει τα προβλήματα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής, θα ευνοήσει πιο πολύ τις εισαγωγές, θα μειώσει δραστικά τις τιμές και το αγροτικό εισόδημα, επειδή θα καταργηθούν οι δασμοί και οι εξαγωγικές επιδοτήσεις και θα μειωθούν σημαντικά οι επιδοτήσεις στην παραγωγή.
  • Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους αγρότες, παρουσιάζοντας σαν θετικές τις αλλαγές που θα κάνει το υπουργείο Γεωργίας, για να εφαρμόσει καλύτερα την αντιαγροτική ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και εξαγγέλλει παροχές που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε σαν ασπιρίνες στα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, τόνισαν, πως είναι ηθικός και φυσικός αυτουργός της αντιαγροτικής πολιτικής και από την αμηχανία περνάει στη δημαγωγία, για να ψαρέψει στα θολά νερά.

Κι επισήμαναν πως τώρα πια έγινε ξεκάθαρο ότι η ΚΑΠ και οι αναθεωρήσεις της, με πράσινη ή γαλάζια διαχείριση, δεν έχει μέλλον για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ετσι - τόνισαν - δε δικαιολογείται κανένας μικρομεσαίος αγρότης να έχει αυταπάτες για την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κι απηύθυναν στους αγρότες κάλεσμα συσπείρωσης στην ΠΑΣΥ και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης των αγροτικών συλλόγων και δημιουργίας ενός προοδευτικού αγροτικού κινήματος, το οποίο, σε συνεργασία με άλλα λαϊκά στρώματα, θα δημιουργήσει και τις πολιτικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η γεωργία σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού. Επιπλέον, τόνισαν ότι τα αιτήματα που θα προβάλλουν για διεκδίκηση οι αγρότες, πρέπει να δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος τα παραποιεί, όπως γίνεται μ' αυτά που αφορούν στο βαμβάκι, στη λογική επιλέξιμα και μη επιλέξιμα κιλά και στρέμματα, «καθίσταται εκπρόσωπος του Μπασιάκου».

Τα αιτήματα

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ είναι:

  • Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και προώθηση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες.
  • Περιορισμός της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, με χτύπημα της αισχροκέρδειας σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, με έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με ριζική αλλαγή του ρόλου των συνεταιρισμών, για να αναδειχτούν σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος των αναγκαίων έργων υποδομής στην αγροτική οικονομία, με τη δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • ΑΤΕ κρατική με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και πολύπλευρη στήριξη των νέων αγροτών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού μας. Αμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική επιστημονική στήριξη του αγρότη.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους σε αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερης μηνιαίας σύνταξης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ίσης με την ετήσια εισφορά του αγρότη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ/μήνα).
  • Αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων του αγρότη μέσα από αποκλειστικά δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένα και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας και δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή ο γιορτασμός του Κιλελέρ (2011-03-24 00:00:00.0)
Για την 98η επέτειο του Κιλελέρ (2008-03-23 00:00:00.0)
Στις 18 Μάρτη στο Κιλελέρ! (2007-03-09 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων (2005-10-25 00:00:00.0)
Την Κυριακή στο Κιλελέρ! (2005-03-16 00:00:00.0)
Μαζικά στα συλλαλητήρια της 9ης Δεκέμβρη (2004-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ