Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Μέτωπο αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης

Κάλεσμα σε αγωνιστικό συντονισμό αγροτοκτηνοτρόφων, εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ ενάντια στις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας

Από πρόσφατη επίσκεψη και συζήτηση κλιμακίου του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους της «ΔΩΔΩΝΗΣ»
Από πρόσφατη επίσκεψη και συζήτηση κλιμακίου του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους της «ΔΩΔΩΝΗΣ»
ΓΙΑΝΝΕΝΑ (της ανταποκρίτριάς μας ΜΑΡΙΑΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Οι μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» φέρνουν μπροστά μας το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και της μεταποιητικής βιομηχανίας που συνδέεται άμεσα με την αγροτική παραγωγή. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, στηρίζουν και εφαρμόζουν μία πολιτική που συρρικνώνει την αγροκτηνοτροφική παραγωγή και οδηγεί στη συγκέντρωσή της σε όλο και λιγότερα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικής μορφής αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στοιχεία και αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι αθρόες ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Ενώ τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά χρεοκοπούν, φυτοζωούν, είτε ξεκληρίζονται μαζικά. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ηπειρο και θα επιδεινωθεί η κατάσταση αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από το ξεπούλημα των δύο άλλων μεγάλων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, της «ΑΓΝΟ» στη Θεσσαλονίκη και της «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα. Τώρα, αν οι Ηπειρώτες δεν εμποδίσουν το ξεπούλημα στους ιδιώτες της «ΔΩΔΩΝΗΣ», ολόκληρη η περιοχή θα πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα.

Επομένως για τους αγροτοκτηνοτρόφους και γενικότερα τους εργαζόμενους της Ηπείρου δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή: ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και διεκδίκηση μέτρων για να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και, γενικότερα, η αγροτική μας οικονομία προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και ευρύτερα του ελληνικού λαού. Εδώ κρίνεται ο καθένας.

Ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας και με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνεταιριστικών στελεχών τους στις Ενώσεις κλπ. το ΚΚΕ καθαρά και σταθερά προτείνει και διεκδικεί την ανάπτυξη της μικρομεσαίας αγροκτηνοτροφικής παραγωγής με μοχλό τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι δε θα δρουν με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Αλλά θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών για την εξασφάλιση της υγιεινής διατροφής του πληθυσμού.

Οσον αφορά στις μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ», και για την αντιμετώπισή της σε αυτή τη φάση, το ΚΚΕ καλεί σε συντονισμό τους εργαζόμενους στη «ΔΩΔΩΝΗ» και στις Ενώσεις και το σύνολο της εργατικής τάξης με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις της Ηπείρου, με τους μικροεπαγγελματίες όλων των πόλεων και των χωριών της περιοχής. Να φτιάξουν το δικό τους ενιαίο μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και στις αρνητικές συνέπειες από την αντιαγροτική ΚΑΠ και τις δεσμεύσεις του ΠΟΕ που έχουν απαξιώσει στο σύνολό της την αγροκτηνοτροφική παραγωγή.

Τελευταίο αποκούμπι...

Μιλώντας στο «Ρ» αγρότες, εργάτες, μικρέμποροι και επαγγελματίες υπογραμμίζουν τη σημασία αυτού του αγώνα.

«Η "ΔΩΔΩΝΗ" με το συνεταιριστικό χαρακτήρα που έχει, θα λέγαμε ότι είναι το τελευταίο αποκούμπι μας, τονίζει ο Αντρέας Κόκκινος, κτηνοτρόφος από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων, και προσθέτει: Τον παραγωγό τον συμφέρει να κρατηθεί η "ΔΩΔΩΝΗ", αλλά ως συνεταιριστική μονάδα που να εξυπηρετεί τους αγρότες. Αν και σήμερα λειτουργεί, δυστυχώς, σαν έμπορας... Κρατάει σταθερή την τιμή στο γάλα, ενώ όλα τα άλλα ανεβαίνουν (π.χ., ζωοτροφές). Εδώ ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις, που δε βοηθάνε, συνεχίζει ο Α. Κόκκινος, και συμπληρώνει: Οι κτηνοτρόφοι στο Ροδοτόπι είναι πάνω από 60 ετών, μόνο 3 είμαστε από 35 έως 50 χρόνων και δεν είμαστε μόνο κτηνοτρόφοι. Μέσα σε 3 χρόνια, στο Ροδοτόπι, από 80 μείναμε 40 κτηνοτρόφοι. Κι αν ιδιωτικοποιηθεί η "ΔΩΔΩΝΗ" θα φύγουν και αυτοί οι λιγοστοί που έχουν μείνει».

Ο Νίκος Σιαράβας, από την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, επισημαίνει: «Αν ιδιωτικοποιηθεί η "ΔΩΔΩΝΗ" θα επιδεινωθεί το ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της Ηπείρου, θα συρρικνωθεί η κτηνοτροφία, θα αυξηθεί η ανεργία και θα ερημώσει παντελώς η ύπαιθρος. Εμείς ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους και τους λέμε να συσπειρωθούν σε ένα κίνημα αγωνιστικό για να εμποδίσουν τις νέες μεθοδεύσεις. Να αγωνιστούμε για να βάλουμε φρένο στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και στον κατήφορο του ξεπουλήματος των πάντων. Απαιτούμε να μεταβιβαστούν όλες οι μετοχές της "ΔΩΔΩΝΗΣ" στις Ενώσεις της Ηπείρου στην ονομαστική τους αξία, να διασφαλιστεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της "ΔΩΔΩΝΗΣ" και να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες αποκλεισμού της ιδιωτικοποίησης», καταλήγει.

Από την πλευρά του ο Αλέκος Σπύρου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υπογραμμίζει: «Τυχόν ιδιωτικοποίηση της "ΔΩΔΩΝΗΣ" σημαίνει μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων με αλυσιδωτές επιδράσεις. Επομένως, και πτώση του τζίρου των μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της περιοχής μας». Και συμπληρώνει: «Απέναντι σε αυτή την κατάσταση όλοι μαζί, αγρότες, εργατοϋπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι έχουμε συμφέρον και μπορούμε να σταματήσουμε το ξεπούλημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ", να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία και στην ποιότητα ζωής».

Τέλος, ο Χρήστος Μεντής, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, θα επισημάνει: «Η "ΔΩΔΩΝΗ" είναι ένας "εργασιακός πνεύμονας" για την περιοχή μας. Το ξεπούλημά της θα προκαλέσει μείωση της εργατικής δύναμης του εργοστασίου, εντατικοποίηση της δουλιάς, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κι άλλη ανεργία! Ολη αυτή η διαδικασία θα έχει επίπτωση στα αγροτοκτηνοτροφικά νοικοκυριά, στην αγορά, αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων.

Το ΠΑΜΕ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι, αν δε θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί η "ΔΩΔΩΝΗ", θα πρέπει να φτιάξουν ένα μαζικό κίνημα σε συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να παραμείνει η "ΔΩΔΩΝΗ" συνεταιριστική. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα είναι και η αλληλεγγύη του συνόλου των εργατοϋπαλλήλων προς τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ