Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Να αναμείνουν ... στις αποθήκες

Για άλλη μια φορά, οι εκπρόσωποι των ρυζοπαραγωγών έφυγαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς να πάρουν τις δεσμεύσεις ότι θα λάβουν τιμές που δε θα είναι μικρότερες από τις περσινές και θα τους προσφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Χτες, έγινε στην Αθήνα η 5η κατά σειρά σύσκεψη για το ρύζι, στην οποία συμμετείχαν: Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και εκπρόσωποι των ρυζοπαραγωγών και των συνεταιρισμών, των εμπόρων, μεταποιητών και εξαγωγέων.

Αυτό που φάνηκε μετά το τέλος της σύσκεψης είναι πως η κυβέρνηση περιμένει μπας και τσιμπήσουν λίγο οι τιμές, για να δείξει πρόσωπο... Με άλλα λόγια, όπως και στις προηγούμενες συσκέψεις κλήθηκαν οι ρυζοπαραγωγοί να κρατήσουν το ρύζι στις αποθήκες και να περιμένουν πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Δηλαδή, να φορτωθούν οι παραγωγοί την αποθήκευση και όταν θέλουν οι έμποροι - μεταποιητές να αγοράζουν με ό,τι τιμή βολεύονται, όσες ποσότητες θέλουν...

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Αλ. Κοντός ανέφερε πως θα παρακολουθηθούν οι τιμές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «ούτως ώστε - όπως είπε χαρακτηριστικά - όταν διαμορφωθούν οι τιμές, να διαμορφωθούν αντίστοιχα και στη χώρα μας». Ποιο θα είναι το όφελος για τους ρυζοπαραγωγούς, αν οι τιμές σε Ιταλία και Ισπανία διαμορφωθούν 2-3 ή και 5 λεπτά παραπάνω από αυτές που παζαρεύουν αρχικά οι Ελληνες εμποροβιομήχανοι ρυζιού;

Ο αγροτοσυνεταιριστής Γ. Ρίσκος δήλωσε πως δε δόθηκαν λύσεις και ότι η τιμή παραγωγού δεν πρέπει να πέσει κάτω από τις 85 δρχ. το κιλό που ήταν πέρσι. Ο ίδιος διαμήνυσε πως οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα αντιδράσουν αγωνιστικά, στο επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρχουν λύσεις και ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επίσης, ο Αλ. Κοντός ανέφερε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το ύψος της ενίσχυσης στο ρύζι. Ομως, για το θέμα αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ 258.800 στρέμματα από 203.330 που είναι το πλαφόν (249.910 ήταν πριν από την αναθεώρηση του καθεστώτος στο ρύζι πέρσι τον Ιούνη). Αυτό σημαίνει, αν δε γίνουν στο μεταξύ αλλαγές... ότι η υπέρβαση φτάνει το 27% και κατά συνέπεια θα υπάρχει ανάλογη μείωση της στρεμματικής επιδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ