Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΙΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ!

Μετά από τέτοιο θέαμα, όπως αυτό που παρακολούθησε το πανελλήνιο προχτές το βράδυ στη Βουλή, θέλει πολλή προσπάθεια για να μην τους αντιμετωπίσεις, ΟΛΟΥΣ τους, με λόγια και φράσεις σαν εκείνες που ακούει ο κ. πρωθυπουργός... στα καφενεία και στα ουζερί και ενοχλείται. Ας είναι όμως. Εμείς θα τα πούμε, για άλλη μια φορά, σταράτα, καθαρά και με τρόπο που καθιστά ...κατανοητό - και στα λαϊκά καφενεία και στα ψηλά "σαλόνια" - το μέγεθος της πολιτικής τους παρακμής.

Πρώτον, ο κ. Σημίτης, με την τελική ομιλία του την Τρίτη στο Κοινοβούλιο, ήταν αξεπέραστος σε αυτό που μπορεί να κάνει καλά (πέραν του αντικομμουνισμού, που τον έχει πισωγυρίσει στα μετεμφυλιακά επίπεδα και δε χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα). Να διαφημίζει, δηλαδή, τον κυνισμό και τη στυγνότητα της τάξης που εκπροσωπεί. Θα πάω τη χώρα στην ΟΝΕ κρατώντας αταλάντευτα το μαστίγιο και κραδαίνοντάς το στις πλάτες του ελληνικού λαού, ήταν ο πυρήνας της τοποθέτησής του. Εσείς που συμφωνείτε μαζί μου, είπε σε ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, είστε υποχρεωμένοι να με ακολουθείτε και να με στηρίζετε όσο θα έχω το πάνω χέρι στο σύστημα διαχείρισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Μόνο προσέξτε. Εδώ, τους εξήγησε, υπάρχει ένας "μονόδρομος" που πρέπει να διαβούμε "χέρι χέρι" όλοι εμείς που υπηρετούμε την πλουτοκρατία. Τους αναγνώρισε, βέβαια, ότι για λόγους κομματικών αναγκών, μπορούν να υποκρίνονται πως υπάρχει κι "άλλος" δρόμος για την ΟΝΕ και για μετά την ΟΝΕ, χωρίς μαστίγιο, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτό που επικαλούνται για "αντιπολιτευτικούς" λόγους είναι το μεγαλύτερο ψέμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Πρόκειται, ωστόσο, όπως αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, για θεμιτή υποκρισία από όποιον επιδιώκει, τελικά, να πάρει κι αυτός στα χέρια του ένα κομματάκι από το μαστίγιο, όπως οι ομοϊδεάτες του της "αντιπολίτευσης". Ομως, να θυμάστε, τους συνέστησε. Οπως εγώ θα κριθώ απέναντι στα αφεντικά μας για το αν θα φέρω σε πέρας τη δουλιά, έτσι κι εσείς θα κριθείτε για το κατά πόσο με βοηθήσατε. Αφήστε, λοιπόν, για λίγο τα περί "άλλου" δρόμου προς την ΟΝΕ, ή, τουλάχιστον, περιορίστε τα, γιατί θέτετε σε κίνδυνο την αποστολή μας. Και η αποστολή, ΟΛΩΝ μας, είναι να τσακίσουμε το λαό στις ράγες του "μονόδρομου".

***

Δεύτερον, και δεδομένου ότι το "μήνυμα" του κ. Σημίτη υπήρξε απολύτως κατανοητό προς τους συνεργάτες του της "αντιπολίτευσης" (άλλωστε την ίδια γλώσσα μιλάνε), η προσαρμογή τους ήταν απόλυτη στους κανόνες του παιγνιδιού. Η ΝΔ, με τη γλυκανάλατη "κριτική" της, απέδειξε ότι δικαίως κατέχει ρόλο "εταίρου" σε αυτή τη χρόνια φαρσοκωμωδία, που παίζεται στην πλάτη του ελληνικού λαού, με μοναδικό σκοπό τη συντήρηση του πολιτικού συστήματος του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Κόκκαλη και των λοιπών "ευεργετών". Η αξιωματική... "συμπολίτευση", ζήτησε περισσότερη ΟΝΕ, καλύτερη ΟΝΕ και, κυρίως, γρηγορότερη ΟΝΕ! Τώρα, γιατί οι τόνοι μερικές φορές ανέβηκαν; Γιατί... θυμήθηκε μέχρι και τις εκλογές (!) ο κ. Καραμανλής; Ε, τώρα. Εκτός του ότι κάπως πρέπει να δικαιολογείται η "γαλάζια" εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, υπάρχει και εκείνο το κομμάτι του λαού που ψηφίζει ΝΔ, που δυσανασχετεί και πλήττεται από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Πρέπει, επομένως, η ηγεσία του κόμματος να "σύρεται" σε κάποιες κορόνες, για λόγους πολιτικαντισμού και διαφύλαξης της εκλογικής της επιρροής.

***

Οσο για τον ΣΥΝ; Εδώ πια η φαρσοκωμωδία εμπλουτίστηκε με το επί σκηνής λανσάρισμα του ρόλου της... ταξιθέτριας του "μονόδρομου" των "θεσμών"!

Μα γιατί τέτοια αγωνία από τον κ. Κωνσταντόπουλο, που έσπευσε να διακόψει τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή για να μεταφέρει τον πανικό του επειδή "πέφτει η κυβέρνηση"; Μα γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιστράτευσε όλη τη δικολαβική αγορευτική του δεινότητα, ώστε να πείσει τους κυβερνώντες να κάνουν κάτι (!), να μην κάθονται με σταυρωμένα χέρια (!), αφού στους διαδρόμους, έξω από την αίθουσα, εξυφαίνεται κυβερνητική κρίση και πτώση της κυβέρνησης; Μα γιατί τέτοια "ναυαγοσωστική" διάθεση; Διότι, κύριοι, έτσι αρμόζει στους "αριστερούς"... κωπηλάτες της ΟΝΕ! Αλλωστε, τι σόι "κεντροαριστερά" θα ήταν αυτή, αν δεν έβαζε ένα χεράκι στα δύσκολα;...

***

Τρίτον, και σχετιζόμενο με την ατραξιόν της παράστασης! Το όνομα αυτής γνωστό: "Εσωκομματική αντιπολίτευση"! Μήπως έχει κανείς, πλέον, αμφιβολία για το ποιος είναι το πιο πιστό "δεκανίκι" του κ. Σημίτη; Μήπως αμφιβάλλει κανείς ότι από τους βασικούς λόγους, που κάποιοι τόσο "λίγοι" κυβερνούν τον τόπο, είναι ότι υπάρχουν εκείνοι οι "τριπιθαμιαίοι" και οι "ολίγιστοι" που τους στηρίζουν;

Θαυμάστε τους: "Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε δεχόμαστε την απειλή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε κανέναν εξαναγκασμό"! Αυτά έγραψαν και υπέγραψαν οι "11" της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" στις 7.30 το βράδυ, στο περίφημο κείμενο που κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής. Λίγη ώρα αργότερα, το κείμενο αυτό είχε αποσυρθεί από τους συντάκτες του και μαζί του είχε αποσυρθεί πλήρως και ο μανδύας, που κρύβει την πολιτική αναξιοπρέπεια της έλλειψης αρχών και πολιτικού ανδρισμού. Την ίδια ώρα κάθε ίνα αυτού του μανδύα είχε στραπατσαριστεί από το τράβηγμα των χιλίων νημάτων, με τους οποίους η "εσωκομματική αντιπολίτευση" δένεται από τους μηχανισμούς νομής της εξουσίας. Ηταν αρκετή μια απειλή για εκλογές ώστε να παρελάσουν "ολόγυμνοι" όλοι εκείνοι, που "δεν υποκύπτουν σε κανέναν εξαναγκασμό"...

Και έτσι επήλθε το "θαύμα"! Ο κ. Σημίτης, που μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και τις επακολουθείσες κινήσεις (ανασχηματισμός, ψήφος εμπιστοσύνης) είχε βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση της θητείας του και, ταυτόχρονα, είχε αποκαλυφθεί η "μικρότητα" της κυβέρνησης να καναλιζάρει τις εξελίξεις απέναντι στη διάχυτη λαϊκή δυσφορία, που καταγράφηκε στις δημοτικές εκλογές, εκείνη ακριβώς τη στιγμή η "εσωκομματική αντιπολίτευση" έριξε το "σωσίβιο"! Από εκείνη τη στιγμή, όσοι θέλουν να περικόψουν την ελληνική κοινωνία στα όρια του δικού τους "νανισμού", επανήλθαν στη διαφήμιση του "γίγαντα Σημίτη"! Σημειωτέον ότι οι "11"... όλως τυχαίως ήταν 11, ώστε να μη θίγεται αριθμητικά και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια. Διότι:

1ο. Αυτοί που προχτές στη Βουλή είπαν "α" και μετά από λίγο είπαν "β", χωρίς να έχει αλλάξει κανένα δεδομένο, είναι οι ίδιοι που κατηγορούν το ΚΚΕ για "ανίερες συμμαχίες", επειδή το Κόμμα ό,τι υποστηρίζει το υποστηρίζει και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές!

2ο. Μετά τα προχτεσινά επιβάλλεται, επισήμως, ως κυρίαρχο στίγμα της πολιτικής ζωής του τόπου το "με φτύνουν αλλά εγώ κάνω ότι ψιχαλίζει"! Γιατί, τι άλλο κάνει ο κ. Σημίτης; Ολοι ξέρουν ότι το κείμενο των "11", ακόμα κι αν αποσύρθηκε από τα πρακτικά της Βουλής, υπάρχει. Κι όμως, εκείνος, ο πρωθυπουργός, στηρίζει την κυβέρνησή του πάνω στο γεγονός ότι οι υφιστάμενοί του είναι "κοντύτεροι" από αυτόν και δηλώνει στην ελληνική κοινωνία ότι "το θέμα θεωρείται ως μη γενόμενο"! Ορίστε, ποιοι μας κυβερνούν!

***

Το θέμα, πάντως, τόσο πριν όσο και μετά την παράσταση στη Βουλή, είναι το ίδιο: Το μήνυμα, κύριοι, του λαού είναι σαφές. Δεν πάει άλλο! ΟΛΟΙ εσείς του "ΟΝΕ και ξερό ψωμί", ΟΛΟΙ οι συνένοχοι μιας πολιτικής, που στο πέρασμά της ισοπεδώνει τα πάντα (από τους κόπους και τους ιδρώτες μιας ζωής μέχρι αξίες όπως η ανιδιοτέλεια, η αξιοπρέπεια και η ντομπροσύνη), δεν μπορείτε να παίζετε τις "κουμπάρες" μπροστά στο λαό. Θέλετε εκλογές; Προχωρήστε. Αφήστε, όμως, τα "καραγκιοζιλίκια" για το πόσο... "διαφωνείτε" μεταξύ σας και πάτε να μετρήσετε το μπόι σας, όχι με τη φτηνή πήχη της αντιλαϊκής σας ομοφωνίας, αλλά με το λαό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ηταν αρκετή μια απειλή για εκλογές ώστε να παρελάσουν "ολόγυμνοι" όλοι εκείνοι, που "δεν υποκύπτουν σε κανέναν εξαναγκασμό"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ