Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ολοι μαζί και η νίκη θα είναι δική μας!"

Το ψήφισμα της πανελλαδικής συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων που έγινε προχτές Κυριακή στην Αθήνα

"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα καταργήσουμε το νόμο του Αρσένη!".Στο σύνθημα αυτό συμπυκνώνεται η απόφαση που πήραν προχτές Κυριακή οι εκπρόσωποι των μαθητών από όλη τη χώρα. Ο "Ρ" δημοσιεύει ολόκληρο το ψήφισμα της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, που έχει ως εξής:

"Με τους μεγαλειώδεις αγώνες μας σε πάνω από 50 πόλεις διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Το μαθητικό κίνημα στην Αθήνα και πανελλαδικά έδειξε τη μεγάλη δύναμή του. Εγιναν σε ολόκληρη την Ελλάδα μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις, συναυλίες, καταλήψεις σχολείων, καταλήψεις δρόμων και μαθητικά μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, συντονισμένοι, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων μας, τις Μαθητικές Κοινότητες, τα Μαθητικά Συμβούλια, τα Συντονιστικά Πόλεων και τον Πανελλαδικό Συντονισμό μας.

Με τους μεγάλους αγώνες μας όπου συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες μαθητές, με την ενότητα και την οργάνωσή μας στριμώξαμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Μπορούμε να νικήσουμε! Με αγώνα συνεχή, αγώνα διαρκείας, συντονισμένα σε κάθε δήμο, πόλη, σε όλη την Ελλάδα.

Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των νόμων 2525/97, των νόμων Σημίτη - Αρσένη για την Παιδεία. Με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση διώχνει τους μαθητές έξω από το Λύκειο, μας επιβάλλει με τη βία να πάρουμε αποφάσεις για ολόκληρη τη ζωή μας από τα 13 και 14 χρόνια μας. Μας θέλουν αμόρφωτους".

"Δε θα περάσουν!"

"Οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη θα μείνουν στα χαρτιά. Με τον αγώνα και την ενότητά μας θα τους καταργήσουμε.

Δε θα αποδεχτούμε να μας πετάξουν έξω από το Λύκειο και να μας σπρώξουν σε φτηνές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης για ένα φτηνό, μισο-μορφωμένο, μισο-αμόρφωτο εργατικό δυναμικό δίχως δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή.

Δεν υπερασπιζόμαστε απλά το σχολείο που υπάρχει σήμερα. Το σχολείο της παπαγαλίας, του φροντιστηρίου, του άγχους, των φραγμών στη μόρφωσή μας με τα ξεπερασμένα βιβλία, του αναχρονισμού και της μιζέριας.

Ζητάμε:

  • Την κατάργηση των νόμων Σημίτη - Αρσένη.
  • Την κατάργηση των Πανελλήνιων Εξετάσεων του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου.
  • Την αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Διεκδικούμε:
  • Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλους. Που να δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.
  • Σύγχρονα βιβλία όλα Δωρεάν (και τα ξενόγλωσσα και τα ειδικότητας).
  • 15% για την Παιδεία.
  • Δημοκρατία στα Σχολεία - Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων - Οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Το ψήφισμα - κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα, που έγινε στις 22 Νοέμβρη, έχει πια την αποδοχή των χιλιάδων μαθητών που βγήκαν στους δρόμους. Συνεχίζουμε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο".

"Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά"

"Ο αγώνας μας έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

  • Σπάσαμε τη συνωμοσία της σιωπής για τα χάλια της Παιδείας.
  • Στριμώξαμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας.
  • Καταφέραμε να ενώσουμε τη δύναμή μας και να απαιτήσουμε μόρφωση - δουλιά για όλους.

Η κυβέρνηση μια ελπίδα έχει μόνο. Να μας κουράσει, να μας τρομοκρατήσει, να μας διασπάσει. Θα της κάνουμε τη χάρη; ΟΧΙ.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά.

Καταγγέλλουμε σαν Πανελλαδική Συνάντηση Αγώνα Συντονιστικών:

  • Τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση που μας αποκαλεί υποκινούμενους λες και είμαστε πρόβατα. Που μας απειλεί με τα ΜΑΤ - τους εισαγγελείς - με απειλές για δήμευση των περιουσιών των γονιών μας. Που νομίζει ότι με τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία θα σταματήσει τον αγώνα μας.
  • Τους διάφορους κουκουλοφόρους που στις πορείες σπάνε βιτρίνες, ρίχνουν μολότοφ για να μας δυσφημίσουν και να μας τρομοκρατήσουν.
  • Τις απαράδεκτες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κυρίου Χριστόδουλου που ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει τεμπέληδες γιατί αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση και το μέλλον μας, που μας ζητά να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και έτσι να μείνουμε αμόρφωτοι.
  • Την απόφαση του ΔΣ της Σιβιτανιδείου, όπου συμμετέχει εκπρόσωπος του κ. Χριστόδουλου, που απαγόρεψε να δοθεί αίθουσα της σχολής για να γίνει η Πανελλαδική Συνάντηση των Συντονιστικών προς χάριν του υπουργείου Παιδείας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ολοι μαζί στους δρόμους.

Καλούμε όλο το λαό, τους γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, τους νυχτερινούς μαθητές σε αλληλεγγύη, κοινή δράση και συντονισμό σε ένα ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ με όλο το λαό για να ανατρέψουμε τους νόμους Σημίτη - Αρσένη, για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και στη ζωή".

"Η νίκη είναι δική μας"

"Κάναμε πολλά. Θα κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη. Μέχρι την κατάργηση των νόμων Σημίτη - Αρσένη.

Καλούμε τις γενικές συνελεύσεις των Σχολείων, τα Τοπικά Συντονιστικά να προχωρήσουμε με καταλήψεις σχολείων, μαθητικά μπλόκα, διαδηλώσεις, μαζί με γονείς, καθηγητές, εργαζόμενους για την κατάργηση των νόμων Σημίτη - Αρσένη.

Προχωρούμε:

  • Την Τρίτη στις 22/12 μαθητικά μπλόκα σε όλη τη διαδρομή της Εθνικής Οδού από την Πελοπόννησο έως τον Εβρο και σε κεντρικούς δρόμους των δήμων και πόλεων.
  • Στις 15/1 μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Σε Αθήνα - Πειραιά συγκέντρωση στις 10.30 στα Προπύλαια και πορεία στο υπ. Παιδείας. Στις άλλες πόλεις διαδηλώσεις στις Νομαρχίες.
  • Στις 24/1 κάνουμε ξανά Πανελλαδική Συνάντηση για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε και τι θα προτείνουμε.
  • Καλούμε όσες ακόμα πόλεις δεν έχουν φτιάξει Συντονιστικά να συγκροτήσουν έως τις 15/1 και να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνάντηση.
  • Καλούμε σε κάθε πόλη την αλληλεγγύη και την κοινή δράση γονιών, καθηγητών, εργατικών σωματείων, φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων για τα δίκαια αιτήματά μας.

Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα καταργήσουμε το νόμο του Αρσένη! Είμαστε στους δρόμους πριν μας πετάξουν στο δρόμο! Ολοι μαζί και η νίκη θα είναι δική μας!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ