Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε θέλουν χωματερή στην Επαρχία Λαγκαδά

Με μαύρες σημαίες, πανό και συνθήματα, εκατοντάδες κάτοικοι της Επαρχίας Λαγκαδά, χτες το βράδυ, κατέκλυσαν το χώρο όπου επρόκειτο να συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να μην εγκριθεί η μελέτη που προβλέπει την εγκατάσταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο χωριό Μαυροράχη.

Ενα από τα θέματα της χτεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ήταν η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία ΧΥΤΑ του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Η αρμόδια επιτροπή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ορίστηκε μετά από αίτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, γνωμοδότησε θετικά για την περιοχή της Μαυροράχης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων, αλλά και περιβαλλοντολόγων. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, από την περιοχή που ορίστηκε να γίνει η νέα χωματερή περνάει ο ποταμός Μπογδάνας που χύνεται στη λίμνη της Κορώνειας, η οποία κινδυνεύει να "σβήσει". Επίσης καταγγέλλουν πως με αυτή την επιλογή, το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον, που πλήττεται από τις βιομηχανίες και τα απόβλητά τους, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων, μετά από πολύωρη ένταση στην οποία πρωτοστατούσαν ιεράρχες και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επεισοδίων, ζήτησαν και πέτυχαν να αναβληθεί η συζήτηση, ώστε να ενημερωθούν οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι και η νέα σύνθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Το αίτημα έγινε αποδεκτό, με την προϋπόθεση να επιτρέψουν οι κάτοικοι μέσα στο επόμενο δίμηνο να εργαστούν ανεμπόδιστα τα συνεργεία που θα κάνουν τις γεωτρήσεις για τις υδρογεωλογικές μελέτες.

Στο μεταξύ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση που κράτησαν ορισμένοι ιεράρχες, πρωτοστατούντος του μητροπολίτη και για το κλίμα που πυροδότησαν καταρρακώνοντας το κύρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι παπάδες βλασφημούσαν και απειλούσαν νομαρχιακούς συμβούλους, ενώ σε ανακοίνωση της Μητρόπολης που διανεμόταν, περιέχονται τα παρακάτω απαράδεκτα που αποδεικνύουν περίτρανα την πίστη τους στο "αγαπάτε αλλήλους": "Θεωρούμαστε πλέον το πτυελοδοχείον του νομού, αφού εδώ τα απορρίμματα, εδώ οι φυλακές, εδώ οι Αθίγγανοι"!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης (2011-10-08 00:00:00.0)
Απαίτηση των κατοίκων η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ (2009-11-21 00:00:00.0)
Ορθάνοιχτες οι πόρτες για την καύση απορριμμάτων (2009-06-24 00:00:00.0)
Αγώνας για σωστή διαχείριση απορριμμάτων (2008-06-14 00:00:00.0)
Υποσχέσεις για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις (2008-06-12 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ (2000-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ