Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαίτηση των κατοίκων η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την απαίτηση των κατοίκων του δήμου Ασσήρου της Θεσσαλονίκης για τη σωστή λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή Μαυροράχη μετέφερε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας. Ο χώρος, ενώ προβλεπόταν να φιλοξενεί σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιολογικό καθαρισμό, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως χωματερή και μάλιστα με νοσοκομειακά απόβλητα.

Οσον αφορά το χώρο στην περιοχή Μαυροράχη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρόβλιας, υποστήριξε πως «εκπονήθηκε και κατατέθηκε ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος η μελέτη της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης για τη μονάδα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας και ενεργειακής αξιοποίησης», η οποία «θα ελεγχθεί επισταμένως από το υπουργείο, σύμφωνα με την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία». Ειδικά για το θέμα των νοσοκομειακών αποβλήτων ο υφυπουργός ανέφερε γενικόλογα ότι «πρέπει να υφίστανται επεξεργασία και ελέγχους πριν τοποθετηθούν στο χώρο ταφής».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, ο Γ. Ζιώγας τόνισε πως ο χώρος στη Μαυροράχη «συνεχίζει να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ και δέχεται ανεπεξέργαστα όλα τα απόβλητα, τα αστικά απορρίμματα του νομού. Παράλληλα, όλα αυτά τα απαραίτητα έργα που έπρεπε να έχουν προηγηθεί, δυστυχώς είναι ακόμα σε επίπεδο μελετών». Ακόμα, τόνισε ότι «θάβονται ανεπεξέργαστα τα νοσοκομειακά απόβλητα».

Οσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στο οποίο φέρεται να στοχεύει η κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» Τέλος, αναφέρθηκε στις οδηγίες της ΕΕ σύμφωνα με τις οποίες προωθείται η μέθοδος καύσης αποβλήτων «Mass Burn» «ικανοποιώντας συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων», προσθέτοντας ότι «ο λαός της Θεσσαλονίκης δε θα επιτρέψει ούτε στη Μαυροράχη ούτε στον Αγιο Αντώνιο να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει αυτό το εργοστάσιο καύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ