Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "εξομολόγηση"

Ανθρωπος αγαθός, πράος, φτωχούλης και αδικημένος υπήρξε σ' όλη του τη ζωή και θα ήταν δύσκολο να σκεφτείς ότι μπορούσε να έχει διαπράξει έστω και μια αμαρτία. Και όμως αυτού του "αμνού", του ήρθε ξαφνικά - άγνωστο για ποιο λόγο - να πάει στον πνευματικό και να εξομολογηθεί. Και τον βούτηξε εκεί στο εξομολογητήριο ο... παπα - Κώστας και του άλλαξε τα φώτα του φουκαρά. Οχι, απλώς, αμαρτωλό τον έβγαλε, αλλά βουτηγμένο ως το λαιμό στα κρίματα και ένοχο ως εκ τούτου της εσχάτης καταδίκης: Να απολέσει, δηλαδή, τον (ευρωπαϊκό) παράδεισο και να πάει κατευθείαν στην κόλαση (λες και τώρα ζούσε κάπου αλλού)!

Οταν ο ανθρωπάκος πέρασε την είσοδο του εξομολογητηρίου, είχε μια ευφροσύνη απλωμένη στο πρόσωπό του, γιατί γνώριζε πως δεν τον βάρυνε κάποιο σοβαρό σφάλμα. Από την πρώτη ερώτηση όμως που του έκανε ο παπα - Κώστας, άρχισε να έρχεται σε δύσκολη θέση και να συννεφιάζει ο φουκαράς.

- Τέκνον μου, του είπε ο ιερωμένος, νηστεύεις τακτικά;

- Ολο το χρόνο, παπά μου, κι αν μπορώ ας κάνω κι αλλιώς με την "κούρα" που μου έχει επιβληθεί, λόγω "σύγκλισης", ΟΝΕ και πάει λέγοντας!..

- Α, δηλαδή, νηστεύεις εξ ανάγκης...

- Ακριβώς, πάτερ, διότι αν μου το επέτρεπαν, θα έτρωγα και κοψίδια και ό,τι άλλο λαχταριστό περιδρομιάζουν οι λίγοι του τόπου, που μήτε "ζωνάρι" τους έχουν φορέσει, μήτε "κούρα" τους έχουν επιβάλει.

- Ω, αμαρτωλέ, αμαρτωλέ. Δε φτάνει δηλαδή που νηστεύεις με το ζόρι, εποφθαλμιάς κιόλας όσα έχουν οι άλλοι!

- Εμ!

- Τι εμ και ξεμ, μασκαρά;

- Μα, είναι δίκιο, παπά μου, άλλοι να λεν το ψωμί - ψωμάκι κι άλλοι να κολυμπούν στα πλούτη;

- Σιωπή, βλάσφημε! Αυτές είναι οι βουλές του Κυρίου ή μάλλον των... κυρίων των Βρυξελλών και συ, τιποτένιε, δεν είσαι άξιος να τις κρίνεις. Ως "ύψιστοι" και "παντοκράτορες" αυτοί εκεί πάνω, κάτι ξέρουν που έδωσαν στους μεν λίγους του Αβραάμ και του Ισαάκ τα καλά, στους δε πολλούς τις εφτά πληγές του Φαραώ και την ψώρα του Ιώβ!

Σ' αυτό το σημείο ο παπα - Κώστας πήρε μια βαθιά ανάσα και μετά άρχισε νέα επίθεση στο φουκαρά:

- Και δε μου λες, βρε απολωλός πρόβατον, τη Βίβλο τη διαβάζεις τακτικά;

- Την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη εννοείς, πάτερ;

- Οχι αυτή, μωρέ, την άλλη τη "Λευκή Βίβλο" εννοώ...

- Αυτή, άγιε, δεν τη διαβάζω, αλλά την ξέρω απ' έξω κι ανακατωτά, γιατί οι αφεντάδες του τόπου την εφαρμόζουν κάθε μέρα στο πετσί μου!

- Εστω και έτσι που την ξέρεις, για πες μου τι γνώμη έχεις γι' αυτό το βιβλίο;

- Με το συμπάθιο, πάτερ μου, αλλά πρόκειται για μεγάλο σκατοκιτάπι!

- Ω, αισχρέ, βέβηλε και ανόσιε, πώς τολμάς να χαρακτηρίζεις έτσι το θεόπνευστο σύγγραμμα του Ντελόρ; Ξεχνάς, βρε, ότι η "Λευκή Βίβλος" έχει εγκριθεί από όλη τη σύνοδο των παπάδων του τόπου; Ξεχνάς ότι πλην εμού, την ευλόγησε και ο Κωνσταντίνος της Ρηγίλλης και ο μακαριότατος Νικόλαος της Κουμουνδούρου και ο Αντώνιος της Πανδρόσου;

- Ναι αλλά ο Περισσός δεν την ευλόγησε. Αντιθέτως την καταράστηκε, πάτερ!

- Το ξέρω, το ξέρω. Αλλά αυτοί εκεί, βρε, ούτε παπάδες είναι, ούτε πίστεψαν ποτέ στο Μαμωνά. Τι, λοιπόν, μου φέρνεις ως παράδειγμα αυτούς τους άπιστους και τους απροσκύνητους; Ουστ από δω, τρισκατάρατε και στο πυρ το εξώτερον να καείς!

Τρέμοντας για την "καταδίκη" του, έφυγε από το εξομολογητήριο ο φουκαράς. Αλλά, όταν βρέθηκε έξω και τον χτύπησε ο αέρας, συνήλθε λίγο και σκέφτηκε:"Τι κάθομαι και χολοσκάω αν θα πάω στην κόλαση; Ας πάω, καρφί δε μου καίγεται! Αλλωστε πού ξέρεις; Αυτή η κόλαση, που λέει ο παπάς, μπορεί να είναι καλύτερη από ετούτη στην οποία ζω τώρα, με τους τόσους σατανάδες στο κεφάλι μου και τη "φωτιά" του Μάαστριχτ στα μπατζάκια μου"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ