Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λίστα, ΑΕ και πτωχοκομεία

Διαπιστώσεις για τις δραματικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας, αλλά και της εμμονής στην εκσυγχρονιστική λογική, που οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Τρία πράγματα έγιναν εμφανή - ή επανατοποθετήθηκαν - στο 7ο Φόρουμ για την Υγεία και τις Πολιτικές Υγείας, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Καρπενήσι:

  • Η διαβόητη λίστα φαρμάκων δεν απέδωσε - τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς - εκείνα που προσδοκούσε η κυβέρνηση.
  • Τέθηκε εκ νέου το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος των νοσοκομείων και της μετατροπής τους σε Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) κυρίως από συνδικαλιστές ή επιστήμονες του χώρου του ΠΑΣΟΚ.
  • Ταυτόχρονα, υπήρξε και η δραματική προειδοποίηση ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός του κράτους θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε πτωχοκομεία.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός είπε ότι "η λίστα δεν αποδίδει πολλά". Τα στοιχεία που παρουσίασε δείχνουν ότι, μολονότι από τη μείωση των επιβαρύνσεων στις τιμές των φαρμάκων αναμενόταν πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης της τάξεως του 20%, εντούτοις η μείωση αυτή είναι 15%, εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης ακριβότερων φαρμάκων. Ειδικότερα, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ είναι 18%, ενώ στα υπόλοιπα Ταμεία είναι 9%.

Ο Ν. Μαρουδιάς,διευθυντής του Ακουολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου "Αγία Ολγα", και εκφραστής της εκσυγχρονιστικής αντίληψης του κυβερνώντος κόμματος παρουσίασε ως πανάκεια στο "γηρασμένο ΕΣΥ" την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες. Με προκλητικό τρόπο, υποστήριξε ότι η μονιμότητα των γιατρών έβλαψε το σύστημα και τους ίδιους, διότι δημιουργήθηκαν συνθήκες έντονης δημοσιοϋπαλληλοποίησης. Πρότεινε, δε, την επανεξέταση της μονιμότητας των γιατρών μέχρι και τη βαθμίδα του διευθυντή - δηλαδή όχι και τη θέση που κατέχει ο ίδιος - και να υπάρξει ευελιξία στην αγορά εργασίας των γιατρών, με τη θεσμοθέτηση νέων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, σύμβαση έργου). Επίσης, πρότεινε να επιτραπεί η ιδιωτική πελατεία στα νοσοκομεία (σ.σ. απογευματινά ιατρεία).

Πρόταση για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Δ. Βαρέλης.Ο Ν. Πολύζος,διδάκτωρ Διοίκησης και Οικονομικών των νοσοκομείων, τόνισε ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επιβάλλεται να μεταλλαχτούν από "πολιτικές οντότητες" σε αντίστοιχες "επιχειρησιακές" και πρόσθεσε ότι "ο νοσοκομειακός σχεδιασμός θα απαιτήσει συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις ή και κατάργηση ανταποδοτικών υπηρεσιών, με αντίστοιχη ανάπτυξη άλλων πιο αναγκαίων".

Ολες αυτές οι απόψεις κινούνται στο πλαίσιο που ακούγεται με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση μετά το 1993 και παρουσιάστηκαν με έμφαση στα διεθνή συνέδρια που έγιναν τελευταία στην Αθήνα με τη συνδρομή και των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Κάποιες απ' τις δραματικές επιπτώσεις αυτών των επιλογών έδωσε ο καθηγητής των Οικονομικών Γ. Κυριόπουλος."Η απελευθέρωση του νοσηλίου και η κοστολόγησή του σε πραγματικές τιμές - είπε- δημιουργεί μέγιστη απειλή στο πολιτικό σύστημα". Σε κάθε άλλη περίπτωση - συνέχισε - η παρέμβαση στη σύγκρουση αυτή αποτελεί προώθηση της ανισοκατανομής των παραγομένων υπηρεσιών, όπως η πρόσφατη λογική για τη λίστα φαρμάκων. Ο Γ. Κυριόπουλος προέβλεψε ότι δεν αναμένονται αλλαγές πριν το τέλος της επόμενης δεκαετίας. "Τότε, είπε, και όταν το ΕΣΥ θα καταρρέει από τον οικονομικό στραγγαλισμό του κράτους και η πλειοψηφία των πολιτών με μεσαία εισοδήματα θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες υγείας τους μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση, οι παραγωγικοί φορείς θα εξελιχθούν σε πτωχοκομεία. Τότε - κατέληξε - το πολιτικό σύστημα θα αναζητήσει τη μεταφορά των παραγωγικών φορέων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή στα Ασφαλιστικά Ταμεία".

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ