Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στο δρόμο του αγώνα οι αγρότες

Προβληματισμένοι για τις νέες δυσμενείς επιπτώσεις που αναμένονται από την "Ατζέντα 2000" εμφανίζονται οι αγρότες της Μακεδονίας και προετοιμάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τα τραγικά οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν βλέπουν πως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Μόνος δρόμος, που απομένει, είναι αυτός του αγώνα για την ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών, που βρίσκουν έκφραση μέσα από την πολιτική τιμών, ποσοστώσεων, επιδοτήσεων και την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ.

Σήμερα, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης επιχειρούν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων συντονισμού, προκειμένου σχεδιασμένα να δράσουν το επόμενο διάστημα, απαιτώντας μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στη Χαλκηδόνα, μέσα από την οποία αναμένεται να συγκροτήσουν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στην Πέλλα. Εκεί οι αγρότες έχουν ήδη οργανώσει μαχητικά συλλαλητήρια για τις 10 και 12 Γενάρη. Ενώ στην Ημαθία αναμένεται αγωνιστική αντίδραση στο τέλος του Γενάρη, ενόψει της δίκης 100 αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1996.

Ο Γ. Παττάκης

Την ανάγκη του ενωμένου αγώνα κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί σε ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία σύγχρονων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων και νέων τσιφλικάδων, σημείωσε, μιλώντας στους αγρότες, ο Γιάννης Παττάκης, αγροτικό στέλεχος του ΚΚΕ, που το περασμένο Σάββατο περιόδευσε σε χωριά του Νομού Πέλλας. Στις συγκεντρώσεις που έγιναν τόσο στη Σκύδρα, όσο και στο Ριζό,οι αγρότες, που στην πλειοψηφία τους είναι ροδακινοπαραγωγοί και βαμβακοπαραγωγοί, κατήγγειλαν την απαράδεκτη τακτική του ΕΛΓΑ, που ουσιαστικά δε θα αποζημιώσει ούτε το 50% των πραγματικών ζημιών, που υπέστησαν εξαιτίας του παγετού. Επίσης έκαναν έντονη κριτική στην τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, που, προκειμένου να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της, έχει καταδικάσει σε χρεοκοπία χιλιάδες μικρούς αγρότες.

Στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ο Γ. Παττάκης κάλεσε τους αγρότες συνδικαλιστές να μπουν μπροστά και να οργανώσουν το συντονισμένο αγώνα για την αντιμετώπιση τον οξυμένων προβλημάτων. "Προϋπόθεση γι' αυτό, είπε, είναι η ενημέρωση του κόσμου, ώστε να αποκαλυφθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να γεμίσει με ψευδαισθήσεις και νέες κάλπικες υποσχέσεις την αγροτιά", και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη ρύθμιση χρεών για ορισμένους συνεταιρισμούς που παρουσιάστηκε ως μια μεγάλη νίκη. Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να συντονίσουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα, ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνονται.

Το νέο χρόνο οι αποζημιώσεις

Αυτές τις μέρες, ξεκίνησε η εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών από τους εμπόρους και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ομως, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, για άλλη μία χρονιά οι αγρότες μετράνε μείον στο εισόδημά τους. Οι κουτσουρεμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα παγόπληκτα αναγγέλθηκε ότι θα δοθούν σε δύο - τρία χωριά μέχρι την Πρωτοχρονιά, αλλά ο κύριος όγκος θα καταβληθεί από τις αρχές του νέου έτους, τόσο στην Πέλλα, όσο και στην Ημαθία, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Γεωργίας πως τα χρήματα θα δοθούν πριν τις γιορτές.

Ορισμένοι αγρότες, όμως, δεν αναμένεται να πάρουν φράγκο, γιατί μεγαλοεξαγωγέας που πήρε την παραγωγή τους "χτύπησε κανόνι", δηλαδή πτώχευση, επικαλούμενος πως έπεσε έξω στις δουλιές με την αγορά της Ρωσίας. Μόνο σε δύο χωριά στην Πέλλα, στον Προφήτη Ηλία και τα Καλύβια, χρωστάει στους αγρότες πάνω από 100 εκατ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ