Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική εξαφάνισης της τευτλοκαλλιέργειας

Νέα μείωση του εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών μεθοδεύει η διοίκηση της ΕΒΖ σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Στο μισό έπεσε φέτος η παραγωγή τεύτλων!

Νέα μείωση στο εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών θα επιβάλει από του χρόνου η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΑΤΕ και με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, η διοίκηση της ΕΒΖ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση στην τιμή παραγωγού για τη νέα παραγωγή και επέμενε στη συνέχιση της πολιτικής αφαίμαξης των παραγωγών και συρρίκνωσης της τευτλοκαλλιέργειας. Και μπορεί η διοίκηση της ΕΒΖ και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, να θέλουν να παρουσιάσουν ότι δεν πρόκειται να μειωθούν κι άλλο οι τιμές στα τεύτλα, ωστόσο όμως είναι σίγουρο ότι θα γίνουν και πρόσθετες "περικοπές" σε βάρος των παραγωγών. Για παράδειγμα, ήδη από πέρυσι έχει αποφασιστεί πρόσθετη μείωση κατά 12% της τιμής των τεύτλων για την ποσόστωση Β. Εκτός αυτού υπάρχει και το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει για την ΕΒΖ ιδιωτική εταιρία, στο οποίο προτείνεται και νέα μείωση κατά 7% μέσα στο 1999 και κατά 2% για κάθε χρόνο μέχρι και το 2002. Και κανένας στη χτεσινή σύσκεψη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό από του χρόνου.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η χτεσινή σύσκεψη αναλώθηκε σε ένα ψευτοκαβγά όχι για την ουσία του προβλήματος, αλλά, για επιμέρους θέματα. Μπροστά στις δεδομένες καταστροφικές αποφάσεις, οι εκπρόσωποι των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και για να έχουν και καμιά δικαιολογία, δήλωσαν αμέσως μετά ότι δε θα... ξανασυμμετάσχουν σε σύσκεψη με τη διοίκηση της ΕΒΖ!

Η βασική διαφωνία που υπήρξε χτες, ήταν αν η διοίκηση της ΕΒΖ θα πληρώσει με την τιμή της Α ποσόστωσης, το μέρος της παραγωγής του 1998 που είναι στη Β ποσόστωση (29.000 τόνοι), αφού δε συμπληρώνεται το τονάζ της Α ποσόστωσης (290.000 τόνοι). Στο θέμα αυτό παρενέβη και ο αρμόδιος υφυπουργός Ντ. Βρεττός, ζητώντας να πληρωθεί η παραγωγή της Β ποσόστωσης με την τιμή της Α. Ωστόσο όμως οι παραγωγοί έχουν ήδη πληρωθεί και η διοίκηση της ΕΒΖ δε δέχτηκε να ανεβάσει την τιμή για τη Β ποσόστωση στο ύψος της Α. Οπως επίσης η διοίκηση της ΕΒΖ δε δέχτηκε να δώσει την επιδότηση στην πούλπα που παράνομα έκοψε πέρυσι, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Γεωργίας. Ο πρόεδρος της ΕΒΖ είπε προκλητικά χτες στη σύσκεψη, πως θα κόψει από την τιμή των τεύτλων το ποσό που αντιστοιχεί για την επιδότηση στην πούλπα και έτσι θα δίνει και τα χρήματα για την επιδότηση της πούλπας, ώστε να λυθεί και αυτό το πρόβλημα!

Η καταστροφική αυτή πολιτική της διοίκησης της ΕΒΖ και της κυβέρνησης, σε βάρος των αγροτών, είχε ήδη σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα στην τευτλοκαλλιέργεια. Τα μέτρα που πάρθηκαν πέρυσι όπως η μείωση της τιμής κατά 12%, που στην πράξη έφτασε το 18% με 20%, είχαν ως συνέπεια φέτος τη δραματική συρρίκνωση της παραγωγής τεύτλων. Από τις 319.000 τόνους που είναι το πλαφόν έχουν μαζευτεί μέχρι τώρα 185.000 τόνοι και εκτιμάται ότι παραμένουν αμάζευτοι άλλοι 20.000 τόνοι περίπου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η τευτλοκαλλιέργεια θα οδηγηθεί στην εξαφάνιση. Ηδη για να καλυφτούν οι ανάγκες της χώρας υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν εισαγωγές 40.000 τόνων ζάχαρης. Κι όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν είναι καθόλου τυχαία, αν συνδυαστούν με τις μεθοδεύεις ξεπουλήματος της ΕΒΖ σε πολυεθνικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ