Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΤΕ παρακρατά παράνομα τις επιδοτήσεις

Χριστουγεννιάτικος "μποναμάς" για τα ταμεία της ΑΤΕ γίνονται οι επιδοτήσεις που υποτίθεται ότι εισπράττουν αυτό το διάστημα δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Κατόπιν εντολής της κεντρικής διοίκησης της Τράπεζας, τα υποκαταστήματα παρακρατούν παράνομα τις επιδοτήσεις που δικαιούνται οι αγρότες, έναντι των χρεών τους.

Το φαινόμενο αυτό, που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, έχει πάρει αυτή την περίοδο πολύ μεγάλες διαστάσεις, όπως καταγγέλλουν αγρότες από τον Εβρο, την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη την Καρδίτσα και άλλες αγροτικές περιοχές. Ο εισπρακτικός ζήλος, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τέτοιος που δεν αφήνεται ούτε μια δραχμή στις τσέπες των αγροτών, που έχουν την ατυχία να χρωστούν. Και εκεί που οι αγρότες περίμεναν πώς και πώς να πάρουν κάποια χρήματα από τις "καθυστερημένες" επιδοτήσεις, ψάχνουν πάλι δανεικά για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της εισπρακτικής "ευαισθησίας" της διοίκησης της ΑΤΕ, που μετά τα πανωτόκια και τις αποφάσεις για μαζικές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, προχωράει τώρα παράνομα και στην "κατάσχεση" των επιδοτήσεων των αγροτών. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 37 του νόμου 2538/97 ορίζεται ότι δεν μπορεί να γίνεται καμία παρακράτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΑΤΕ και της κυβέρνησης και της ΕΕ συνολικά, δεκάδες χιλιάδες αγρότες που οδηγήθηκαν στην υπερχρέωση δε θα περάσουν μόνο μαύρα Χριστούγεννα, αλλά θα ζήσουν μαύρα χρόνια, αφού οδηγούνται μια ώρα αρχύτερα στην πτώχευση και στο ξεκλήρισμα.

Η παύση της παρακράτησης των επιδοτήσεων, αλλά και των ποσών από πώληση των διάφορων αγροτικών προϊόντων, η πληρωμή των οποίων γίνεται με επιταγές μέσω της ΑΤΕ, που να σημειωθεί ότι έχει το "προνόμιο" να περνούν αυτά τα χρήματα από τα ταμεία της πριν τα δώσει στους δικαιούχους, ήταν ένα από τα αιτήματα των αγροτών στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996. Η διοίκηση της ΑΤΕ και ο υπουργός Γεωργίας τότε δέχτηκαν να μην παρακρατούνται επιδοτήσεις έναντι χρεών. Ωστόσο, όμως, αυτό ποτέ δεν έγινε πράξη και τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο και μετά την ψήφιση του νομού 2538/97, τον περασμένο Νοέμβρη.

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι "συγκίνησε" και τους καρεκλοκένταυρους των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και όπως ανέφεραν χτες εκπρόσωποι των διοικήσεών τους, το έθεσαν στον υπουργό Γεωργίας. Ομως δε ζήτησαν να μπει τέρμα σε αυτή την παράνομη κατάσταση, αλλά πρότειναν στο υπουργό να μπει "πλαφόν" στα ποσά των επιδοτήσεων που παρακρατά η ΑΤΕ έναντι των χρεών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ