Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιοδεία στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Μαυροράχης, στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν χθες οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής. Οπως διαπιστώθηκε, η καθυστέρηση των αναγκαίων συνοδευτικών έργων, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού και επιστημονικού, οδηγεί σε υπολειτουργία του ΧΥΤΑ, δημιουργεί κινδύνους και ενισχύσει τους φόβους, από τυχόν αστοχίες, για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκε η καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της γης» για διαρροή υγρών από το ΧΥΤΑ που μέσα από ρυάκι της περιοχής οδηγούνται στον ποταμό Μπογδάνα και από εκεί στη λίμνη Κορώνεια. Στη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο λειτουργίας του ΧΥΤΑ και εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Το έργο, όταν αποφασίσθηκε, προβλέπονταν να έχει διάρκεια ζωής 33,7 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιούνταν όλα τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού που περιλάμβαναν επίσης την κατασκευή ΧΥΤΥ στον Αγιο Αντώνιο, την κατασκευή νέων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, κλπ. Σήμερα εκτιμάται ότι ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης θα κορεστεί στην επόμενη δεκαετία.

Στο ΧΥΤΑ απασχολούνται 88 εργαζόμενοι, με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Οι συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί αρχικά με 8μηνη σύμβαση η οποία μετά τη λήξη της ανανεώθηκε για άλλους 2 μήνες. Σήμερα λήγει και η παρατεινόμενη σύμβαση και θα βρεθούν απολυμένοι. Ενδεικτικό είναι πως η χημικός μηχανικός που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι στους υπό απόλυση συμβασιούχους. Λήγει η σύμβασή της μετά από 10 μήνες που είχε την ευθύνη συλλειτουργίας του βιολογικού, με τον εργολάβο κατασκευαστή.

Οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ δήλωσαν ότι η διαρροή υγρών δε σχετίζονται με τις κυψέλες συγκέντρωσης των σκουπιδιών, ούτε με το βιολογικό καθαρισμό. Ισχυρίζονται ότι τα υγρά είναι νερά της βροχής που εκρέουν μέσω του συστήματος απορροής από τον υπόλοιπο ελεύθερο χώρο του ΧΥΤΑ. Χθες, υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, πήγαν στο ΧΥΤΑ και πήραν δείγμα προκειμένου να σταλεί για εξέταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ