Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Δυναμικά και μαζικά στο δρόμο

Βάζουν γυαλιά στους αντιδραστικούς δασκάλους οι αγωνιζόμενοι μαθητές

Motion Team

Δυναμική και μαζική διαδήλωση έκαναν χτες οι μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, έχοντας στην πρώτη γραμμή το αίτημά τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενώ πολύμορφα θα συνεχίσουν τη δράση τους με επόμενο σταθμό την 9η Νοέμβρη.

«Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», «Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο», «Μόνη δύναμή μας το Συντονιστικό» ήταν μερικά από τα συνθήματα που έδιναν τον τόνο στη μαχητική διαδήλωση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της διαδήλωσης οι μαθητές έκαναν δύο καθιστικές διαμαρτυρίες. Μία μπροστά στο δημαρχείο, δείχνοντας τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της σχολικής στέγης και μία λίγο πριν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαμαρτυρόμενοι για τα δύο τροχαία δυστυχήματα (έξω από το 2ο ΕΛ Πολίχνης και το 7ο ΕΛ Καλαμαριάς), όπου σκοτώθηκαν δύο μαθητές.

Στη σύσκεψη του ΣΑΣΘ, μετά τη διαδήλωση, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με μαζική συμμετοχή σχολείων, υπερψηφίστηκε το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης, καταγγέλθηκαν οι αυταρχικές συμπεριφορές διευθύνσεων σχολείων και αποφασίστηκε η πολύμορφη συνέχεια του αγώνα.

  • Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 11 το πρωί έξω από τα σχολεία τους μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αλεξανδρούπολης τα σχολεία 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΕΛ και το 1ο ΤΕΕ Αλεξανδρούπολης.
Στη Λάρισα

Με διάφορες μορφές συνεχίζεται η κινητοποίηση σε δεκάδες σχολεία του Νομού Λάρισας, ενώ κάθε μέρα και νέα σχολεία μπαίνουν στη μάχη, υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας (ΣΑΣΛ), το οποίο καλεί τους μαθητές να εντείνουν την πάλη τους και να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Συγκεκριμένα:

  • Στις 26 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, μετά το πέρας των σχολικών γιορτών, θα πραγματοποιηθεί μαθητική συναυλία με σύνθημα «Η δική μας γιορτή για ένα σχολείο των αναγκών μας - Τιμάμε το αντιφασιστικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, λέμε ΟΧΙ σ' αυτούς που πολεμάνε τη ζωή μας», στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό και εκπρόσωπος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.
  • Την 1η Νοέμβρη θα γίνουν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
  • Στις 9 Νοέμβρη προγραμματίζεται νέο μαθητικό συλλαλητήριο.
  • Στις 17 Νοέμβρη, οι μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Το ΣΑΣΛ καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων να προχωρήσουν, στο διάστημα 1-10 Νοέμβρη, σε εκλογές για την ανάδειξη των νέων 15μελών και 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων.

Προκαλούν οι παιδονόμοι

Στο μεταξύ συνεχίζεται και εντείνεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών, με στόχο να «σπάσουν» οι καταλήψεις των σχολείων και να σταματήσει ο αγώνας. Νέα κρούσματα εκδηλώθηκαν στο 10ο Λύκειο, στο 6ο Γυμνάσιο και στο Μαθητικό Σχολείο. Συγκεκριμένα:

  • Στο 10ο Λύκειο, όπου έγινε Γενική Συνέλευση, η οποία υιοθέτησε το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού και εξέλεξε Επιτροπή Αγώνα, ο διευθυντής, κ. Φώλιας, απείλησε τους εκπροσώπους της Επιτροπής ότι, αν δεν πιέσουν τους συμμαθητές τους να γυρίσουν στην τάξη, θα τους τιμωρήσει με αποβολή ή και με διώξιμο από το σχολείο τους! Μπροστά στην αποφασιστική στάση των μαθητών, αλλά και την παρέμβαση γονιών, υποχώρησε και πήρε πίσω τις απειλές.
  • Ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου επιχείρησε να τρομοκρατήσει μαθητή του 6ου Λυκείου, ο οποίος μοίραζε στους μαθητές το φυλλάδιο του Συντονιστικού. Πήρε τηλέφωνο στους γονείς του και ...κατήγγειλε ότι ο γιος τους ...έμπλεξε. Και τα έλεγε αυτά σε μια οικογένεια η οποία αναγκάστηκε να «κόψει» το παιδί της από το φροντιστήριο, λόγω οικονομικής αδυναμίας...
  • Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου «κατάφερε» να «σπάσει» την κατάληψη, που γινόταν μετά από απόφαση του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, εμφανιζόμενος μπροστά τους μαθητές σαν «μαινόμενος ταύρος», βρίζοντάς τους και κατηγορώντας τους ότι παρασύρονται από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Βεβαίως, ο εν λόγω «εκπαιδευτικός» ουδόλως ενδιαφέρεται αν στο σχολείο του υπάρχουν μαθητές που αναγκάζονται να δουλεύουν για να βοηθήσουν τους γονείς ν' ανταποκριθούν στα έξοδα της «δωρεάν» εκπαίδευσης. Οπως, π.χ., ο εκπρόσωπος του Μουσικού Σχολείου στο Συντονιστικό, ο οποίος δουλεύει, ως μουσικός, τα βράδια για να μπορεί να πληρώσει το φροντιστήριό του...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ