Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Κοινό Πλαίσιο της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Προωθείται η υποβάθμιση των πτυχίων, η εξομοίωσή τους με πιστοποιητικά κατάρτισης, η εξίσωση προς τα κάτω μισθών και δικαιωμάτων. Καταψήφισε το ΚΚΕ

Εύστοχο - στο φόντο και των εξελίξεων - το σύνθημα «Μα εσύ με Κ.Ε.Σ., όλα τα ΚΑΙΣ», με το οποίο διαδήλωναν την προηγούμενη Πέμπτη οι φοιτητές
Εύστοχο - στο φόντο και των εξελίξεων - το σύνθημα «Μα εσύ με Κ.Ε.Σ., όλα τα ΚΑΙΣ», με το οποίο διαδήλωναν την προηγούμενη Πέμπτη οι φοιτητές
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο με το οποίο η ΕΕ επιδιώκει την υποκατάσταση της εκπαίδευσης, ως κοινωνικά οργανωμένης διαδικασίας μάθησης, από τη «διά βίου μάθηση». Μία εφήμερη, δηλαδή, μισοκατάρτιση των εργαζομένων με δεξιότητες, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε φορά το κεφάλαιο.

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας χτες στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων αποτελεί έναν κατάλογο γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων, που καλούνται να ακολουθούν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και με βάση το οποίο θα προβαίνουν στην αναγνώριση προσόντων που συνδέονται με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αποκτήθηκαν.

Οπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η αναγνώριση των προσόντων με βάση αυτό το πλαίσιο - κατάλογο σημαίνει ότι οι τίτλοι σπουδών που απονέμει το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών εξομοιώνονται με κάθε πιστοποιητικό απόκτησης δεξιοτήτων και προσόντων που θα χορηγούν διάφοροι φορείς ελεγχόμενοι από τις επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο οδηγεί στην αποσύνδεση του πτυχίου από τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος και στην εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης επισήμανε τα εξής:

«Η θέσπιση Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματιών Προσόντων (ΕΠΕΠ) ενισχύει την παρέμβαση της ΕΕ στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών - μελών, την ομογενοποίηση και προσαρμογή τους σε προκαθορισμένους δείκτες ποιότητας και αποδοτικότητας. Αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο υποκατάστασης της εκπαίδευσης από την ευέλικτη "μάθηση", έξω από την κοινωνικά θεσμοποιημένη διαδικασία της εκπαίδευσης. Η γνώση αντικαθίσταται από μία εφήμερη, διαρκή μισοκατάρτιση που θα εφοδιάζει τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που κάθε φορά έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Η αναγνώριση των προσόντων αυτών δε θα γίνεται με βάση τους τίτλους σπουδών που απονέμει το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας, αλλά κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης σε ελεγχόμενους από τους εργοδότες φορείς. Προωθείται έτσι ακόμη περισσότερο η αποσύνδεση του πτυχίου από τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος.

H διασύνδεση μεταξύ των διάφορων επιπέδων εκπαίδευσης και διαφορετικών μορφών μάθησης, που αποσκοπεί στην εξίσωση της εμπειρικής μάθησης με τη συστηματική εκπαίδευση, επιχειρεί την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συμπίεση των μισθών του συνόλου των εργαζομένων στο κατώτατο δυνατό επίπεδο.

Γενικότερος στόχος της ΕΕ, μέσα από το σύστημα της διά βίου μάθησης και της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων, είναι να υποταγεί το σύνολο της εκπαίδευσης στις προτεραιότητες της αγοράς και στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε πλήρη διάσταση με τις μορφωτικές ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την Εκθεση και την πρόταση της Επιτροπής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ