ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την ανάκαμψη στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

H κατάθεση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν, στην Κοινή Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου, την περασμένη Τετάρτη, προκάλεσε τον ενθουσιασμό των «αγορών» και της κυβέρνησης Μπους. Ο Γκρίνσπαν μίλησε για «ρωμαλέα οικονομική δραστηριότητα» και τόνισε ότι «οι προοπτικές για διατηρήσιμους ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον είναι καλές».

Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ αφορούν στη μία πλευρά της αμερικανικής πραγματικότητας. Στην πλευρά των κεφαλαιοκρατών και των κερδών τους. Πράγματι, αν κρίνουμε την πορεία της οικονομίας από την πορεία των επιχειρηματικών κερδών, τότε ο κ. Γκρίνσπαν έχει απόλυτο δίκαιο. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι το μερίδιο των εταιρικών κερδών στο σύνολο της οικονομίας μεγάλωσε το 2003 κατά 14,8%. Εντυπωσιακό ποσοστό.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, ο κόσμος της εργασίας. Γι' αυτόν, ο κ. Γκρίνσπαν δεν είχε τίποτα να πει. Μιλούν, όμως, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τζαρντ Μπέρνσταϊν, αναλυτής στο Economic Policy Insitute της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον κ. Μπέρνσταϊν, το μερίδιο της οικονομίας που αντιπροσωπεύουν οι αμοιβές της εργασίας έχει συρρικνωθεί σε ασυνήθιστο βαθμό μετά την ύφεση που έπληξε την αμερικανική οικονομία και έληξε το Νοέμβρη του 2001. O ίδιος εκτιμά ότι η μείωση αυτή ανέρχεται στο 4,4% και είναι η μεγαλύτερη μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια άποψη έχει και ο Λάελ Μπέρναρντ, σύμβουλος του ινστιτούτου Brookings, o οποίος σημειώνει: «Τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο ανάκαμψης και αυτό επιτυγχάνεται εις βάρος της εργασίας».

Η συμπίεση των εισοδημάτων είναι η μια από τις συνέπειες που υφίστανται οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ. Η άλλη, και ίσως η σοβαρότερη, είναι η ανεργία. Μόνο στον τομέα της βιομηχανίας, από το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν χαθεί 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ενα ακόμη αρνητικό ρεκόρ.

Και ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, οι βιομηχανίες αρνούνται να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Δηλαδή με το ίδιο προσωπικό πετυχαίνουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή. Αυτό, ο κ. Γκρίνσπαν το ονομάζει «άνοδο της παραγωγικότητας». Και τα στοιχεία λένε ότι η ωριαία παραγωγή ανά εργαζόμενο αυξήθηκε, το τρίτο τρίμηνο του 2003, κατά 9,5% και το αμέσως επόμενο τρίμηνο αυξήθηκε επιπλέον κατά 2,6%.

Φυσικά, πίσω από την «έκρηξη» της παραγωγικότητας, κρύβεται η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων είτε με την εφαρμογή των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, είτε με την εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας. Και πάντα υπό την απειλή των βιομηχάνων ότι αν δε γίνουν δεκτοί οι όροι τους, θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός των ΗΠΑ. Εξάλλου, η «μετανάστευση θέσεων εργασίας» είναι ένα από τα θέματα που πρωταγωνιστούν στην προεκλογική περίοδο, ενόψει της προεδρικής εκλογής του ερχόμενου Νοέμβρη.

Σρέντερ, ο «εξολοθρευτής»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναδεικνύεται σε πρωταθλητή της αντεργατικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επικεφαλής της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - πρασίνων, πρωτοστατεί στην επιχείρηση κατεδάφισης των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και την ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «χαλάρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για «χαλάρωση», αλλά για πλήρη απελευθέρωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η κυβέρνηση Σρέντερ δίνει «πράσινο φως» σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, να λειτουργούν επτά μέρες τη βδομάδα και επί 24 ώρες την ημέρα!

Γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων σε ένα τέτοιο μέτρο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκέπτεται να μεταφέρει την ευθύνη της ρύθμισης στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων.

Το νέο αυτό μέτρο έρχεται να συμπληρώσει την περιβόητη «Ατζέντα 2010», την οποία εισηγήθηκε ο Σρέντερ το Μάη του 2003. Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, η «Ατζέντα 2010» περιλαμβάνει:

Μηδενική αύξηση των συντάξεων για το 2004 και μόνο το 2005 θα υπάρξει μια μικρή αύξηση, η ελάχιστη που θα μπορεί να γίνει.

Η εισφορά των εργαζομένων προς τα ταμεία συντάξεων παραμένει στο 19,5%, αλλά από το 2004 οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τη νοσηλευτική τους φροντίδα.

Φορολόγηση κάποιων κατηγοριών συνταξιούχων.

Ακόμη, με την «Ατζέντα 2010» μειώνονται δραστικά τα επιδόματα όσων παραμένουν άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες στα επίπεδα των 345 ευρώ το μήνα, μέτρο που μειώνει δραστικά το εισόδημα περισσοτέρων των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων.

ΠΤΩΣΗ μεγαλύτερη του αναμενόμενου σημείωσαν το Μάρτη οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα που προκαλεί η υψηλή ανεργία. Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE, οι δαπάνες των Γάλλων καταναλωτών μειώθηκαν το Μάρτη κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, ενώ οι οικονομολόγοι σε έρευνα του «Reuters» ανέμεναν πτώση 0,3%.

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 35% αυξήθηκαν τα κέρδη της «Coca-Cola» στο πρώτο τρίμηνο, χάρη στις ενθαρρυντικές πωλήσεις σε Ευρώπη και Κίνα και τα οικονομικά οφέλη από την εξασθένηση του δολαρίου. Η κερδοφορία της «Coca-Cola» - της μεγαλύτερης εταιρίας αναψυκτικών στον κόσμο - υπερέβη τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών της Wall Street. Τα καθαρά κέρδη της «Coca - Cola» ανήλθαν σε 1,13 δισ. δολάρια στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη, έναντι κερδών ύψους 835 εκατ. δολαρίων του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.

ΑΝΕΡΓΙΑ Τα τελευταία στοιχεία περί της ανεργίας στη Γαλλία είναι απογοητευτικά για τη γαλλική κυβέρνηση, που έθεσε την απασχόληση σε προτεραιότητα μετά την ήττα της στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Κι ενώ η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αναιμική, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί πάγωμα των δαπανών για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. H στατιστική υπηρεσία INSEE αναθεώρησε στο 9,8% το ποσοστό της ανεργίας για το Φλεβάρη από την προηγούμενη εκτίμηση του 9,6%.

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ πτώση της εμπιστοσύνης των επενδυτών καταγράφηκε τον Απρίλη στη Γερμανία. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών έπεσε στο 49,7 τον Απρίλη από το 57,6 του Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ