ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην αντικουβανική σταυροφορία των ΗΠΑ!

Αλληλεγγύη στην Κουβανική Επανάσταση!

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα επικίνδυνη εκδήλωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Κούβας. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ ελάχιστα απέχουν από την κήρυξη πολέμου και φέρνουν πιο κοντά την προοπτική μιας ένοπλης επέμβασης στην Κούβα.

Το σχέδιο ανατροπής της σοσιαλιστικής Κούβας, όχι μόνο κλιμακώνει τον οικονομικό, πολιτικό και προπαγανδιστικό πόλεμο, υιοθετεί ανοιχτά μεθόδους κατασκοπίας, δολιοφθοράς, χρηματοδότησης ανατρεπτικών και υπονομευτικών ενεργειών, αλλά προβλέπει μέχρι και σχέδια δολοφονίας πολιτικών ηγετών! Εγκαθιδρύει «μεταβατική κυβέρνηση» τύπου Ιράκ και ορίζει τις άμεσες προτεραιότητές της! Προωθείται η διαμόρφωση ενός διεθνούς πλαισίου ανατροπής της κουβανικής κυβέρνησης, με την εμπλοκή κυβερνήσεων, περιφερειακών και διεθνών δομών, συμπεριλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η ΕΕ, αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, έχουν σοβαρές ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ, γιατί επί της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ διαμορφώθηκε η νέα απαράδεκτη αντικουβανική πολιτική της ΕΕ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που όχι μόνον έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταδίκη της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά και προχώρησε σε μια πρωτοφανή ύβρη των αισθημάτων του ελληνικού λαού, προσκαλώντας τους μισθοφόρους των ΗΠΑ να πάρουν μέρος στον εορτασμό της 25ης Μάρτη στην ελληνική πρεσβεία της Αβάνας.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο ΚΚ και την κυβέρνηση της Κούβας. Καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό, που υπερασπίζεται την επανάστασή του. Να μην επιτρέψει τη συμμετοχή ή ανοχή της χώρας μας στην επιχείρηση υπονόμευσης και ανατροπής της σοσιαλιστικής Κούβας. Να απαιτήσει την άρση του εμπάργκο. Η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας σημαίνει υπεράσπιση της ειρήνης κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, σημαίνει υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και στην ελεύθερη επιλογή δρόμου ανάπτυξης.


ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ρόλος της ΕΕ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Αύριο Δευτέρα, στην Αθήνα, στις 6 μμ και στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα τη θέση και το ρόλο της ΕΕ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσουν ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του Π.Γ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ.

Δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία αυτού του είδους που λαμβάνει το Κόμμα. Το Γενάρη του 2000 ακόμα, πολύ πριν δηλαδή το χτύπημα στους «πύργους» της Ν. Υόρκης, διοργάνωσε αντίστοιχη ημερίδα, ενημερώνοντας για την πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, την προσπάθειά τους να παρακάμψουν το Διεθνές Δίκαιο, να επιβάλουν το αμερικανοΝΑΤΟικό δίκαιο, επεμβαίνοντας στρατιωτικά ακόμα και στο εσωτερικό κυρίαρχων κρατών. Χαρακτηριστικό ήταν τότε το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας.

Στο διάστημα 2000-2004 μεσολάβησαν κρίσιμες εξελίξεις. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επιταχύνθηκε, δικαιολογήθηκε η λήψη αντιδραστικών, κατασταλτικών μέτρων, που πλήττουν τα δημοκρατικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ολα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι χτυπήματα - στημένα ή τυφλά - χρησιμοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να ενισχύσουν το νομικό τους οπλοστάσιο να εξαπολύουν πολέμους και καταφέρνουν ή έστω να προσπαθούν πλήγματα στα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα.

Φυσικά, στην πορεία αυτή η ΕΕ μόνο αθώος παρατηρητής δεν ήταν. Οχι απλά συμμετείχε, αλλά και πρωτοστάτησε στη λήψη τέτοιων αποφάσεων και μέτρων, καθώς η καπιταλιστική αυτή Ενωση υπηρετεί τα ίδια ακριβώς συμφέροντα από τη σκοπιά βεβαίως του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι - σαν έτοιμα από καιρό - από το συρτάρι κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων βγήκαν μέτρα όπως οι εθνικοί τρομονόμοι, αποφασίστηκε η θέσπιση ευρωτρομονόμου, του ευρωεντάλματος, της έκδοσης προσώπων, υψώθηκαν τείχη απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, αποφασίστηκε ακόμα και η υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων οποιουδήποτε από εμάς κριθεί επικίνδυνος για την καθεστηκυΐα τάξη.

Ο λαός πρέπει να δει ξεκάθαρα ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος της ΕΕ, που πέρα από εύηχες εξαγγελίες και ψευτοδημοκρατικές ευαισθησίες, έχει αποφασίσει τα σκληρότερα μέτρα για τους υπηκόους των κρατών - μελών. Εχει πάρει δε ενεργό μέρος στη συγγραφή των πιο μαύρων σελίδων της σύγχρονης ιστορίας.

Είναι συμφέρον του λαού μας να επιλέξει να ζήσει αγωνιζόμενος ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, για έναν καλύτερο κόσμο. Και να το εκφράσει με τους αγώνες και με την ψήφο του στις ευρωεκλογές.

Πατριδογνωμόνιο
Οι Φρανκεστάιν

Στην Τροία που παίζεται αυτές τις μέρες στα σινεμά με απλόχερα σκορπισμένα 220 (!) εκατομμύρια δολάρια για να τιναχτεί στον αέρα ο Ομηρος, «η μεγαλύτερη ιστορία που ειπώθηκε ποτέ» όπως είπε ο φονιάς του σκηνοθέτης Πέτερσεν, γίνονται λιγότερα μεταλλαγμένα πανωσηκώματα της λογικής απ' όσα στο ΠΑΣΟΚ, αυτές τις μέρες και τις επόμενες στο ΣΥΝ-ΡΙ.ΖΑ...

Βλέπετε σύντροφοι, ο Μητσοτάκης ζει και καθοδηγεί γενικώς, ακόμη και την πορεία της χώρας προς τα λευκά κελιά της ΕΕ. Γιατί αυτός ο ισχυρός πολιτικός ανήρ είπε ότι η μνήμη και δη η συλλογική στην Ελλάδα έχει πολύ κοντά ποδάρια. Και το χειρότερο; Τον πίστεψαν πολλοί και περισσότεροι προσπαθούν ως και σήμερα να τον δικαιώσουν.

Ετσι το ΠΑΣΟΚ της συμμαχίας των υπερπροθύμων συνεργατών και συμπολεμιστών του Μπους, του φόρου υποτελές στον Μπλερ και στην παρέα των βασανιστών των λαών, των φονιάδων των λαών, μέσα σε μια νύχτα «ανασυγκρότησης» συντάσσεται με την «απομονωτική», «αναχρονιστική», «εθνικιστική» στάση του ΚΚΕ!!! Και ζητάει άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ. Με την πεποίθηση ότι μπορεί να διαγράψει τα έργα και τις ημέρες της Σούδας, να εξαφανίσει τα ελληνικά στρατεύματα από τα πεδία ιμπεριαλιστικής δράσης, όπως εξαφανίστηκε στην Τροία μιας χρήσης, ολόκληρη η Ορέστεια κι όλη τη ζημιά στον Ομηρο την κάνει μια γκόμενα που τη λένε Βρισηίδα. Μόνο που εν προκειμένω η κυρία Βάσω δεν έφτασε ως το φόνο του Αγαμέμνονα - αρχηγού.

Αλλά η αλλοτρίωση της εποχής, ειδικά στα σοσιαλδημοκρατικά και αριστεροπροοδευτικά κόμματα έχει ένα σύμβολο. Αυτό που λέγεται πρώτη καρέκλα πίστα. Σύμβολο προσχώρησης στη νεοταξίτικη ιδεολογία της κίνησης της ιστορίας από άτομα και περσόνες κι όχι από συντεταγμένες συλλογικότητες και συνειδητοποιημένες πολιτικές.

Οι Φρανκεστάιν πληρώνουν πάντα τα δημιουργήματά τους. Οσο πιο φιλόδοξα και πολυδιαφημισμένα στην εποχή μας τόσο πιο «Shake it - έλα - όπα» στην ευκαιριακή ιδεολογική τους δομή. Ο πορθητής της Πόλης σήμερα λέγεται απλώς Σάκης, που κάνει ό,τι μπορεί και μάλιστα άριστα να σταθεί κορυφαίος στο πολιτισμικό αγγλικόφωνο τσίρκο που τον πέταξαν, μήπως και ξεχαστεί το Οχι στην Κύπρο και μπορέσουν να αναπαυθούν στις βρετανικές τους βάσεις οι κουρασμένοι μισθοφόροι των αποτρόπαιων εγκλημάτων στο Ιράκ.

Οταν κάποιοι έσπευσαν να συλλυπηθούν τους Αμερικανούς στην πρεσβεία τους για την 9/11, την πιο χρήσιμη και επικοινωνιακή τραγωδία που εκμεταλλεύτηκαν οι νεοναζί των ΗΠΑ για να επιβληθούν σ' όλη τη γη - αγορά, το ΚΚΕ φώναζε για το Αφγανιστάν, πάλευε για την Κούβα που τώρα οι Ευρωπαίοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνει όλη ένα απέραντο Γκουαντανάμο.

Οι Φρανκεστάιν φτιάχνουν νέες φάκες για να μαντρώσουν λαούς που ακόμα σκέφτονται. Υποκρύπτουν και θάβουν τον πρόσφατο εαυτό τους κάτω από τρυκ, αντιστασιακά τάχαμου φρου φρου κι αρώματα. Η Ευρώπη ως ΕΕ είναι η μαρκίζα της νέας επιθεώρησης πολιτικού αριβισμού και μετάλλαξης. Ολοι στη στρούγκα, πλην κομμουνιστών και πραγματικών ριζοσπαστών που αναλώνονται στην αποδέσμευση κι όχι στο κυνήγι της καρέκλας και τα λεφτά που επενδύουν απλόχερα τ' αφεντικά στους δούρειους ίππους της λαϊκής αντίστασης όπως το Ευρωπαϊκό Αριστερό (;) Κόμμα.

Τα τέρατα της εποχής έχουν δυο μορφές. Είτε του αποκεφαλισμένου από Αμερικανούς μισθοφόρου Νικ, είτε των καρτούν που πρωταγωνιστούν σε πολιτικές φιέστες επιπέδου αφελούς ιδεολογικού πρωτογονισμού. Χτυπιούνται, φωνάζουν, τραγουδούν για να θολώσουν το παρόν και να ελέγξουν το μέλλον.

Στον ορυμαγδό της ολίσθησης Καλατράβα νομίζουν ότι θα χαθεί η ανάταση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Δύσμοιροι χολιγουντιανοί ήρωες... Λες κι ο λαός δε βλέπει, πιο κόμμα είναι συνεπές κι ανοιχτό στο μέλλον, ικανό ν' αντισταθεί, ανυπάκουο κι απείθαρχο στις εντολές αιχμαλωσίας.

Δαγκωτό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές! Γιατί η πολιτική όραση και κυρίως το όραμα δεν είναι ευρω-βίζιον.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Η Αλ. Παπαρήγα στο «ΜΕΓΚΑ»

Συνέντευξη θα παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, αύριο Δευτέρα, στις 8.30 π.μ., στην εκπομπή «Πρωινό ΜΕΓΚΑ».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς»

Εκδήλωση για τους «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Κώστας Δρούτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ