ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Εξαγγελίες... εξυγίανσης και έμμεσες απειλές

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, στους διαπιστευμένους συντάκτες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, ανακοίνωσε χτες τις προτεραιότητες και τη φιλοσοφία της κυβέρνησης. Το βάρος, εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, και πάλι θα δοθεί στη στήριξη του επαγγελματικού αθλητισμού.

Το «οξύμωρο» αλλά και άκρως ενδεικτικό είναι ότι, όπως ουσιαστικά παραδέχτηκε και ο υφυπουργός, το μοντέλο έχει αποτύχει (από την ίδρυσή του «το αποτέλεσμα είναι αρνητικό»), όμως απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι η αλλαγή αλλά η στήριξή του. Για να μην καταρρεύσει λοιπόν θα παρθούν «νέα» μέτρα αναπαλαίωσης και εξωραϊσμού του. Σε μια προσπάθεια να «αθωωθούν» το σύστημα και η φιλοσοφία του και να παρουσιαστούν ως ένοχες, κακές, μεμονωμένες και συγκυριακές συνιστώσες του. Στόχος ν' απενοχοποιηθεί και να ξαναγίνει ελκυστικό, δηλαδή εμπορεύσιμο, το προϊόν.

Η ΝΔ, όπως μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν, θα δώσει «φιλί ζωής» στις ανώνυμες εταιρίες και τους επιχειρηματίες τους. Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα (ξανα)γίνουν ρυθμίσεις αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες: «Γίνονται συζητήσεις, ώστε να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης, προς όλες τις κατευθύνσεις. Οταν θα έρθει η ώρα θα διαμορφώσουμε την πρόταση». Το γνωστό σκηνικό, στήνεται πάλι στο όνομα «της εξυγίανσης και της ανάπτυξης», των ομάδων και του αθλητισμού. Στην πραγματικότητα όμως, όπως έχει αποδείξει και το παρελθόν, θα ωφεληθούν οι εκμεταλλευτές τους.

Εστω και αν, για να μετριαστούν οι εντυπώσεις της νέας ευνοϊκής μεταχείρισης, στους κατ' εξακολούθηση παραβάτες, ο Γ. Ορφανός, υποσχέθηκε πως: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά παραβίαση των κανόνων που θα τεθούν. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία, ας το λάβουν υπόψη τους». Και ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να ρυθμίσουμε και να δώσουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Θα εξετάσουμε ποιοι φταίνε και θα τιμωρηθούν. Να το ξέρουν όλοι όσοι σήμερα χαίρονται και νομίζουν ότι θα είναι και αύριο στις θέσεις που κατέχουν για να κάνουν τα ίδια».

Επίσης σε μια προσπάθεια, επίδειξης πυγμής και άλλης τακτικής, απηύθυνε, ενόψει του αυριανού τελικού κυπέλλου, «πρόσκληση - πρόκληση σ' αυτούς στους οποίους ανήκει ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός. Η συνεισφορά τους στο ποδόσφαιρο δεν αποτιμάται μόνο με τα χρήματα τα οποία διαθέτουν, αλλά κυρίως μετριέται και με τη διάθεση αποτροπής αρνητικών εικόνων. Ο,τι λοιπόν προκύψει στο γήπεδο, θα απεικονίζεται και σ' αυτούς. Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, που είναι απαραίτητα, για να υπάρχει τάξη και θα υπάρχει. Ας αναλάβουν κι οι υπόλοιποι τις δικές τους ευθύνες».

ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Με... σερβικό μοντέλο

Με σερβική συνταγή στον πάγκο θα πορευτεί όπως δείχνουν τα πράγματα η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρός της και ο πρόεδρος της Fiba Europe League και ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθλητικό Metropolis», η Ομοσπονδία θα κινηθεί όσον αφορά την τεχνική ηγεσία στα πλαίσια του μοντέλου που εφαρμόζει συνήθως η Εθνική Σερβίας. Αυτό θα προκύψει εξαιτίας του προβλήματος με το ασυμβίβαστο που έχει ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Ιωαννίδης που είναι και παράλληλα βουλευτής της ΝΔ. Ετσι το προπονητικό τιμ αναμένεται να πλαισιώσουν καταξιωμένοι συνάδελφοι του «Ξανθού» με επικρατέστερα ονόματα αυτά των Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Πεδουλάκη και Λευτέρη Κακιούση. Οσο για τον ίδιο τον Ιωαννίδη αυτός αναμένεται να έχει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου. «Μιλάμε για ένα νέο τεχνικό σχήμα, την ευθύνη του οποίου θα έχει ο Γιάννης Ιωαννίδης, λόγω του ασυμβίβαστου, προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Ο Γιάννης Ιωαννίδης θα είναι στο πλευρό της Εθνικής. Ο καθένας που θα προστεθεί θα έχει το δικό του ρόλο. Οι Γιαννάκης, Κακιούσης και Πεδουλάκης θα είναι οι τρεις που θα είναι κοντά στον Ιωαννίδη. Θα γίνουν συζητήσεις με τους προπονητές αυτούς για να δούμε ποιο θα είναι το τελικό σχήμα. Ο Ιωαννίδης δε θα είναι στον πάγκο της Εθνικής, για να μη δημιουργηθεί θέμα ασυμβιβάστου, αν και αυτή τη στιγμή δεν ασκεί επάγγελμα. Κληθήκαμε να δώσουμε λύση και πιστεύω πως αυτή είναι η καλύτερη δυνατή. Είμαστε ικανοί να πάρουμε μια πολύ καλή θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Μάλιστα, όσον αφορά τον προπονητή του Περιστερίου Αργύρη Πεδουλάκη συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι και ο επόμενος ομοσπονδιακός με βάση την άρνηση του Γιαννάκη να εγκαταλείψει μόνιμα το Μαρούσι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΕΠΦΑ
Αρχίζει το συνέδριο

Αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή (9 Μάη), σε ξενοδοχείο της Αθήνας, οι εργασίες του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, το οποίο οργανώνει η οικεία ένωση (ΠΕΠΦΑ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων. Στο συνέδριο, το οποίο θα παρακολουθήσουν περίπου 1.000 σύνεδροι, οι εισηγητές θα παρουσιάσουν τις νέες τάσεις και προοπτικές στο χώρο του Αθλητισμού, τις τελευταίες εξελίξεις στην Αθλητική Επιστήμη, θα υπάρξουν προσεγγίσεις σε θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας, θα γίνουν αναφορές στο επίκαιρο θέμα του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά την τελετή έναρξης θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Μεγάλη ανατροπή

Το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Πόρτο θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει η Μονακό, καθώς απέσπασε ισοπαλία 2-2 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» από την Τσέλσι κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή.

Ο Μοριέντες έκανε το 2-2 στο 60' για τη Μονακό μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και οριστικοποίησε την πρόκριση των Μονεγάσκων στον τελικό.

Γκρόνγιερ (22'), Λαμπάρντ (44') είχαν κάνει το 2-0 για την Τσέλσι, ο Ιμπάρα (45'+) μείωσε 2-1 για τη Μονακό.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ακης Ζήκος (δεν έπαιξε αφού ήταν τιμωρημένος με μία αγωνιστική) θα γίνει ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί, εκτός απροόπτου, στον τελικό του «Champions League», εάν εξαιρέσουν τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

ΤΣΕΛΣΙ: Κουντιτσίνι, Μέλχιοτ (64' Τζόνσον), Γκαλάς, Τέρι, Μπριτζ, Γκρόνγιερ, Λαμπάρντ, Γκέρεμι (69' Πάρκερ), Κόουλ, Γκούντγιονσεν, Χάσελμπαϊνκ (69' Κρέσπο).

ΜΟΝΑΚΟ: Ρόμα, Ιμπάρα, Ροντρίγκεζ, Ζιβέ, Εβρά, Μπερνάρντι, Σισέ, Ζιουλί (67' Πρσο), Σκιλάτσι (46' Πλάσιλ), Μοριέντες (82' Νοντά), Ροτέν.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Προβάδισμα οι γηπεδούχοι

Φέρνοντας τα πάνω κάτω στην τελευταία περίοδο όπου κατάφερε να στείλει το παιχνίδι στην παράταση και εκεί να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, ο Ηρακλής έστω και δύσκολα επικράτησε στο «Ιβανώφειο» του ΠΑΟΚ με 70-66 παρ. (κ.α. 61-61) και πήρε προβάδισμα πρόκρισης. Οι «κυανόλευκοι» αιφνιδιάστηκαν από τον πολύ καλό χτες «Δικέφαλο» που είχε το πάνω χέρι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού (12-15 στο 5`, 49-50 ημίχρονο). Στην επανάληψη όμως με κορυφαίο τον Παπαδόπουλο κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι, ενώ στην παράταση ο «Γηραιός» ήταν αυτός που είχε τον πρώτο ρόλο.

Στο κλειστό του Αγ. Θωμά το Μαρούσι έκανε το 1-0 στις νίκες επικρατώντας, πιο εύκολα απ' ό,τι μαρτυρά το τελικό σκορ, του Περιστερίου με 80-73. Οι γηπεδούχοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού από το ξεκίνημα. Μάλιστα με κορυφαίους Σμίλιανιτς και Πόποβιτς από την περιφέρεια ανέβασε τη διαφορά και στους 14 πόντους (47-33). Η ίδια εικόνα επικράτησε και στο Β` μέρος, ενώ ένα χαλάρωμα των παικτών του Παναγιώτη Γιαννάκη στα τελευταία λεπτά έδωσε το δικαίωμα στους Περιστεριώτες να μειώσουν το σκορ.

Παρελθόν ο Γίνμπλαντ

Ο Ματς Γίνμπλαντ αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή. Οπως αναμενόταν, ο Σουηδός προπονητής ενημερώθηκε, μέσω του εκπροσώπου του Αντώνη Λάππα, από τη διοίκηση της ΠΑΕ, ότι η συνεργασία τους δε θα συνεχιστεί. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγει, αλλά πιθανότατα ο Γίνμπλαντ δε θα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας ούτε καν στα δύο τελευταία ματς του πρωταθλήματος, με το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του να είναι το φιλικό που θα δώσει ο «Γηραιός» το Σάββατο στην Κέρκυρα. Στους αγώνες με τον Πανηλειακό και την Προοδευτική, αναμένεται να κοουτσάρουν την ομάδα οι Γιώργος Καραΐσκος και Λ. Παπαϊωάννου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Βγήκαν οι εκλεκτοί

Τη Δευτέρα 10 Μάη και με ώρα έναρξης τις 21.15 θα διεξαχθεί στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας το 2ο ΤΙΜ ALL STAR GAME, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΕΠΟ και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Οπως και πέρυσι, η συμμετοχή του κοινού για την ανάδειξη των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πρωταθλήματος, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ομάδες των Ελλήνων και των Ξένων, υπήρξε μαζική. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 12.395 φίλαθλοι, ενώ ψήφους έλαβαν 391 ποδοσφαιριστές και 16 προπονητές. Με την ομάδα των ΕΛΛΗΝΩΝ ποδοσφαιριστών θα αγωνιστούν οι: ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Νικοπολίδης (Παναθηναϊκός) Γιάννου (Ολυμπιακός), Αμπάρης (Ηρακλής), Χαλκιάς (Παναθηναϊκός). ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ Βάλλας (Ολυμπιακός), Γκούμας (Παναθηναϊκός), Καψής (ΑΕΚ), Μαυρογενίδης (Ολυμπιακός), Βόκολος (ΠΑΟΚ). ΜΕΣΟΙ: Στολτίδης (Ολυμπιακός), Μπασινάς (Παναθηναϊκός), Σκοπελίτης (Αιγάλεω), Τσιάρτας (ΑΕΚ), Ζαγοράκης (ΑΕΚ). ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), Ζαχαρόπουλος (Χαλκηδόνα), Αγρίτης (Αιγάλεω). ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ:Αναστασιάδης (ΠΑΟΚ), Παράσχος (Χαλκηδόνα)

Με την ομάδα των ΞΕΝΩΝ ποδοσφαιριστών επιλέχτηκαν να αγωνιστούν: ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ντρόμπνι (Πανιώνιος), Εμπεντε (Χαλκηδόνα), Σιντιμπέ (Αιγάλεω), Μπεκιάι (Ιωνικός). ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μόρις (Παναθηναϊκός), Ουντέζε (ΠΑΟΚ), Χένρικσεν (Παναθηναϊκός), Αμπονσά (ΑΕΚ), Κρέικ (ΑΕΚ). ΜΕΣΟΙ: Τζόρτζεβιτς (Ολυμπιακός), Καρεμπέ (Ολυμπιακός), Ρόντι (Πανιώνιος), Γκονζάλες (Παναθηναϊκός), Καστίγιο (Ολυμπιακός). ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ζιοβάνι (Ολυμπιακός) Ολισαντέμπε (Παναθηναϊκός), Μίετσελ (Ηρακλής), Σοάρες (ΟΦΗ). ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ Ντουμιτρέσκου (ΑΕΚ), Μπουμπένκο (Πανιώνιος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ