ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Καταγγελία για τη διαδικασία αναγνώρισης κατηγορουμένων

Παράνομη χαρακτήρισε χτες τη διαδικασία αναγνώρισης των κατηγορουμένων στη δίκη του ΕΛΑ, ο συνήγορος υπεράσπισης Α. Κούγιας. Συγκεκριμένα, ρωτώντας τη μάρτυρα Αγλαΐα Τόγκα, διαπίστωσε ότι ο τρόπος της εξέτασής της από τους αστυνομικούς «διευκόλυνε» το αποτέλεσμα της αναγνώρισης των κατηγορουμένων Α. Κανά και Ειρήνης Αθανασάκη.

Η μάρτυρας, που ήταν διαχειρίστρια πολυκατοικίας της οδού Πολέμωνος 13, όπου η Σοφία Κυριακίδου έχει ισχυριστεί ότι νοίκιαζε διαμέρισμα ως κρησφύγετο του ΕΛΑ, κατέθεσε ότι αναγνωρίζει την Κυριακίδου, ενώ για τους κατηγορούμενους Κανά και Αθανασάκη, δήλωσε χτες ότι μοιάζουν με φωτογραφίες που της επιδείχτηκαν.

Ομως, κατά την περιγραφή της μάρτυρα, μια μέρα πριν την κατάθεσή της (σ.σ. πραγματοποιήθηκε στις 27/1/2003), δυο αστυνομικοί την επισκέφτηκαν στο σπίτι της και της επέδειξαν φωτογραφίες όπου έκανε τις αναγνωρίσεις. Σύμφωνα με την μάρτυρα, οι αστυνομικοί δεν της είπαν «περί τινος πρόκειται. Οτι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. Κάποια πρόσωπα που είναι μέσα και δεν πρόκειται να ξαναβγούν».

Την άλλη μέρα, την κάλεσαν να δώσει κατάθεση, όπου ο ένας από τους δύο αστυνομικούς της υπέβαλε ερωτήσεις. Στην αρχή, έδωσε περιγραφή των προσώπων και μετά τα αναγνώρισε από φωτογραφίες. Ομως, η διαδικασία αυτή, όπως είπε ο Α. Κούγιας, είναι παράνομη, καθώς, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις της Α. Τόγκα, ο μάρτυρας πρέπει πρώτα να δίνει περιγραφή και μετά να αναγνωρίζει από φωτογραφίες. Κατά τον συνήγορο υπεράσπισης, οι αστυνομικοί υπέπεσαν στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, γιατί στην κατάθεση της μάρτυρα δεν αναφέρουν ότι πήγαν την προηγούμενη μέρα σπίτι της με φωτογραφίες.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης, γιατί απέκρυψε το γεγονός, δήλωσε πως «άλλος έγραφε την κατάθεση» και ότι η επιλογή ήταν του γραμματέα. Επίσης, ανέφερε ότι με τους αστυνομικούς, στους οποίους έδωσε την κατάθεση, δε συζήτησε όσα έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Προηγουμένως, το δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ε. Μπρίλλη, από τους συνηγόρους της Ε. Αθανασάκη.

Ολυμπιακό «ράβε - ξήλωνε»

Μία ακόμη περίπτωση - από τις πολλές που υπάρχουν αυτή την περίοδο - κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος παρατηρείται στην οδό Χέυδεν (φωτό) έναντι της πλατείας Βικτωρίας. Λόγω της ανακατασκευής του υπόγειου σταθμού του ΗΣΑΠ - στάση Βικτώρια - τα μηχανήματα της εταιρίας «μπήκαν» στην οδό Χέυδεν καταστρέφοντας τις πλάκες που είχε πρόσφατα τοποθετήσει ο Δήμος Αθηναίων, τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στον ίδιο το δρόμο. Από την καταστρεπτική μανία δε γλίτωσε και ένα δέντρο, το οποίο προφανώς... «ενοχλούσε» τα μηχανήματα.

Τα χρήματα για την κατασκευή της οδού Χέυδεν τα πλήρωσαν οι δημότες της Αθήνας. Μετά από αυτή την καταστροφή - στο όνομα της κατασκευής του σταθμού - τα χρήματα για την ανακατασκευή της οδού θα τα ξαναπληρώσουν οι δημότες. Και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο ο δήμος δεν έβαλε δικά του μηχανήματα να ξηλώσουν τις πλάκες, χωρίς να καταστραφούν, έτσι ώστε μετά να τις επανατοποθετήσει; Ακόμη, για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε έλεγχο των έργων, ώστε να μην κοπούν τα δέντρα;

Η περίπτωση, πάντως, του «ράβε - ξήλωνε» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς φαίνεται να μην έχει τέλος. Και, φυσικά, τελικός αποδέκτης αυτής της κατάστασης είναι οι ίδιοι οι Αθηναίοι, που θα κληθούν να πληρώσουν δύο και τρεις φορές κάθε έργο...

ΛΕΣΒΟΣ
Κλειστό το Εργαστήριο Ελέγχου Υδάτων

Να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να επαναλειτουργήσει το Εργαστήριο Ελέγχου Υδάτων της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Λέσβου, ζητά από τον Νομάρχη η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) του νομού.

Με σχετικό υπόμνημά της προς τον Νομάρχη και τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η ΝΑΣ Λέσβου υπενθυμίζει το πολύτιμο έργο που προσέφερε το συγκεκριμένο Εργαστήριο, η λειτουργία του οποίου διεκόπη και το προσωπικό του απολύθηκε, λόγω έλλειψης πόρων. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της εξεύρεσης πόρων από τα αρμόδια υπουργεία για την επαναλειτουργία του Εργαστηρίου, δεν έχουν βρει ανταπόκριση. «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμπαρασταθεί στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, έστω προσωρινά και εν μέρει με ανάλογη χρηματοδότηση, αποδεικνύοντας και στην πράξη τη διάθεσή της για εποικοδομητική συνεργασία με την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση κοινών προβλημάτων, που αφορούν τους κατοίκους του νομού μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ.

Πέρα, όμως, από αυτή την προσπάθεια, η ΝΑΣ επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες και εκ μέρους της Νομαρχίας, ώστε να επιτευχθεί η πάγια χρηματοδότηση και λειτουργία του Εργαστηρίου από κεντρικούς πόρους, «που είναι ασφαλώς υποχρέωση της πολιτείας».

Συνελεύσεις

-- Την Κυριακή 16 Μάη 2004 και ώρα 11.30 πμ στην αίθουσα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, στο κτίριο του Συνδέσμου στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα (στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής), αναμένεται να πραγματοποιηθεί οριστικά - καθώς προβλέπεται έλλειψη απαρτίας την Κυριακή 9 Μάη - η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-74. Στην επαναληπτική αυτή συνέλευση της Κυριακής 16/5 σχηματίζεται απαρτία μόνο με τους παρόντες.

-- Η Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Κυριακή 16 Μάη 2004 ώρα 11 πμ στα γραφεία της, Κάνιγγος 23, 1ος όροφος - πλ. Κάνιγγος. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ΔΣ θα γίνει στις 23 Μάη στον ίδιο χώρο και χρόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.

Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη 11 Μάη, η συζήτηση της έκδοσης του Σινάν Μποσκούρτ, στη Γερμανία. Το Συμβούλιο Εφετών Κομοτηνής δέχτηκε το χτεσινό αίτημα για αναβολή της δίκης, προκειμένου να εξεταστεί ο φάκελός του και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σινάν βρίσκεται ακόμα στις φυλακές της Κομοτηνής, απομονωμένος, ενώ οι τρεις απεργοί πείνας κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της Δράμας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ