ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Κάλεσμα για ταξική ψήφο

Τελειώνουν σήμερα οι αρχαιρεσίες

Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνονται οι εκλογές της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων που θα αναδείξουν τη νέα διοίκηση και αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι λιθογράφοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του σωματείου, Αριστοτέλους 11-15, από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ.

Ο Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός Λιθογράφων, έχει απευθύνει με τη διακήρυξή του κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για μαζική συμμετοχή στις εκλογές και υπερψήφισή του. Να συσπειρωθούν στο σωματείο και να δυναμώσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά του, ώστε να συνεχίσει στην ίδια αγωνιστική ρότα την αντίσταση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης στα δικαιώματά τους. Να αποδείξουν, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ότι «οι εργάτες στις γραφικές τέχνες εκτός από αγωνιστικό παρελθόν έχουν και πρωτοπόρο μέλλον».

Ο συνδυασμός επισημαίνει στη συνέχεια, ότι η γενικότερη εφαρμοζόμενη εργοδοτική και κυβερνητική πολιτική, έχει τις επιπτώσεις της και στον κλάδο καθώς και το προηγούμενο δίχρονο προχώρησαν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με τις συγχωνεύσεις, εξαγορές, απολύσεις, μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων κ.ά. Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση σε ολοένα και λιγότερα χέρια του ελέγχου του κλάδου, αύξησε την εντατικοποίηση, το κλείσιμο επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα νέες απολύσεις, ανεργία, ανατροπή εργασιακών σχέσεων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Διεκδικούν μερίδια υγείας και συντάξεων

Θα αξιολογείται το επίπεδο υγείας του υποψήφιου ασφαλιζόμενου και θα καταβάλλει ασφάλιστρα το ύψος των οποίων θα διαμορφώνεται με βάση την εκτίμηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας!

Τη διεύρυνση της πίτας της ασφαλιστικής αγοράς με τη διεκδίκηση των φιλέτων της υγείας και των συντάξεων διεκδικούν οι ασφαλιστικές εταιρίες, έχοντας στο επίκεντρο των επιδιώξεών τους τη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το προσοδοφόρο έδαφος συμπληρώνει το πρόγραμμα της ΝΔ, που υπόσχεται τη σύναψη συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε τα νοσοκομεία να έχουν «επικουρικά ή αποκλειστικά ασθενείς απ' τον ιδιωτικό τομέα».

Οι παραπάνω επιδιώξεις παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) για τα Στελέχη Τμημάτων Εκτίμησης και Ανάληψης Κινδύνων με θέματα του Ασφαλιστικού Κλάδου Ζωής και Υγείας. Η κοινή επιδίωξη «είναι το μεγάλωμα της πίτας και μετά ο καθένας να διεκδικήσει το μερίδιό του» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής της ΕΑΕΕ Μ. Μωυσής, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Γ. Κώτσαλος προσδιόρισε ως ένα απ' τα διεκδικούμενα «καινούρια μερίδια» τα επαγγελματικά ταμεία.

Η υποβάθμιση των υπηρεσιών στις δημόσιες δομές υγείας με τα έντονα - ταυτόχρονα - στοιχεία εμπορευματοποίησης δημιουργούν το σημερινό «ασφαλιστικό περιβάλλον» που επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να εμφανίζονται ως ανταγωνιστές με «νέα ασφαλιστικά προϊόντα σύνταξης και υγείας».

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, αφού αξιολογηθεί το επίπεδο που έχει φτάσει η κατάσταση της υγείας των υποψήφιων ασφαλιζομένων, τότε γίνεται η κοστολόγηση και «κατατάσσονται ανάλογα με τον "κίνδυνο" που αντιπροσωπεύουν στην αντίστοιχη ομάδα των ασφαλισμένων». Μέσα απ' τη «διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων που έχουν σχέση με τη ζωή και την υγεία ενός ατόμου» γίνεται δυνατή η «εκτίμηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας» επισημάνθηκε στην ημερίδα και αναφέρθηκε το εξής παράδειγμα: Ενας άνδρας 40 ετών με ιατρικό ιστορικό έχει κατά 300% επιβαρυμένο συντελεστή θνησιμότητας. Ετσι το ασφάλιστρο πρέπει να είναι τριπλάσιο από μια παρόμοια περίπτωση χωρίς ιατρικό ιστορικό ή να καλυφθεί με ειδικό όρο.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία εκείνο που προέχει είναι η «δημιουργία ενός υγιούς πελατολογίου» για τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες ζητούν να έχουν πρόσβαση χωρίς περιορισμούς σε όλα τα στοιχεία των υποψήφιων προς ασφάλιση. Ετσι οι ασφαλιστικές εταιρίες προσπαθούν να παρακάμψουν τους όποιους περιορισμούς θέτει η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Οπως υπογράμμισε ο Γ. Κώτσαλος, στόχος των ασφαλιστικών εταιριών είναι η ένωση των νομικών δρόμων της ασφαλιστικής αγοράς και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αυτή τη στιγμή είναι παράλληλοι.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, στη διαμόρφωση των «νέων πολιτικών των προϊόντων» καθοριστικό ρόλο θα παίξει η γενετική, καθώς θα επιτρέπει τον προασφαλιστικό έλεγχο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Εθιμοτυπική κινητοποίηση μακριά απ' τις ανάγκες

Σήμερα η τρίωρη στάση εργασίας (12μ. - 3μ.μ.), που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές 25.000 θέσεις νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν πολύτιμα κρεβάτια

Eurokinissi

Στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές 25.000 θέσεις νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν πολύτιμα κρεβάτια
Μια ακόμα εθιμοτυπική τρίωρη στάση εργασίας (12μ. - 3μ.μ.) εξήγγειλε για σήμερα Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ως άλλοθι για τη συναινετική της στάση στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην αδράνειά της για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των νοσηλευτών.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες η ΠΟΕΔΗΝ, ακόμα σ' αυτά τα πλαίσια, αναδείχτηκαν τα εκρηκτικά προβλήματα των νοσηλευτών και των δημόσιων μονάδων Υγείας: Το 1/3 των οργανικών θέσεων στο σύνολο των μονάδων Υγείας παραμένουν κενές, ενώ οι ελλείψεις σε νοσηλευτές ακόμα και με τους απαρχαιωμένους οργανισμούς φτάνουν τις 25.000. Τουλάχιστον 200 πολύτιμα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και άλλες πολύτιμες μονάδες, παραμένουν κλειστές λόγω των ελλείψεων. Μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για 40 ασθενείς, ενώ καταστρατηγούνται οι άδειες, τα ρεπό, η νυχτερινή απασχόληση και η νομοθεσία για το πενθήμερο. Εκτακτοι και ανειδίκευτοι εργάζονται στα νοσοκομεία κάποιες φορές ανασφάλιστοι και με μισθούς πείνας για λίγους μήνες και μέχρι να εκπαιδευτούν βρίσκονται ξανά στην ανεργία.

Παρά την οξύτητα των προβλημάτων, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ επικεντρώνεται στη διεκδίκηση του επιδόματος των 176 ευρώ, στην ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, στη διεκδίκηση ειδικού μισθολογικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος, που καλλιεργούν αυταπάτες στους υγειονομικούς ότι μπορούν να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκείνους, τη στιγμή που γίνονται αλλαγές σε αντιλαϊκή κατεύθυνση στην ασφάλιση και την Υγεία συνολικά για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αφορμή τους οποίους η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει περισσότερο στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ περιορίζεται στη διεκδίκηση επιδομάτων ύψους 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Στον αντίποδα αυτής της συμβιβασμένης τακτικής, οι Υγειονομικοί του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν ότι οι νοσηλευτές εργάζονται με χαμηλούς μισθούς και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης - όπως οι άλλοι εργαζόμενοι - σε ένα σύστημα Υγείας που διαρκώς ιδιωτικοποιείται και εμπορευματοποιείται. Ετσι, καλούν τους υγειονομικούς να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο και να διεκδικήσουν σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, πραγματικές αυξήσεις στο βασικό μισθό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εκτάκτων, χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς.

«Φαρμακερά» παιγνίδια

«Φαρμακερά» παιχνίδια σε βάρος των ασφαλισμένων παίζονται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους φαρμακοβιομηχάνους, τους φαρμακαποθηκάριους και τους άλλους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου, αφού ο καθένας απ' την πλευρά του ασκεί πιέσεις με βάση τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, στο φόντο της επιδιωκόμενης ανακοστολόγησης φαρμάκων μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματική την ισχύουσα νομοθεσία, για τον καθορισμό της τιμής φαρμάκου.

Σε αυτά τα πλαίσια η ηγεσία του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου στην οποία τάχτηκε υπέρ της διατήρησης στη χώρα της φθηνότερης ευρωπαϊκής τιμής, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οπως επισημάνθηκε, μια ανακοστολόγηση στο επίπεδο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρώπη οδηγεί σε αυξήσεις της τάξης του 2 - 3% μεσοσταθμικά. Αν όμως επικρατήσει η άποψη για εφαρμογή του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρωζώνη, τότε η αύξηση θα εκτιναχτεί στο 15%! Η αύξηση, βέβαια, των τιμών θα πλήξει τις παράλληλες εξαγωγές που αποτελούν πεδίο εμπορικής κερδοφορίας για τους φαρμακαποθηκάριους. Πάντως, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, ανέφεραν ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά δεν ευθύνονται στις παράλληλες εξαγωγές αλλά σε καθυστερήσεις στην παραγωγή ή και τη μεταφορά των φαρμάκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ