Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Διεκδικούν μερίδια υγείας και συντάξεων

Θα αξιολογείται το επίπεδο υγείας του υποψήφιου ασφαλιζόμενου και θα καταβάλλει ασφάλιστρα το ύψος των οποίων θα διαμορφώνεται με βάση την εκτίμηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας!

Τη διεύρυνση της πίτας της ασφαλιστικής αγοράς με τη διεκδίκηση των φιλέτων της υγείας και των συντάξεων διεκδικούν οι ασφαλιστικές εταιρίες, έχοντας στο επίκεντρο των επιδιώξεών τους τη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το προσοδοφόρο έδαφος συμπληρώνει το πρόγραμμα της ΝΔ, που υπόσχεται τη σύναψη συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε τα νοσοκομεία να έχουν «επικουρικά ή αποκλειστικά ασθενείς απ' τον ιδιωτικό τομέα».

Οι παραπάνω επιδιώξεις παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) για τα Στελέχη Τμημάτων Εκτίμησης και Ανάληψης Κινδύνων με θέματα του Ασφαλιστικού Κλάδου Ζωής και Υγείας. Η κοινή επιδίωξη «είναι το μεγάλωμα της πίτας και μετά ο καθένας να διεκδικήσει το μερίδιό του» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής της ΕΑΕΕ Μ. Μωυσής, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Γ. Κώτσαλος προσδιόρισε ως ένα απ' τα διεκδικούμενα «καινούρια μερίδια» τα επαγγελματικά ταμεία.

Η υποβάθμιση των υπηρεσιών στις δημόσιες δομές υγείας με τα έντονα - ταυτόχρονα - στοιχεία εμπορευματοποίησης δημιουργούν το σημερινό «ασφαλιστικό περιβάλλον» που επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να εμφανίζονται ως ανταγωνιστές με «νέα ασφαλιστικά προϊόντα σύνταξης και υγείας».

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, αφού αξιολογηθεί το επίπεδο που έχει φτάσει η κατάσταση της υγείας των υποψήφιων ασφαλιζομένων, τότε γίνεται η κοστολόγηση και «κατατάσσονται ανάλογα με τον "κίνδυνο" που αντιπροσωπεύουν στην αντίστοιχη ομάδα των ασφαλισμένων». Μέσα απ' τη «διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων που έχουν σχέση με τη ζωή και την υγεία ενός ατόμου» γίνεται δυνατή η «εκτίμηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας» επισημάνθηκε στην ημερίδα και αναφέρθηκε το εξής παράδειγμα: Ενας άνδρας 40 ετών με ιατρικό ιστορικό έχει κατά 300% επιβαρυμένο συντελεστή θνησιμότητας. Ετσι το ασφάλιστρο πρέπει να είναι τριπλάσιο από μια παρόμοια περίπτωση χωρίς ιατρικό ιστορικό ή να καλυφθεί με ειδικό όρο.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία εκείνο που προέχει είναι η «δημιουργία ενός υγιούς πελατολογίου» για τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες ζητούν να έχουν πρόσβαση χωρίς περιορισμούς σε όλα τα στοιχεία των υποψήφιων προς ασφάλιση. Ετσι οι ασφαλιστικές εταιρίες προσπαθούν να παρακάμψουν τους όποιους περιορισμούς θέτει η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Οπως υπογράμμισε ο Γ. Κώτσαλος, στόχος των ασφαλιστικών εταιριών είναι η ένωση των νομικών δρόμων της ασφαλιστικής αγοράς και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αυτή τη στιγμή είναι παράλληλοι.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, στη διαμόρφωση των «νέων πολιτικών των προϊόντων» καθοριστικό ρόλο θα παίξει η γενετική, καθώς θα επιτρέπει τον προασφαλιστικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ