ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συγκροτήθηκε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Ο δρόμος του ΠΑΜΕ της μόρφωσης, της δουλιάς, του αγώνα άνοιξε και για την εκπαίδευση, μετά τη χτεσινή ιδρυτική σύσκεψη για τη συγκρότησή του στο χώρο των εκπαιδευτικών. Η αίθουσα του ξενοδοχείου της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, έγινε χώρος έκφρασης της αγανάκτησης των εκπαιδευτικών για την κατάσταση της Παιδείας, την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, την πορεία υποταγής που προδιαγράφουν οι υποταγμένες ηγεσίες στα σωματεία και τις ομοσπονδίες. Μαζί και η σιγουριά ότι ο δρόμος του συντονισμένου ανυποχώρητου αγώνα θα οδηγήσει στην ανατροπή αυτού του σκηνικού προς όφελος του λαού.

Οπως τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Ν. Ζώτος, γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ Αιγάλεω, η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η σημερινή λειτουργία του σχολείου δείχνουν ότι «το μέλλον θα είναι δυσοίωνο και σκοτεινό, αν δεν αντισταθούμε με τα δοκιμασμένα όπλα της ενότητας και της ενιαίας ταξικής δράσης». Και κάλεσε τον κάθε εκπαιδευτικό να διδάξει με αξιοπρέπεια το μάθημα της αντίστασης και της προοπτικής, αγωνιζόμενος από κοινού με τους γονείς, τους μαθητές, όλους τους άλλους εργάτες, το μικρομεσαίο αγρότη, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης «για να χτίσει την ελπίδα».

Στη γέννηση και τη δράση του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του, τονίζοντας ότι δεν αρκείται στο να αντιπαλεύει τις συνέπειες των προβλημάτων, αλλά φτάνει στη ρίζα τους, την πολιτική που τα γεννά, συγκρούεται και στοχεύει στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ακολούθησε πλήθος παρεμβάσεων από τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, ενώ η σύσκεψη έληξε με τη σύσταση Παναθηναϊκής Επιτροπής Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μαζική προσέλευση στις κάλπες

Eurokinissi

Μια μεγάλη γιορτή με μουσικές, χρώματα και πυκνά «πηγαδάκια» ήταν η χτεσινή για τις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τη μέρα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών.

Στις σχολές της Αθήνας οι κάλπες άνοιξαν κανονικά στις 8 το πρωί με μικρές καθυστερήσεις σε κάποιους συλλόγους και η διαδικασία κύλησε ομαλά μέχρι που έκλεισαν οι κάλπες. Αισιοδοξία μαζί με αυτοσυγκράτηση ήταν τα χαρακτηριστικά που συναντούσε κανείς στα μέλη και στους φίλους της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που από το πρωί είχαν πάρει τις θέσεις τους στα τραπεζάκια της παράταξης, στις κάλπες και στις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων.

Η κίνηση το πρωί φαινόταν έντονα μειωμένη, ωστόσο οι φοιτητές διέψευσαν όσους μιλούσαν για υποτονικό κλίμα κι απλά προτίμησαν να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες μετά το μεσημέρι. Η συμμετοχή των φοιτητών στις χτεσινές εκλογές στην Αθήνα φαινόταν να έχει ανοδική τάση σε σχέση με τις εκλογές του 2003.

Ελαφρά διαφοροποιημένη ήταν η εικόνα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου η συμμετοχή φαινόταν να μειώνεται ελαφρά σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, στις 5.30 το απόγευμα είχαν ψηφίσει περίπου 300 φοιτητές λιγότεροι απ' ό,τι πέρσι την ίδια ώρα.

Σε μεγάλους συλλόγους, όμως, όπως το Πάντειο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), η συμμετοχή διατηρούσε την ανοδική τάση των τελευταίων χρόνων (όμως, δε φαινόταν η ποσοστιαία αύξησή της να είναι μεγαλύτερη από την περσινή). Στις 5.30 το απόγευμα, για παράδειγμα, είχαν ψηφίσει στο Πάντειο 3.797 φοιτητές (146 περισσότεροι από πέρσι) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο 3.300 φοιτητές (600 περισσότεροι από πέρσι). Συνολικά στους συλλόγους ΑΕΙ της Αθήνας, τρεις ώρες περίπου πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή φαινόταν να κινείται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη


Μέσα σε κλίμα δικομματικής πόλωσης και με τις παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να συναγωνίζονται σε παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, τόσο στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία», όσο και στα ΤΕΙ, κύλησε η χτεσινή μέρα των φοιτητικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη. Εκμεταλλευόμενη την αυτοδυναμία της σε πολλούς συλλόγους των ΑΕΙ και σε όλους των ΤΕΙ, η ΔΑΠ αρνήθηκε να συσταθεί αντιπροσωπευτική εφορευτική επιτροπή, παρά τη σχετική οδηγία της ΦΕΑΠΘ πριν από τις εκλογές. Δεκάδες ήταν οι περιπτώσεις, κυρίως στα ΤΕΙ, όπου οι αντιπρόσωποι της ΔΑΠ στην εφορευτική επιτροπή έδωσαν δικαίωμα ψήφου σε άτομα για τα οποία δεν πιστοποιούνταν από πουθενά ότι ήταν φοιτητές του ιδρύματος. Από κοντά και η ΠΑΣΠ. Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ εμφανίστηκαν το πρωί με σφραγισμένους τους φακέλους των ψηφοδελτίων, ενώ στα ΤΕΦΑΑ βρέθηκε υποψήφιος της ΠΑΣΠ που είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή. Δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις, όπως στη Γεωπονική του ΑΠΘ και στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, που υποψήφιοι της ΠΑΣΠ διαμαρτυρήθηκαν γιατί ανακάλυψαν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια της παράταξης χωρίς να το γνωρίζουν. Στα ΤΕΙ της Φλώρινας, τέλος, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ περιείχε ακόμα και ...αστυνομικό που σπουδάζει στο ίδρυμα, πράγμα που απαγορεύεται από το καταστατικό.

Θεσσαλία


Χωρίς μεγάλα προβλήματα διεξήχθησαν χτες οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Λάρισας και Καρδίτσας, όπου όλο αυτό το διάστημα οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας έδιναν με πείσμα και με πάθος την εκλογική μάχη.

Ωστόσο, υπήρξαν και δύο περιστατικά που «σημάδεψαν» την εκλογική διαδικασία. Το ένα σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου αλγεινή εντύπωση μέχρι και οργή προκάλεσε στον φοιτητικό κόσμο η απόφαση καθηγήτριας του Τμήματος Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στο Βόλο, να οργανώσει τη μέρα των εκλογών εκπαιδευτική εκδρομή των φοιτητών της στην Αθήνα, οι οποίοι και, όπως είναι φυσικό, δεν ψήφισαν.

Το άλλο περιστατικό έλαβε χώρα στο ΤΕΙ της Καρδίτσας, με πρωταγωνιστή έναν σπουδαστή, τον Κλάιντι Λιτσιουλάρι, ο οποίος έκπληκτος είδε το πρωί το όνομά του να συγκαταλέγεται, χωρίς την έγκρισή του, στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ, στη Σχολή Σχεδιασμού Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. Ο νεαρός σπουδαστής ενημέρωσε, αμέσως, την εφορευτική επιτροπή για το γεγονός ζητώντας ν' αφαιρεθεί το όνομά του από το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ, όπως και έγινε.

Γιάννενα

Δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα με τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ στην έναρξη των εκλογών. Σε αρκετές σχολές καθυστέρησαν να φέρουν τα υλικά που είχαν στην ευθύνη τους, όπως φακέλους, σφραγίδες, κλπ. Στις περισσότερες σχολές οι εκλογές άρχισαν γύρω στις 8.30-9 π.μ., ενώ σε κάποιες μετά τις 9 π.μ. (π.χ. Μαθηματικό). Σημειώνεται ότι η Πρυτανεία, ενώ δεν έχει καμία δικαιοδοσία να διαμορφώνει τους όρους των φοιτητικών εκλογών, έβγαλε απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου όσοι πήραν πτυχίο.

Πελοπόννησος - Κεφαλονιά

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησαν οι φοιτητικές εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Πελοποννήσου και της Κεφαλονιάς σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, αν εξαιρέσει κανείς τη δίωρη καθυστέρηση που σημειώθηκε για την τοποθέτηση των καλπών στα τμήματα των πανεπιστημιακών σχολών στην Πάτρα.


ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Σε κίνδυνο η λειτουργία του λόγω υποχρηματοδότησης

Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και με αναστολή της λειτουργίας του στα τέλη του 2004, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην καλύτερη περίπτωση, και αν το Πανεπιστήμιο δεν ενισχυθεί άμεσα με 10.250.000 ευρώ, η διοίκηση του ΔΠΘ θα αναγκαστεί να περικόψει δαπάνες που σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα των Τμημάτων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη σίτιση και τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών, ενώ σε βάρος της ποιότητας των σπουδών, κινδυνεύει να μειωθεί και ο αριθμός των εκπαιδευτικών στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Στο ΔΠΘ λειτουργούν σήμερα 18 τμήματα σε τέσσερις πόλης της Θράκης (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), 7 από τα οποία ιδρύθηκαν το 1999, στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ. Την τελευταία πενταετία ο αριθμός των φοιτητών -και κατά συνέπεια οι λειτουργικές ανάγκες- έχει αυξηθεί κατά 50% περίπου, όταν η αύξηση στην κρατική επιχορήγηση δεν ξεπερνάει συνολικά στην πενταετία το 15%. Στην ουσία, η τακτική επιχορήγηση από τα κρατικά ταμεία μειώθηκε στην πενταετία κατά 42,5%, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται ο πληθωρισμός!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου με επιστολή του στο υπουργείο Παιδείας, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές φτάνουν σήμερα τις 17.566, από 9.318 που ήταν το 1999, ενώ αντίστοιχα στο διδακτικό προσωπικό προστέθηκαν 95 νέοι καθηγητές, χωρίς να υπολογίζονται οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που προσέλαβε το Πανεπιστήμιο προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Την ίδια περίοδο, τα κονδύλια που διοχετεύτηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αυξήθηκαν μόλις κατά 2.156.000 ευρώ, δημιουργώντας ένα τεράστιο έλλειμμα, που μεταφέρεται κάθε χρόνο στο νέο προϋπολογισμό και έφτασε σήμερα στα 10.250.000, ίσο σχεδόν με την προβλεπόμενη φετινή επιχορήγηση που είναι 10.751.000 ευρώ.

Η παράδοση υπηρεσιών του Πανεπιστημίου σε ιδιώτες, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αποτελεί πηγή αιμορραγίας για τα οικονομικά του, καθώς οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση των κτιρίων του ΔΠΘ αφαιμάζουν κάθε χρόνο το 37,21% του προϋπολογισμού του. Αποτέλεσμα, εξάλλου, της λειτουργίας των 7 νέων τμημάτων το 1999 ήταν να αυξηθούν κατακόρυφα τα έξοδα του ιδρύματος, αφού τα τμήματα στεγάστηκαν σε καινούρια κτίρια και το πανεπιστήμιο συνέβαλε οικονομικά στον εξοπλισμό τους. Μετά τη λήξη του ΕΠΕΑΕΚ τον ερχόμενο Αύγουστο, απειλείται άμεσα και η λειτουργία των 7 τμημάτων, αν δεν υπάρξει αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι με όχημα το εκβιαστικό δίλημμα για τη συνέχιση της λειτουργίας των 7 τμημάτων, αλλά και την οικτρή οικονομική κατάσταση του ΔΠΘ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιταχύνει τα σχέδιά της για την «αυτοχρηματοδότηση και την οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων», μετακυλίοντας το κόστος της λειτουργίας τους στις πλάτες των ίδιων και των οικογενειών τους. Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στους φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μια Ενιαία, Ανώτατη, Δημόσια και Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ