Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Σε κίνδυνο η λειτουργία του λόγω υποχρηματοδότησης

Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και με αναστολή της λειτουργίας του στα τέλη του 2004, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην καλύτερη περίπτωση, και αν το Πανεπιστήμιο δεν ενισχυθεί άμεσα με 10.250.000 ευρώ, η διοίκηση του ΔΠΘ θα αναγκαστεί να περικόψει δαπάνες που σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα των Τμημάτων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη σίτιση και τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών, ενώ σε βάρος της ποιότητας των σπουδών, κινδυνεύει να μειωθεί και ο αριθμός των εκπαιδευτικών στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Στο ΔΠΘ λειτουργούν σήμερα 18 τμήματα σε τέσσερις πόλης της Θράκης (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), 7 από τα οποία ιδρύθηκαν το 1999, στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ. Την τελευταία πενταετία ο αριθμός των φοιτητών -και κατά συνέπεια οι λειτουργικές ανάγκες- έχει αυξηθεί κατά 50% περίπου, όταν η αύξηση στην κρατική επιχορήγηση δεν ξεπερνάει συνολικά στην πενταετία το 15%. Στην ουσία, η τακτική επιχορήγηση από τα κρατικά ταμεία μειώθηκε στην πενταετία κατά 42,5%, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται ο πληθωρισμός!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου με επιστολή του στο υπουργείο Παιδείας, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές φτάνουν σήμερα τις 17.566, από 9.318 που ήταν το 1999, ενώ αντίστοιχα στο διδακτικό προσωπικό προστέθηκαν 95 νέοι καθηγητές, χωρίς να υπολογίζονται οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που προσέλαβε το Πανεπιστήμιο προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Την ίδια περίοδο, τα κονδύλια που διοχετεύτηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αυξήθηκαν μόλις κατά 2.156.000 ευρώ, δημιουργώντας ένα τεράστιο έλλειμμα, που μεταφέρεται κάθε χρόνο στο νέο προϋπολογισμό και έφτασε σήμερα στα 10.250.000, ίσο σχεδόν με την προβλεπόμενη φετινή επιχορήγηση που είναι 10.751.000 ευρώ.

Η παράδοση υπηρεσιών του Πανεπιστημίου σε ιδιώτες, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αποτελεί πηγή αιμορραγίας για τα οικονομικά του, καθώς οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση των κτιρίων του ΔΠΘ αφαιμάζουν κάθε χρόνο το 37,21% του προϋπολογισμού του. Αποτέλεσμα, εξάλλου, της λειτουργίας των 7 νέων τμημάτων το 1999 ήταν να αυξηθούν κατακόρυφα τα έξοδα του ιδρύματος, αφού τα τμήματα στεγάστηκαν σε καινούρια κτίρια και το πανεπιστήμιο συνέβαλε οικονομικά στον εξοπλισμό τους. Μετά τη λήξη του ΕΠΕΑΕΚ τον ερχόμενο Αύγουστο, απειλείται άμεσα και η λειτουργία των 7 τμημάτων, αν δεν υπάρξει αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι με όχημα το εκβιαστικό δίλημμα για τη συνέχιση της λειτουργίας των 7 τμημάτων, αλλά και την οικτρή οικονομική κατάσταση του ΔΠΘ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιταχύνει τα σχέδιά της για την «αυτοχρηματοδότηση και την οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων», μετακυλίοντας το κόστος της λειτουργίας τους στις πλάτες των ίδιων και των οικογενειών τους. Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στους φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μια Ενιαία, Ανώτατη, Δημόσια και Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ