ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Συμπαράσταση στους λαούς που αγωνίζονται

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία την Πέμπτη στις 9 το βράδυ

Να κρατήσουν αναμμένη τη σπίθα της αξιοπρέπειας, τη σπίθα της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, καλεί όλους τους Αθηναίους, το ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας την Πέμπτη, στη δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από τις 9 μέχρι στις 11 το βράδυ, μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Γι' αυτό το λόγο καλεί τον κάθε διαδηλωτή να έχει μαζί του ένα κερί που θα το ανάψει συμβολικά.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, στόχο έχει να εκφράσει τη Διεθνιστική Εργατική Αλληλεγγύη υπέρ του λαού της Κούβας, υπέρ της ιρακινής αντίστασης και υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα να αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που με ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα βιάζει, βασανίζει και εκτελεί αιχμαλώτους Ιρακινούς και Αφγανούς πολίτες. Το αποκρουστικό προσωπείο των ιμπεριαλιστών φαίνεται από τα εγκλήματά τους και σε βάρος παιδιών, γυναικών, κτιρίων και αιχμαλώτων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους με τη μαζική και διεθνιστική παρουσία τους να δώσουν ξεχωριστό «παρών». «Ιδιαίτερη έκκληση - σημειώνεται - απευθύνουμε στην εργατική νεολαία, συνολικά στη νέα γενιά να έρθει στο συλλαλητήριο και με τη ζωντάνια και το νεύρο που τη διακρίνει να στηρίξει το νησί της Επανάστασης, να βροντοφωνάξει υπέρ της ανυπόταχτης ιρακινής αντίστασης, υπέρ του ηρωικού παλαιστινιακού λαού. Να καταδικάσουμε όλοι μαζί, τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ ακονίζουν τα νύχια τους

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στην Αβάνα

Associated Press

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στην Αβάνα
Ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε γραμμή και κυρίως ανάμεσα σ' αυτές, του νέου σχεδίου για «μια ελεύθερη Κούβα» και τη σειρά των βάρβαρων μέτρων που το συνοδεύουν και ανακοινώθηκαν εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους στις 6 Μάη. Η εχθρότητα και οι προσπάθειες ανατροπής εκ μέρους του μεγάλου αφεντικού της περιοχής, των ΗΠΑ, έναντι της Κούβας και του σοσιαλιστικού της συστήματος, είναι δεδομένες εδώ και 45 χρόνια. Ομως, αυτή τη φορά, σοβεί τεράστιος κίνδυνος...

Τα μέτρα που εμπεριέχονται στην έκθεση των 500 σελίδων της «Επιτροπής Αρωγής για μία Ελεύθερη Κούβα», με επικεφαλής την «περιστερά» του Λευκού Οίκου, υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αποτελούν το τελευταίο μόνο βήμα του σχεδίου ολοκληρωτικής επίθεσης εναντίον του Νησιού της Επανάστασης. Αυτή τη φορά, το σχέδιο είναι ακραίο, παράλογο και γεμάτο μίσος, όπως το χαρακτήρισε, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Κουβανός πρέσβης εν Ελλάδι, Χόρχε Κεσάδα. Αυτή τη φορά, το σχέδιο είναι διαφορετικό, καθώς η απειλή είναι άμεση. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας της Κούβας - όπως τουλάχιστον αυτή έχει καταγραφεί από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 2625, τον Οκτώβρη του 1970. Επίσης, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή, καθώς και με το κατηγορητήριο που εδώ και μήνες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χτίζουν σταδιακά (υπόθαλψη τρομοκρατίας, παραγωγή βιολογικών και χημικών όπλων, προσπάθειες εσωτερικής υπονόμευσης «δημοκρατικών καθεστώτων» της Λατινικής Αμερικής εκ μέρους της Κούβας και, φυσικά, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), ουσιαστικά, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ή, το έλασσον, ως τη δημιουργία προσχήματος για επέμβαση στην Κούβα, την κατοχή του εδάφους, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του πληθυσμού.

Στόχος: Προτεκτοράτο

Δηλαδή, τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο. Το εγχείρημα δεν είναι ούτε μικρό, ούτε φυσικά εύκολο, αλλά ο στόχος σαφής. Εχει διαφανεί πολύ καιρό πριν, με τις φωνές που ακούγονται από το Φλεβάρη - μεταξύ αυτών, μελών της «μαφίας του Μαϊάμι», αλλά και αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου - για εισβολή στην Κούβα. Την ίδια στιγμή, η πολιτική σκηνή στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς, το τελευταίο εξάμηνο είναι πολύ πιο σύνθετη: Η σύμπλευση του πολυεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ στο πλευρό του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζον Φ. Κέρι, που έχουν σίγουρα ένα κοινό, την ίσως και πιο αντιδραστική τους πολιτική έναντι της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής, σε σχέση και με τον Τζορτζ Ου. Μπους. Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ο Τζον Κέρι είναι ο άνθρωπος πίσω από το Σχέδιο Κολομβία... Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο Ιράκ προκαλεί αλλεπάλληλους σεισμούς στο αμερικανικό κατεστημένο, τόσο όσον αφορά στις συνεχιζόμενες σφαγές αμάχων, στη συνεχή «αιμορραγία» του αμερικανικού στρατού σε ανθρώπινο δυναμικό, στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί συνολικά στο Ιράκ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στις συνεχείς πια αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια που λαμβάνουν χώρα στις φυλακές εντός του Ιράκ, αλλά και του Αφγανιστάν, του Γκουαντανάμο και τις άλλες «μυστικές φυλακές ανά την υφήλιο».

Ετσι, το σχέδιο αυτό που ανακοινώθηκε, αφ' ενός, έχει σαφείς εγχώριους στόχους, δηλαδή την προσάρτηση του κρίσιμου τμήματος της εκλογικής βάσης της Φλόριντα, δηλαδή εκείνο το μέρος του Κουβανο-Αμερικανών, μελών της «μαφίας» και των συν αυτώ και, αφ' ετέρου, εμπεριέχει όλα τα στοιχεία ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου με βάθος χρόνου για την προσάρτηση της Κούβας ως «προτεκτοράτου». Με την οικονομική, λογιστική υποστήριξη των μισθοφόρων, που τους ονομάζει ευλόγως «αντιφρονούντες», τη δημιουργία μεγάλου και ικανού τμήματος αντεπαναστατών (και με τη μορφή διαλογής και υποτροφιών για Πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ) και, φυσικά, τέλος τη δημιουργία των προϋποθέσεων «για την πτώση του καθεστώτος Κάστρο», με τη μέγκενη του εμπάργκο, την πολιτική και διεθνή απομόνωση της Κούβας και, τέλος, τη στρατιωτική επέμβαση με τη μορφή «ανθρωπιστικής επέμβασης»... Ορα Αϊτή.

Εξάλλου, εντάσσεται στα συνολικά γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ για όλη την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού και της ευρύτερης περιοχής της Καραϊβικής, ειδικά μετά την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου.


Χρ.Μ

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Ψήφισμα του 25ου Συνεδρίου του ΕΚΑ

Ψήφισμα συμπαράστασης στους λαούς που βρίσκονται στο κέντρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, ενέκριναν οι αντιπρόσωποι του 25ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι εργαζόμενοι της Αθήνας, τονίζεται στο ψήφισμα, καταγγέλλουν τη συνεχώς κλιμακούμενη εκδήλωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και σήμερα με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη σοσιαλιστική Κούβα. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων μοιράζουν αγορές και ζώνες επιρροής, δολοφονώντας λαούς και ξαναχαράζουν σύνορα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

«Καλούμε - συνεχίζει - το εργατικό κίνημα και την εργατική τάξη της Αθήνας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε λαό που αντιστέκεται, να υπερασπιστεί το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και να απαιτήσει:

Καμιά συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μέχρι τώρα στήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είτε από θέση αντιπολίτευσης είτε από θέση κυβέρνησης. Την απόσυρση τώρα των κατοχικών δυνάμεων από το Ιράκ. Το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Την άρση του εμπάργκο κατά της σοσιαλιστικής Κούβας και το σταμάτημα κάθε δολιοφθοράς και απειλής πολέμου όπως αυτή σήμερα ξετυλίγεται από τις ΗΠΑ με τη συνενοχή της ΕΕ».

Και καταλήγει: «Το εργατικό κίνημα οφείλει να υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε λαού στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία, τη δική του επιλογή στο δρόμο ανάπτυξης ενάντια στις επιβουλές της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ