ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΑΣΟΚ
Με ανούσια κριτική «καμουφλάρουν» την πολιτική ταύτιση

Αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που «γεννά» την ακρίβεια και πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε χτες ότι αυτή οφείλεται στην «έλλειψη δράσης της κυβέρνησης».

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδειξε περίτρανα, για μια ακόμα φορά, ότι το κόμμα του και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να υπηρετεί και να στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, που εφάρμοσε καθόλη την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας. Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική, θα περιορίσει την ...αντιπολίτευσή του στη διατύπωση φραστικών κορονών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε με τους συντονιστές των θεματικών κύκλων του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στην ακρίβεια και ειδικά την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καυσίμων, κατηγόρησε την κυβέρνηση «για αδράνεια και για έλλειψη ουσιαστικής παρουσίας και παρέμβασης σε ένα θέμα, το οποίο έχει άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, αλλά και γενικότερα στην οικονομία». Η κυβέρνηση, είπε ο Γ. Παπανδρέου, αντί να δράσει, «απλώς χαρτογραφεί, στέλνει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σκέφτεται για γενικές αλλαγές, που έχουν, όμως, μακροπρόθεσμο χαρακτήρα».

Στο ίδιο πνεύμα και ακολουθώντας την ίδια πολιτική τακτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ...προβληματισμένος για το θέμα της μείωσης των εξοπλισμών. Αφού αρχικά δήλωσε ότι ο ίδιος «έθεσε προεκλογικά το θέμα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας», στη συνέχεια, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση, επειδή, όπως είπε, «αποδέσμευσε το Κυπριακό από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το θέμα της υφαλοκρηπίδας από τη συζήτηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας». Η χώρα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική έναντι της Τουρκίας και όχι δημόσιες σχέσεις και κινήσεις που απλώς κάνουν εφέ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγια, ο οποίος προφανώς ...ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την τακτική των προκατόχων της, δεσμεύοντας και αυτή με τη σειρά της τα εθνικά συμφέροντα, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των συμφερόντων των ΗΠΑ, εξέφρασε την ...ελπίδα: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ να μην αποβεί σε επίσκεψη δεσμεύσεων και υποχρεώσεων και το ισοζύγιο να είναι θετικό για τη χώρα μας».

Συντηρώντας, παράλληλα, την ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ των «μονομάχων» και με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στα εγκαίνια του κόμβου Ψυχικού στην Αθήνα, υποστήριξε ότι τίθεται «θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης από την πλευρά της κυβέρνησης», αφού, όπως είπε, «ο αρμόδιος υπουργός δεν αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και των υπουργών της, υπονοώντας ότι τα έργα τελείωσαν μέσα σε δύο μήνες ως διά μαγείας».

Ο ίδιος έκανε, επίσης, λόγο για «επανίδρυση του κομματικού κράτους» από την κυβέρνηση, αναφερόμενος σε τοποθετήσεις προσώπων σε διευθυντικά πόστα της Θεσσαλονίκης. «Η κυβέρνηση επιδεικνύει πρώιμη αλαζονεία και αυτό δεν είναι θετικό δείγμα γραφής».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έως το τέλος της βδομάδας θα ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές Ευάγ. Βενιζέλος δήλωσε χτες: «Το ζήτημα της κατάρτισης του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές το χειρίζεται στη φάση αυτή ο πρόεδρος του κινήματος και περιμένω και εγώ, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με αγωνία θα έλεγα, τη μορφή που θα έχει το ψηφοδέλτιό μας» και να δίνει, πρόσθεσε, «μια απάντηση σε αυτό που θέλει ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ, δυο μήνες μετά την ήττα μας στις εκλογές του Μαρτίου».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σε αναζήτηση επικεφαλής για το ευρωψηφοδέλτιο

Μπορεί το ευρωψηφοδέλτιο και η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΝ να ανακοινώνονται αύριο Πέμπτη, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την ηγεσία του να αναλώνεται σε αναζήτηση προσωπικότητας διατεθειμένης να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Οι σχετικές επαφές πραγματοποιούνται με απόλυτη μυστικότητα, καθώς η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί να «κάψει» προτάσεις όπως πρόσφατα συνέβη με αυτή για τον Γ. Βότση. Επιλογή της άλλωστε είναι και οι χαμηλοί τόνοι προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δικαιωμένη από τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται η τάση «Ανανεωτική Συσπείρωση» του Συνασπισμού, η οποία σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως η διάλυσή του ήταν αναμενόμενη λόγω των εγγενών αντιφάσεων του εγχειρήματος. Εκτιμά ακόμη πως «προϋπόθεση για εκλογική συνεργασία ή πολιτική συμμαχία είναι η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση σε προγραμματική βάση, προϋπόθεση που δεν υπήρξε σε όλη τη διαδικασία συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του σχήματος μέσα από τις αντιφάσεις του».

Στο μεταξύ και η ΚΕΔΑ με ανακοίνωσή της χτες δηλώνει πως γενικότεροι πολιτικοί λόγοι αλλά και ορατές πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν ένα γόνιμο διάλογο για τη διαμόρφωση ενός ελάχιστου πολιτικού πλαισίου, ενώ επιρρίπτει τις ευθύνες για τη διαμόρφωση μιας νοσηρής κατάστασης στην ηγεσία του Συνασπισμού. Δηλώνει ακόμα πως η ίδια δε θα συμμετάσχει σε κανένα εκλογικό συνδυασμό, ενώ σχετικά με το θέμα της ψήφου ότι θα αποφασίσει στην πορεία. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί πως παρ' όλα όσα μεσολάβησαν επιμένει σε συναινετικούς τόνους και απευθύνει έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε ό,τι την αφορά θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνεργασίας με τον ΣΥΝ.

Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε προχτές τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις ευρωεκλογές του Ιούνη. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψηφίων, που είναι:

-- Αδάμου Αδάμος, βουλευτής, γιατρός.

-- Μπεμπεδέλη Δέσποινα, ηθοποιός

-- Συλικιώτης Νεοκλής, επικεφαλής του γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ

-- Τριανταφυλλίδης Κυριάκος, πρώην γενικός διευθυντής υπουργείου Εσωτερικών

-- Χατζηγεωργίου Γιώργος, βουλευτής

-- Χριστοφίδης Τίτος, γιατρός.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι για το αξίωμα του ευρωβουλευτή εκδήλωσαν ενδιαφέρον 19 άτομα και με μυστική ψηφοφορία επιλεγήκανε τα έξι. Το Σάββατο, πρόσθεσε, θα αναλυθούν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου οι επιδιώξεις και οι στόχοι του ΑΚΕΛ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο δεν περιλαμβάνονται ονόματα που έχουν εμπειρία στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ελένη Μαύρου και ο Δώρος Χριστοδουλίδης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κ. Μαύρου εξέφρασε την επιθυμία να μείνει στην Κύπρο και ο κ. Χριστοδουλίδης εκπροσωπεί την Κύπρο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης. Ερωτηθείς για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο κύριος Χριστόφιας απάντησε ότι το ΑΚΕΛ έδωσε κατάλογο με ονόματα και η τελική απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΒΟΥΛΗ
Ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ζητούν με επιστολή τους 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στην επιστολή «η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο ΓΕΕΘΑ για μελέτη αναθεώρησης στρατιωτικού σκέλους του δόγματος», προσθέτοντας ότι «συνιστά αλλαγή πάγιας αρχής της εξωτερικής, αλλά κυρίως της αμυντικής πολιτικής της χώρας μας».

Γενική Συνέλευση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί τα μέλη του Σωματείου, ύστερα από αναβολή από τις 12 Μαΐου λόγω μη πραγματοποίησης απαρτίας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει σήμερα, 19 Μαΐου 2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.00 στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (Βουλής 44α) με τα παρακάτω θέματα:

1. Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Απολογισμός Οικονομικής Διαχείρισης.

3. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4. Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ από κάθε ευθύνη.

5. Ψήφιση προϋπολογισμού 2004-2005,

6. Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2004-2005 και έγκρισή του.

7. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ