ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα λιτότητας ενόψει

Ο υπουργός Οικονομίας ομολόγησε χτες, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μέτρα τριετούς λιτότητας

Ολα κατατείνουν στο συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση, αργά και μεθοδικά, επεξεργάζεται το νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας. Χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι έρχονται νέα μέτρα. Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ στις αρχές του Ιούνη, όπου και εισηγείται την επιβολή τριετούς λιτότητας, ο Γ. Αλογοσκούφης αναγνώρισε ότι υπάρχει η σχετική έκθεση της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι την πολιτική την αποφασίζει και την προτείνει στην ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση. «Αρκεί να αντιμετωπίζει το υπερβολικό έλλειμμα», προσέθεσε...

Αλλά και η εξαμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία του υπουργείου Οικονομίας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «η νέα εποχή απαιτεί πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Κατά τα άλλα η έκθεση επιβεβαιώνει και αυτή με τη σειρά της άνθηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, παρασάγγας υψηλότερη από τα μέσα επίπεδα της ΕΕ. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, η αποδοτικότητα του κεφαλαίου στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη την περίοδο 2000 - 2003 σημείωσε την ακόλουθη εξέλιξη. Το 2000 ήταν 3,6 για την Ελλάδα και -1 για την ευρωζώνη. Το 2001 6,5 και 0,9, το 2002 0,5 και -0,2 και το 2003 -1 και -2. Ομολογείται επίσης ότι το 2003 μειώθηκε η συμμετοχή του μεριδίου της αμοιβής εργασίας στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στο 37,2% από 38,2% το 2002. Το δε πραγματικό κόστος εργασίας, το οποίο μετριέται σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης της παραγωγικότητας της εργασίας προς την αμοιβή της εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση μειώθηκε τον προηγούμενο χρόνο κατά 3,5%. Τέλος, ο μέσος πραγματικός μισθός αυξήθηκε το 2003 μόλις κατά 0,3%. Εκτιμάται επίσης ότι η απασχόληση το 2004 θα αυξηθεί κατά 1,8%, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 8,6% από 9,5% το 2003.

Στις προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2004 αναφέρεται ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα περιοριστεί φέτος στο 3,7% από 4,2% το 2003. Προβλέπουν επίσης ότι ο μέσος ακαθάριστος μισθός θα αυξηθεί κατά 6,5% σε τρέχουσες τιμές και το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα του ιδιωτικού τομέα κατά 8%. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2%, έναντι 3,5% το 2003. Οι επενδύσεις σε κατοικίες εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν φέτος κατά 6%, ενώ αντίθετα οι δημόσιες επενδύσεις, κυρίως λόγω των Ολυμπιακών έργων, θα αυξηθούν κατά 10%. Η ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ και της Ανατ. Ευρώπης, οι οποίες είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, θα έχουν ευεργετική επίδραση στις εξαγωγές εμπορευμάτων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 4,5%, που προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αύξηση 4% προβλέπεται και για τις εξαγωγές υπηρεσιών. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων αναμένεται τέλος να αυξηθούν κατά 3,5%.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε απόγνωση οι βαμβακοπαραγωγοί

Μεγάλες οι ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών από τις σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις. Επανασπορά χρειάζονται 130.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στη Λάρισα

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που προκάλεσαν οι σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις, οι οποίες σημειώνονται στη Λάρισα το τελευταίο διάστημα σε 130.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας, στο 20%, περίπου, της καλλιέργειας στο νομό, στα οποία απαιτείται να γίνει επανασπορά. Εκτεταμένες είναι η ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

Οσον αφορά στα βαμβακοχώραφα όπου χρειάζεται να γίνει επανασπορά - πρόκειται γι' αυτά, όπου οι αγρότες είχαν σκάψει γύρω από το φυτό, για να μπορέσει να βγει και να βλαστήσει - συνεπάγεται όχι μόνο νέο κόπο και νέα έξοδα, αλλά και οψιμότητα του προϊόντος κι επομένως λιγότερη παραγωγή και λιγότερο εισόδημα. Συγκεκριμένα, σ' αυτές τις περιπτώσεις, όπου θα χρειαστεί να γίνει επανασπορά βαμβακιού, οι αγρότες, μόνο για το σπόρο, πληρώνουν 8.000 - 9.000 δρχ. το στρέμμα, ενώ χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά ακόμα καλλιεργητικά, τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα.

Οι πληγέντες αγρότες που έχουν περιέλθει σε νέα οικονομικά αδιέξοδα απαιτούν από τον ΕΛΓΑ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή, εξαιτίας καταστροφών που προκαλούνται από αντίξοες καιρικές συνθήκες σ' αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης, οι αγρότες εκφράζουν αμφιβολίες και για το κατά πόσο θα τους καλύψει τα έξοδα που θα κάνουν για την επανασπορά.

Εκτός των βαμβακοκαλλιεργειών, ολοκληρωτικές καταστροφές έχουν προκαλέσει οι βροχές στα τριφύλλια που είχαν κοπεί, μεγάλες είναι οι ζημιές στις κερασιές και σε άλλα δέντρα, ενώ η μεγάλη υγρασία δημιουργεί προβλήματα στο καλαμπόκι και σε άλλες καλλιέργειες.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν στους αγρότες οι άκαιρες βροχοπτώσεις έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ν' απαντήσει συγκεκριμένα για το ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση και πότε για την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών.

ΛΕΣΒΟΣ
Σύσκεψη αγροτών το Σάββατο

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους είναι οι παραγωγοί του νησιού

Αγροτική σύσκεψη διοργανώνει το Σάββατο 22 του Μάη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών Λέσβου. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, καλούνται να παρευρεθούν μαζικά οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου και θέμα της θα είναι τα οξυμένα προβλήματα των παραγωγών του νησιού, αλλά η στάση των αγροτών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε δήλωση - κάλεσμα του Στ. Σκοπελίτη, επικεφαλής της ΣΕΑ και βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, τονίζεται ότι «πέρασε το χρονικό διάστημα που είχε θέσει το συλλαλητήριο που οργανώσαμε στις 22 του περασμένου μήνα, προκειμένου να έχουμε οριστική και αμετάκλητη απάντηση στα αιτήματα που περιλάμβανε το ψήφισμά μας και τέτοια απάντηση βέβαια δεν έχουμε πάρει ακόμα».

Στη δήλωσή του επισημαίνει ακόμη ότι «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία των ελαιοπαραγωγών για την τύχη του 40% της επιδότησης που κάνουν να παίρνουν και αν θα τους δοθεί οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν εξαιτίας της ζημιάς που, λόγω της βαρυχειμωνιάς, έπαθε ο λεσβιακός ελαιώνας. Οσον αφορά τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, που όπως έχουμε τονίσει είναι πάρα πολύ μεγάλες, είναι τέτοιες οι διαδικασίες και τόσα τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν, που θα αποθαρρύνουν τους παραγωγούς στο να τις δηλώσουν».

Συνεχίζοντας, ο Στ. Σκοπελίτης υπογραμμίζει ότι «η μη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας έχει την αναφορά της στην πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα. Οταν συμφωνείς με την αποθάρρυνση των ελαιοπαραγωγών στο να αυξήσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή τους υπογράφοντας την πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του ελαιολάδου, τότε είναι βέβαιο ότι παρόμοια, αντιαγροτική αντιμετώπιση θα έχουν και τα αιτήματα των αγροτών μας, όσο δίκαια και αν είναι αυτά».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλευρό των μεγάλων η κυβέρνηση

Περισσότερο «ζεστό χρήμα» από το Γ`, αλλά και το Δ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, υπόσχεται η κυβέρνηση στους εκπροσώπους του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, προκειμένου να αναπτύξουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στη συνάντησή του με τους τουριστικούς συντάκτες, χτες, ο υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της ταυτότητας του ελληνικού τουρισμού, ενώ επαναβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι η τουριστική κίνηση το 2004 θα κινηθεί στα επίπεδα του 2003.

Στη βάση αυτής της εκτίμησης - που ως προς τα έσοδα μπορεί να είναι και περισσότερο απαισιόδοξη - η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να ανταποκριθεί στις «επιθυμίες» του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, για μεγαλύτερα προνόμια, διευκολύνσεις και χρηματοδότηση, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα βήματα της απελθούσας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Α. Λιάσκου, σε ερώτηση για το ξεπούλημα του Καζίνο της Πάρνηθας, πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με τη σύμβαση, αλλά με τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού (!) και πρόσθεσε πως η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης μετά από τις αλληλομηνύσεις των δύο εμπλεκόμενων στο διαγωνισμό εταιριών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση αναδιαρθρώνει την «αμαρτωλή» εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», όχι για να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, αλλά για να λειτουργήσει «ξεκάθαρα και με διαφάνεια». Με αυτή τη λογική, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι θα επανεξεταστούν μόνον «οι συμβάσεις που πάσχουν». Ετσι, οι μικροί επιχειρηματίες του τουρισμού που δεν μπορούν καλά καλά να χρηματοδοτηθούν για έναν περιορισμένο εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων τους, θα κληθούν σύντομα να παρακολουθήσουν την εξάπλωση εγκαταστάσεων εναλλακτικού τουρισμού με την αδρή οικονομική ενίσχυση του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ