Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε απόγνωση οι βαμβακοπαραγωγοί

Μεγάλες οι ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών από τις σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις. Επανασπορά χρειάζονται 130.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στη Λάρισα

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που προκάλεσαν οι σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις, οι οποίες σημειώνονται στη Λάρισα το τελευταίο διάστημα σε 130.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας, στο 20%, περίπου, της καλλιέργειας στο νομό, στα οποία απαιτείται να γίνει επανασπορά. Εκτεταμένες είναι η ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

Οσον αφορά στα βαμβακοχώραφα όπου χρειάζεται να γίνει επανασπορά - πρόκειται γι' αυτά, όπου οι αγρότες είχαν σκάψει γύρω από το φυτό, για να μπορέσει να βγει και να βλαστήσει - συνεπάγεται όχι μόνο νέο κόπο και νέα έξοδα, αλλά και οψιμότητα του προϊόντος κι επομένως λιγότερη παραγωγή και λιγότερο εισόδημα. Συγκεκριμένα, σ' αυτές τις περιπτώσεις, όπου θα χρειαστεί να γίνει επανασπορά βαμβακιού, οι αγρότες, μόνο για το σπόρο, πληρώνουν 8.000 - 9.000 δρχ. το στρέμμα, ενώ χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά ακόμα καλλιεργητικά, τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα.

Οι πληγέντες αγρότες που έχουν περιέλθει σε νέα οικονομικά αδιέξοδα απαιτούν από τον ΕΛΓΑ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή, εξαιτίας καταστροφών που προκαλούνται από αντίξοες καιρικές συνθήκες σ' αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης, οι αγρότες εκφράζουν αμφιβολίες και για το κατά πόσο θα τους καλύψει τα έξοδα που θα κάνουν για την επανασπορά.

Εκτός των βαμβακοκαλλιεργειών, ολοκληρωτικές καταστροφές έχουν προκαλέσει οι βροχές στα τριφύλλια που είχαν κοπεί, μεγάλες είναι οι ζημιές στις κερασιές και σε άλλα δέντρα, ενώ η μεγάλη υγρασία δημιουργεί προβλήματα στο καλαμπόκι και σε άλλες καλλιέργειες.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν στους αγρότες οι άκαιρες βροχοπτώσεις έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ν' απαντήσει συγκεκριμένα για το ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση και πότε για την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ