ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
Πετρέλαιο και εξοπλισμοί

Του Β. Χερουβείμ από την «Αυγή»
Του Β. Χερουβείμ από την «Αυγή»
Πού θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους; Τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες των υπουργών Αμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας για «περικοπές» στα εξοπλιστικά τους προγράμματα κατά 8 και 2 δισ. δολάρια, αντίστοιχα;

Το πρώτο ερώτημα απασχολεί τις τελευταίες μέρες, τόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και τους κυβερνήτες μικρότερων ή μεγαλύτερων χωρών, καθώς και τους εργαζόμενους σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης.

Το βέβαιο είναι πως από τη φωτιά που άναψαν στον πληθωρισμό εκείνοι που «έχουν το πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών (τόσο στις διεθνείς αγορές πετρελαίου όσο και στις εγχώριες αγορές υγρών καυσίμων και γενικότερα των ειδών και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης), υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι.

Κερδίζουν οι πολυεθνικές πετρελαίου, τα μονοπώλια, τα καρτέλ και όλοι εκείνοι που ανεβάζουν τις τιμές, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Χάνουν οι εργαζόμενοι που βλέπουν ότι παράλληλα με την ανατίμηση του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων ή υπηρεσιών, υποτιμάται η αγοραστική δύναμη και το βιοτικό τους επίπεδο.

Οσον αφορά στο ερώτημα, για την εξαγγελθείσα μείωση των στρατιωτικών δαπανών από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, έχει πολλές πλευρές. Πρώτα και κύρια, εάν οι εξαγγελίες θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα ή όχι. Ακόμη περισσότερο, όταν, την ίδια στιγμή, στον τουρκικό Τύπο βλέπουν το φως της δημοσιότητας κυοφορούμενα ήδη σχέδια, για νέες αμερικανικές βάσεις στη γειτονική χώρα και γενικότερης αναβάθμισής της στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μας (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 3). Κι έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι η Αγκυρα δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα αρνηθεί τις γνωστές διεκδικήσεις της, ενώ συνεχίζει να υποβόσκει ο περιφερειακός ανταγωνισμός των κυρίαρχων δυνάμεων, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου.


ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: «Με πάγωμα τιμολογίων των ΔΕΚΟ και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση... Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων από την κούρσα των τιμών του πετρελαίου. Κι εκεί που μόλις πριν λίγες ημέρες ορκιζόταν στην απελευθέρωση της αγοράς... Σήμερα είναι έτοιμη να εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα καύσιμα (...). Και μπορεί η μείωση του φόρου που επιδιώκει η κυβέρνηση να ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα την κατάσταση... Αν δεν πολεμηθούν όμως τα καρτέλ που κερδοσκοπούν και κρατάνε ψηλά τις τιμές... τότε πολύ σύντομα το πρόβλημα θα επανακάμψει ακόμα μεγαλύτερο» (Από τις «ΡΙΠΕΣ» στα ΝΕΑ).

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ «ΒΛΑΚΑΣ»: «Ο "πιο βλάκας που πέρασε ποτέ από τον Λευκό Οίκο" είναι ο Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με τον ακτιβιστή σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, ο οποίος παρουσίασε χθες στις Κάννες το νέο του ντοκιμαντέρ "Φαρενάιτ 911", που εξετάζει από τη δική του αιρετική σκοπιά την τρομοκρατική επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και μιλά για δεσμούς του Μπους με την οικογένεια Μπιν Λάντεν» (Ανταπόκριση της Μ. Κατσουνάκη από τις Κάννες στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΣΥΝ - ΧΩΡΙΣ ΡΙΖΑ: «Υπόθεση της ιστορίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα κατέστη πλέον ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού αποφάσισε χθες την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου» (Το ρεπορτάζ στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΜΕ «ΒΟΥΛΑ» ΤΗΣ ΕΕ: «Επισημοποιήθηκε το "φακέλωμα" των Ευρωπαίων πολιτών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, με την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη διαβίβαση πληροφοριών για τα προσωπικά δεδομένα επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων» (Το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κρατικό διυ-ληστή-ριο. Καύσιμα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λιγότερα όπλα περισσότερες παροχές

ΕΘΝΟΣ: «Ψαλίδι» 2 δισ. ευρώ στους εξοπλισμούς

ΤΑ ΝΕΑ: Με καπέλο 14,6% η βενζίνη στην Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο για φοιτητές - εκπαιδευτικούς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μείωση των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δημόσιο: Τι θα αλλάξει σε μισθούς, προαγωγές και μεταθέσεις

Η ΑΥΓΗ: Το ράλι του πετρελαίου απειλεί τις οικονομίες

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ερχεται μεγάλη πείνα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πετρελαιοκίνητος πληθωρισμός!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 12 περιοχές - φιλέτα για φθηνό και καλό σπίτι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παιδεία: Αλλάζουν πολλά

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κατάργηση εξετάσεων. Μείωση των μαθημάτων

ΕΣΤΙΑ: 55% φόροι στη βενζίνη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτός ελέγχου το Ιράκ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στις ευρωεκλογές κριτήριο ψήφου τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ταράζει τις διεθνείς αγορές η έκρηξη τιμών πετρελαίου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η μείωση

των εξοπλισμών

«Το θέμα της αμοιβαίας μείωσης των αμυντικών δαπανών ήταν μεταξύ αυτών που συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Β. Γκιονούλ, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών» (Το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Θετική υπό

προϋποθέσεις

«Η απόφαση των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τη μείωση των εξοπλισμών είναι μια σημαντική εξέλιξη. Υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί και δε θα μείνει λόγος κενός, θα πρέπει να χαιρετιστεί» (Από το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ).

Η «φωτιά»

στα καύσιμα

«Εχοντας ήδη υπερβεί το φράγμα των 40 δολαρίων το βαρέλι στην Αμερική και προσεγγίζοντάς το σε απόσταση αναπνοής στην Ευρώπη, οι τιμές πετρελαίου απειλούν να αναδειχτούν για μια ακόμη φορά σε εφιάλτη των οικονομιών της Δύσης. (...) Ο πόλεμος των ΗΠΑ για την κατάκτηση του Ιράκ, τα πολιτικοστρατιωτικά τους αδιέξοδα εκεί και κυρίως το αγεφύρωτο χάσμα με τις αραβικές χώρες της Μ. Ανατολής που προκάλεσε η πολιτική της Ουάσιγκτον, αποτελούν πρωτίστως τις αιτίες του προβλήματος» (Από το κύριο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ